Poikkeuksellisen pitkäaikaiden vapaudenriistojuttu on käräjäoikeuden pöydällä Lapissa. Kuvituskuva. ALMA MEDIAN ARKISTO

Lapin käräjäoikeudessa on päättynyt oikeudenkäynti, joka koskee Kemissä asuneen perheen väitettyjä törkeitä vapaudenriistoja ja tekoaikana tapahtuneita oheisrikoksia .

Syyttäjä vaatii kuudelle ihmiselle ehdottomia, useiden vuosien vankeusrangaistuksia . Väitteen mukaan lappilaisperhe otti vangikseen ja käytännössä orjuutti kolmea miestä vuosina 2015–2018 . Yksi uhreista oli perheen vallassa peräti kaksi vuotta .

Vastaajat kiistivät syytteet oikeudessa . Heidän mukaansa esimerkiksi pääasianomistaja asui samassa talossa omasta tahdostaan, kuten myös teki kotitoitä .

Syyttäjän mukaan miestä uhattiin ja pahoinpideltiin . Mies joutui väitetysti pakkotyöhön, jossa hänen tuli muun muassa siivota perheen asuntoa ja autoja sekä pestä pyykkiä . Haastehakemuksen mukaan uhri joutui toimimaan perheen autonkuljettajana sekä varastamaan heille ruokaa ja muuta tavaraa .

– Minun käsittääkseni motiivi on ollut taloudellinen : kun henkilöt on saatu asuntoon, heiltä on otettu pankkikortti ja verkkopankkitunnukset . Sitten on ryhdytty ottamaan pikavippejä runsain määrin ja tilaamaan tavaraa, aluesyyttäjä Pia Raappana - Grönvall kertoo .

Karkuri hakattiin kepeillä

Käräjäoikeus valmistelee ratkaisua ja on ilmoittanut, että tuomio annetaan 15 . huhtikuuta . Syyttäjän väitteitä lukemalla vastaajien toiminnasta välittyy järjestelmällinen kuva : uhrien vapauskäsitykset murtuivat jatkuvien uhkailujen ja epäonnistuneiden pakomatkojen mukana .

– Yksi reissu oli sellainen, että asianomistaja löydettiin Rovaniemeltä ja häntä lähdettiin kuljettamaan Kemiin . Siinä lyötiin tällaisilla aurauskepeillä .

Muita väitettyjä väkivaltarikoksia ovat ainakin koiran usuttaminen puremaan ja päällä hyppiminen .

Toinen miesuhri joutui perheen valtaan 23 vuorokaudeksi, syyttäjä väittää . Uhri lähti omaehtoisesti perheen mukaan, kun oli humalassa toisella paikkakunnalla ja hänelle tarjottiin lisää alkoholia autossa . Asianomistaja kyyditettiin perheen asuntoon ilman pakenemismahdollisuutta .

Juttu jatkuu kuvan jälkeen .

Epäillyt rikokset tapahtuivat Kemissä. ISMO PEKKARINEN

Näin laki käsittelee orjuutta

Tapaus herättää kysymyksiä siitä, minkälaisesta rikoksesta vastaajia voidaan syyttää, kun vapaudenriisto on kestänyt täysin poikkeuksellisen ajan . Törkeän vapaudenriiston rajaksi asetettiin aikanaan kolme vuorokautta, eikä vuoden 1993 hallitus näyttänyt kiinnittävän esityksessään huomiota mahdollisuuteen, että rikollinen voisi pitää uhria vankinaan kaksi vuotta . Törkeän vapaudenriiston maksimirangaistus on 4 vuotta vankeutta, eli rangaistusasteikon perusteella se on samanarvoinen kuin törkeä varkaus .

Suomen rikoslaki mainitsee sanatarkasti myös orjuuttamisen . Orjuuttaminen kuitenkin sisältyy rikokseen ihmisyyttä vastaan, eikä rangaistussäännös sovellu yksittäisten vastaajien oman edun tavoitteluun . Rikoksen ihmisyyttä vastaan voi tehdä vain osana siviiliväestöön kohdistuvaa laajamittaista tai järjestelmällistä hyökkäystä.

Syyttäjä Raappana - Grönvall kertoo sen sijaan pohtineensa Kemin tapausta ihmiskaupan näkökulmasta . Ihmiskauppa tapahtuu, kun tekijä ottaa toisen määräysvaltaansa esimerkiksi hänen riippuvaista asemaansa hyväksikäyttämällä . Rangaistusasteikko on vapaudenriistoa kireämpi, törkeässä tekomuodossa enintään 10 vuotta vankeutta .

Karaokea palkinnoksi

Syyttäjän mukaan teoissa on joitakin ihmiskaupan piirteitä, kuten ihmisarvon loukkaamista, mutta koko tunnusmerkistö ei täyttyisi .

– Toki se joissakin määrin on ollut sellaistakin, mutta kun asianomistajaa kuultiin, hän oli kulkenut perheen mukana eikä hänen käsityksensäkään ollut, että kohtelu olisi ollut koko ajan hirveää . Näin hän oikeudessa kertoi, Raappana - Grönvall sanoo .

Uhri sai jonkinlaisia hyvityksiä tai palkintoja .

– Siellä on käyty laulamassa karaokea ja tehty muutakin, eli ei sellaista, miten orjuuttamisen voisi ymmärtää .

Vapautensa menettänyt mies menetti myös yli 21 000 euron arvosta omaisuuttaan . Vastaajia syytetään törkeästä maksuvälinepetoksesta .