Finland

Sohvaperunoista tutun Ukkis-Veikon, 78, koronatauti on pahentunut – kertoo nyt oireistaan ja antaa painokkaan viestin suomalaisille

Sohvaperunoista tutun Ukkis-Veikon, 78, koronatauti on pahentunut – kertoo nyt oireistaan ja antaa painokkaan viestin suomalaisille

Sohvaperunoista tuttu Veikko Porola sanoo, että viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä kannattaa uskoa ja noudattaa.

­

Helsingin Lauttasaaren senioritalossa asuva, huippusuositun Sohvaperunat-ohjelman ”Ukkiskerhon” jäsen Veikko Porola, 78, on yksi senioritalon koronavirustartunnan saaneista.

Porola kertoi runsas viikko sitten IS:n haastattelussa olevansa tartunnasta huolimatta oireeton. Nyt tilanne on kääntynyt huonompaan suuntaan.

Puhelimitse tavoitettu Porola kertoo, että kunto on huonontunut ja oireita on vähitellen alkanut ilmaantua.

– Nyt on kaikennäköistä oiretta ilmaantunut, esimerkiksi ripulia, palelemista ja muita tällaisia sivuoireita. On aika kurjaa, Porola toteaa.

Viime viikolla uutisoitiin, että peräti 28:lla Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevan senioritalon asukkaalla on todettu koronavirustartunta. Myös seitsemän talon asukkaita hoitanutta henkilöä on saanut tartunnan.

Porola on tällä hetkellä vaimonsa kanssa karanteenissa eli he pysyttelevät omassa asunnossaan.

– Päivä kerrallaan pitää päästä eteenpäin. Vielä en ole sairaalaan joutunut, mikä on sikäli kai hyvä uutinen, mutta kyllä tässä muuten aika kipeänä on. Onneksi kotihoito käy säännöllisesti auttamassa.

Porola kertoo, että nyt myös hänen vaimollaan on todettu koronavirustartunta.

– Vaimon tartunta on vielä alkuvaiheessa, eikä siis niin voimakkaana mitä minulla. Toivotaan parasta, ettei se myöskään pahenisi. Hän sai tartunnan varmaan minulta.

Porola on käsityksensä mukaan Ukkiskerhon senioriherroista ainoa, jolla koronavirustartunta on todettu.

– Kuulemma kenelläkään muulla tartuntaa ei ole. Olen Ukkiskerhosta ainoa sairastunut.

Senioritalon yleisestä koronatilanteesta Porolalla ei ole tarkempaa tietoa.

– En osaa sanoa, millainen tilanne talossa muuten on. Kai se välillä taisi vähän kaaosmainen olla, mutta olisikohan se nyt rauhoittunut, Porola arvelee.

Koronan keskellä eläville suomalaisille senioriherralla on painavaa sanottavaa.

– Kyllä kannattaisi uskoa ja noudattaa näitä viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Niin kurja tauti tämä on.

Katsojien suosikiksi noussut sympaattinen Ukkiskerho on tällä hetkellä tauolla Sohvaperunoista, sillä senioriherrat ovat riskiryhmää, eikä hoitolaitoksissa voi kuvata koronan aikana.

Viimeisimpänä kokoonpanona Ukkiskerhoon kuuluvat Henrik "Henkka" Wilenius, Eero Niemi ja Åke Hällfors.

Muutama uusi tartunta

Lauttasaaren vanhustentalosäätiön toiminnanjohtaja Saija Toropainen kertoo, että karanteenit jatkuvat Lauttasaaren senioritalon asukkaiden keskuudessa edelleen.

– Epidemiologisen toimintakeskuksen infektiolääkäri purki jo lakisääteisen karanteenin. Talona olemme omaehtoisessa karanteenissa vielä joulukuun 7. päivään saakka.

Oireseurantaa tehdään Toropaisen mukaan päivittäin.

– Teemme joka päivä hoitotyön ammattilaisten toimesta oireseurantaa, koska asukkaille tehdyissä joukkotesteissäkään ei kaikkien tartunta tullut heti ilmi.

Marraskuun 19. ja 21. päivä suoritettujen joukkotestausten jälkeen on Toropaisen mukaan tullut muutama koronavirustartunta lisää asukkaiden keskuudessa.

Toiminnanjohtajan mukaan suurin osa koronaan sairastuneista on edelleen Lauttasaaren senioritalossa kotihoidon, yökotihoidon, kotisairaalan ja terveyskeskuslääkärien hoidossa. Sairaalahoidossa olevien vanhusten määrää Toropainen ei tässä vaiheessa kommentoi.

– Positiivisena asiana voidaan pitää kuitenkin sitä, että osa sairaalaan joutuneista sairastuneista saa jopa palata takaisin kotiinsa senioritaloon tällä viikolla.

Lauttasaaren senioritalossa asuu 107 ikääntynyttä asukasta, joiden keski-ikä on 87 vuotta.

Toropainen kertoo, että senioritalon tilanteesta tiedotetaan lisää myöhemmin tällä viikolla.

Lauttasaaren senioritalo marraskuussa 2020.­

Football news:

Zlatan is the last person I consider a racist. He loves me too much. Pogba on Ibrahimovic's clash with Lukaku
UEFA will make a final decision on the Euro 2020 format in April, not March
Rojo will move from Manchester United to Boca Juniors next week
Pogba on the reasons for the changes at Manchester United: No one cheats the team - does not run less or does not work out in defense
Aubameyang missed the games because of his mother's illness. She's better now
Musacchio moved to Lazio from Milan
Lampard did a great job in the first year. But his dismissal is logical: Chelsea regressed after the summer purchase, and Frank lost control