Finland

SM-liigatuomio: Mestaruutta juhlineen Lukko-pomon kultainen pikkutakki oli nolo etikettivirhe – ”Mä häpeän. Joku roti”

Ilta-Sanomien raati perkaa SM-liigan mestaruuden ratkaisseen neljännen finaaliottelun.

Rauman Lukko on Suomen mestari. Ilta-Sanomien raati käy läpi tiistaina pelatun ratkaisevan finaalin tähdet, puheenaiheet, tyylit, mokat ja yllätykset.

Raadissa ovat IS:n toimittajat Sami Hoffrén, Viljami Kalmari ja Harri Pirinen.

Sami Hoffrén

Tähti: Lukon joukkueesta voisi nostaa tukun huippuyksilöitä, mutta pakko nostaa erikseen Eetu Koivistoinen. Runkosarjassa Daniel Audette loisti kultakypäränä, mutta pudotuspeleissä Lukon ykkössentterinä loisti Koivistoinen. 25-vuotias keskushyökkääjä oli ratkaisevilla hetkillä täyttä rautaa. Kevään paras pelaaja.

Puheenaihe: Tunne vei loppuun asti. Neljäs finaaliottelu oli vähän kuin läpileikkaus TPS:n kaudesta. TPS oli räiskyvä ja raikas ryhmä läpi kauden, mutta välillä tunne söi tulosta. Neljännen ottelun toisessa erässä hurmosvaihe toi TPS:n tasoihin, mutta yli-innokkuus maksoi kaksi kallista takaiskumaalia.

Tyyli: Chapeau, Heikki Liedes. Lukon 28-vuotiaalle kapteenille Suomen mestaruus oli uran ensimmäinen, mutta hän teki upean eleen ojentamalla Kanada-maljan ensimmäisenä Toni Koivistolle. Näin toimii kapteeni. Koivisto, 38, pääsi nostamaan 1033 liigaottelun jälkeen ensimmäistä kertaa Kanada-maljan.

Moka: Luulin, että kuuden mestaruuden Hannu Jortikka on edelleen Suomi-kiekossa ainoa, joka saa tuuletella mestaruutta kultaisessa pikkutakissa, mutta Timo Rajala oli toista mieltä. Lukon väistyvän toimitusjohtajan kultainen takki oli nolo etikettivirhe. Ja vielä Turkuhallissa. Mä häpeän. Joku roti.

Yllätys: Hienoa, että SM-liigan kausi saatiin pelattua suurista haasteista huolimatta loppuun. Tästä SM-liiga ja kaikki seurat ansaitsevat varauksettomat kiitokset. Uhkakuvia oli ilmassa, kun pudotuspelit lähestyivät ja runkosarjan lopulla joukkueita joutui karanteeniin, mutta keväästä SM-liiga ansaitsee kympin.

Viljami Kalmari

Tähti: Pekka Virta on ikuisesti juhlittu sankari Raumalla. Valmentajavelho päätti neljän vuoden projektinsa Lukon peräsimessä täydellisesti. Korona koetteli huippuvireistä joukkuetta viime keväänä ja valmentaja Virtaa tänä talvena, mutta joukkue oli valettu sellaiselle kivijalalle, jota vaikeudet eivät pystyneet kaatamaan. Mestaruusjuhlissa Virta joutui ottamaan rauhallisesti, mutta myllerrys pään sisällä oli varmasti melkoinen.

Puheenaihe: Lukon ensimmäinen maali haiskahti vahvasti paitsiolta. Anrei Hakulinen kuljetti kiekkoa hyökkäysalueelle, kun Eetu Koivistoinen oli vasta luistelemassa kulmasta takaisin keskialueelle. Molemmat liikkuivat tilanteessa sivuttaissuunnassa, mikä teki viivan ylityksestä varsin häilyvän. Rehellisyyden nimissä muutama sentti sinne tai tänne ei olisi kuitenkaan muuttanut maalitilannetta miksikään.

Tyyli: Toni Koiviston pesäpallomaali oli kaikin puolin tyylikäs suoritus. Maalia ei olisi kuitenkaan syntynyt ilman joukkuekavereiden ovelaa alustusta. Robin Press laukoi siniviivalla mailansa poikki, jotta kiekko lipui täydellisesti maalin edessä päivystäneen Eetu Koivistoisen lapaan. Koivistoinen ponnautti kiekon selkänsä taakse metrin korkeuteen – täydelliseen paikkaan konkari Koiviston viimeisteltäväksi.

Moka: Lukon kannattajat läikyttivät oluensa maahan juhliessaan mestaruutta Raumalla kattoterassilla. Pitkän pudotuspelikevään jälkeen motoriikka ei enää riittänyt pitämään mukia suorassa, vaan syliin hyppivät ystävät saivat tasapainon järkkymään. Kesän treeniohjelmaan lisää bosu-pallon päällä tehtäviä harjoitteita ja pelinomaista kontaktiharjoittelua.

Yllätys: TPS oli yllättää Lukon toisessa erässä, kun näytti jo siltä, että raumalaiset menevät menojaan. Josh Kestner hyödynsi Mikko Petmanin kämmin ja pian Juuso Pärssinen kilautti kiekon ylärimaan. Kun Aleksi Anttalainen tasoitti, Lukko-linnake näytti murentuvan kauden kriittisimmällä hetkellä. Pelin hallinnan luovuttaminen ei ollut lainkaan mestarijoukkueen tapaista, mutta aivan yhtä nopeasti Lukko myös kasasi rivinsä.

Harri Pirinen

Tähti: Lukon ykkösmaalivahti Lassi Lehtinen oli läpi pudotuspelien eleettömän varma. Lehtinen sai paikkailla esimerkiksi tähtikategoriaan nousseen puolustajan Robin Pressin jokailtaisia hasardeja, ja teki sen tyylillä. 22-vuotias maalivahti oli lisäksi Lukon mestarijoukkueen yksi harvoista omista kasvateista. Lehtinen on syntynyt Lahdessa isänsä Samin pelatessa Pelicansissa, mutta hän on nimenomaan Lukon omien vahvojen maalivahtiperinteiden jatkaja.

Puheenaihe: Raumalla ei ole ollut koko keväänä kuin yksi puheenaihe: 58 vuotta kestänyt Lukon mestaruuden odotus. Tänä vuonna Raumalla on oltu varmoja, että kannu tulee Raumalle, niin vakuuttava Lukko oli läpi kauden. Ja seuraavaan vuoteen Raumalla ei edelleenkään ole muuta puheenaihetta.

Tyyli: Lukolla on ollut vuosien varrella niin paljon hyviä (ja huonojakin) ulkomaalaispelaajia, ettei kaikkia voi millään muistaa. Itse olen seurannut Lukkoa noin vuodesta 1982, ja väitän muistavani valtaosan. Mutta raumalaisen kattoterassin paita- ja asuvilinästä erottui yksi Lukko-paita, jollaista en ollut koskaan nähnyt ja johon kiteytyi koko Rauman trauma. Paidan selässä luki Stillwaitin 63. Enää Raumalla ei tarvitse odottaa.

Moka: Tuomarit säätivät erikoisesti TPS:n Juuso Pärssisen jäähyn kanssa viimeisessä erässä. Ensin nuori sentteri passitettiin jäähylle. Tämän jälkeen ainakin Raumalla luultiin tuomarien katsovan videolta, ajetaanko Pärssinen kokonaan ulos pelistä. Monen yllätykseksi Pärssisen jäähy peruttiin. Liittyikö tilanteeseen jokin tuomarimoka, vai enkö ymmärrä mitään jääkiekon säännöistä? Todennäköisesti kyse on jälkimmäisestä.

Yllätys: TPS nousi kahden maalin takaa tasoihin, ja sillä oli etsikkoaikansa. Raumalaisyleisö meni Tepsin pikamaalien jälkeen lähes shokkiin, ja Lukkokin näytti olevan hetken aivan hukassa. Yllättäen TPS kuitenkin päästi pelin käsistään yhtä nopeasti kuin oli noussut mukaan taisteluun.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it