Finland

Syntymäsokea Steffi on ilmiömäinen homekoira – löi kaikki ällikällä ensimmäisellä kerralla

Jos kohtaat kävelylenkillä Sipoossa iloisesti häntäänsä heiluttavan ja pää hieman kenossa kirmaavan saksanpaimenkoiran, olet saattanut törmätä puolitoistavuotiaaseen Steffi-koiraan. Koiran tunnistaa myös hihnassa olevasta Olen sokea -merkistä.

Steffin omistaja on homekoira-yrittäjä Sari Hertell, joka kuuli syntymäsokeasta koirasta tämän kasvattajalta. Klinikkaeläinhoitajana työskentelevä Sari on kouluttautunut Keski-Pohjanmaan maaseutuopistolla homekoiraohjaajaksi.

– Steffin sokeus huomattiin viiden viikon iässä, kun se jäi muista pennuista jälkeen ja katseli niitä erikoisella tavalla, Koiravainu Oy:tä pyörittävä Sari kertoo.

Sokea mutta muuten täysin terve ja valloittava Steffi saa Sarin ansiosta elää täyttä koiran elämää.
Sokea mutta muuten täysin terve ja valloittava Steffi saa Sarin ansiosta elää täyttä koiran elämää.

Nopea oppija

Sari halusi kokeilla, saisiko Steffistä koulutettua työkoiran.

– Osoittautui, että Steffillä on ilmiömäinen hajuaisti ja erinomainen kuulo. Steffistä tulee homekoira, mutta tällä hetkellä se on minulla töissä työharjoittelijan vakanssilla.
Pentu oli nopea oppija ja reagoi ääniin näkevää pentua enemmän.

– Kun Steffi teki ensimmäisen etsintänsä, se löi paikalla olevat ällikällä. Se etsi tarkasti ja rauhallisesti eikä epäröinyt mennä ahtaisiin paikkoihin. Steffi on luonnonlahjakkuus, sillä on myös taito väistää esteitä, vaikka se ei näe niitä.

Homekoirien etsintätehtävässä ohjaaja usein osoittaa koiralle etsittäviä paikkoja. Steffin kohdalla Sari napauttaa tutkittavaa kohdetta.

– Sokeaa koiraa opastetaan napauttamalla tai äänillä ylipäätään.

Steffi on Sarin mukaan toisia koiria kohtaan utelias ja lempeä. – Se on aivan ihana persoona!
Steffi on Sarin mukaan toisia koiria kohtaan utelias ja lempeä.  – Se on aivan ihana persoona!

Aistii valon

Ulkona huomaa, että Steffi huomioi muut koirat hajuaistin perusteella. Nuoren nartun pää kääntyy ahkerasti aina, kun ohitse menee toinen koira.

Silmistä sokeutta ei huomaa, sillä välillä Steffi ”katsoo suoraan kohti”, myös kameraa.

– Steffi aistii valon ja varjon, mutta luottaa hajuaistiinsa. Se ei pysty lukemaan ohjaajan eleitä tai käsimerkkejä. Toisaalta tämä on myös todella hyvä, koska koira työskentelee ilman ihmisen ohjausta eikä tulkitse ohjaajan eleitä.

Kävelylenkillä myös huomaa, etteivät toiset koirat eivät reagoi vihamielisesti, vaikka Steffi juoksukiimoissaan välillä äriseekin ohikulkeville koirakoille.

– Muut koirat tuntuvat suhtautuvan yllättävän rauhallisesti siihen. Ne varmaan aistivat, että Steffi on erilainen, Sari pohtii.

Sokean koiran koulutuksessa on otettava huomioon myös esteistä kertovat sanat, kuten esimerkiksi seis-käsky.
Sokean koiran koulutuksessa on otettava huomioon myös esteistä kertovat sanat, kuten esimerkiksi seis-käsky.

Näin homekoiria ja ohjaajia koulutetaan

Homekoiraohjaajille pidetään puolitoista vuotta kestävä ammatilliseen osaamiseen tähtäävä koulutus Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä tai Länsirannikon Koulutus Oy:ssä. Koulutuksessa opiskellaan rakennustekniikkaa, sisäilma-asioita, mikrobiologiaa, yrittäjyyttä, asiakaspalvelua, koiran ohjaamista ja koiran biologiaa.

Suomen Homekoirayrittäjät ry järjestää tasotarkastusta ja koulutusta homekoirille sekä niiden ohjaajille. Kolmipäiväisessä tasotarkastuksessa on kirjallinen koiran ohjaajan koe sekä yhdessä koiran kanssa tehtävä etsintäkoe. Tasotarkastuksen läpäisseille annetaan yhdistyksen sertifikaatti tarkastuksesta.

Lähde: Homekoiran toimintaohjeet

Football news:

Goalkeeper of the national team of Ukraine Buschan about the match with the Netherlands: I do not consider myself a hero
The match between Denmark and Finland could not be played on the same day. The players didn't have to decide that
A fan fell from the Wembley stand at the England - Croatia match. He is in hospital in a serious condition
Sweden is even glad that Zlatan is not in the Euro. The fans love the team more without him, and the coach is happy when everyone plows
Lionel Messi: Everyone is at risk of contracting the coronavirus. It's exciting, we're concerned
Braithwaite on Eriksen: One of the scariest moments of my life. Happy to be alive
Unbearably boring England: no passes through the centre, a wild emphasis on standards, but a superb Calvin Phillips