logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Sopimusluonnos valmis – Britannian EU-erosta syntymässä yksimielisyys

Yksimielisyys Britannian EU-erosta on syntymässä, kertoo Britannian hallitus. EU:n ja Britannian neuvottelijat ovat päässeet sopuun sopimustekstin sisällöstä.

Maan hallitus kokoontuu keskiviikkona kello 16.00 Suomen aikaa arvioimaan sopimusluonnosta Britannian EU-erosta.

Ministereitä on kehotettu tutustumaan etukäteen tarvittaviin papereihin. Kokousta emännöi pääministeri Theresa May.

Vielä eilen EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kertoi, ettei sopimusta ollut saavutettu. Keskustelut jatkuivat hänen mukaansa varsinkin Irlannin rajakysymyksestä.

Ratkaisun syntyminen voisi periaatteessa tarkoittaa, että EU-johtajat kutsutaan sittenkin koolle marraskuussa. Varsinainen huippukokous on määrä pitää vasta joulukuun puolivälissä.

"Mahdotonta hyväksyä"

Britannian entinen ulkoministeri, konservatiivien Boris Johnsson, kommentoi brexit-erosopimuksen olevan "vasallivaltiotavaraa", joka ei suojelisi Pohjois-Irlantia.

Johnson kertoi äänestävänsä erosopimusta vastaan asian tullessa parlamenttiin.

– Sopimus on täysin mahdotonta hyväksyä sellaiselle, joka uskoo demokratiaan.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kertoi, että aikoo tutustua erosopimuksen yksityiskohtiin, sitten kun tiedot ovat saatavilla.

– Mutta mitä tiedämme neuvotteluiden sekavasta käsittelystä, niin on epätodennäköistä tämän olevan hyväksi maalle, Corbyn sanoi lausunnossaan.

Corbynin mukaan työväenpuolue aikoo äänestää vastaan jokaista brexit-sopimusta, joka ei ole hyväksi Britannialle.

Irlannin tasavallassa ja Pohjois-Irlannissa vaikuttavan vasemmistopuolueen Sinn Féin puheenjohtaja Mary Lou McDonald kommentoi tiistaina, että erosopimuksessa on taattava, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille ei tule kovaa rajaa, kuten Irlannin pääministeri on luvannut.

Lue myös:

Uutta brexit-äänestystä vaativien ääni voimistuu, mutta aika on kortilla – "Edessä voi olla sukupolven mittainen erämaavaellus EU:n ulkopuolella"

Sunday Times: Neljä brittiministeriä harkitsee jättävänsä Mayn hallituksen brexitin vuoksi

Brexit-keulakuva Boris Johnsonin veli erosi hallituksesta EU-eron vuoksi

Arvopaperikauppaan tulossa siirtymäaika, jotta brexitistä ei seuraa kaaosta

Lähteet: Reuters, STT

Themes
ICO