Finland

Teknologia | Applen Tim Cook väittää, että tiukentuva EU-sääntely vaarantaisi Iphone-puhelinten turvallisuuden

EU haluaa vähentää isojen teknologiayhtiöiden valtaa ja lisätä niiden vastuita. Applen Tim Cook sanoo, että viime vuonna julkistettu lakiesitys vaarantaisi yhtiön puhelinten turvallisuuden.

Applen johtajan Tim Cookin mielestä EU-sääntely voi uhata yhtiön laitteiden turvallisuutta ja yksityisyyttä.

Euroopan unionin kaavailemat lakimuutokset teknologiayhtiöiden vallan vähentämiseksi ja vastuun lisäämiseksi voivat vaarantaa Iphone-laitteiden turvallisuuden ja yksityisyyden, sanoo Applen pääjohtaja Tim Cook.

Cook kommentoi EU:n digitaalisia markkinoita koskevaa lakiesitystä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti Vivatech-teknologiakonferenssin yhteydessä. Euroopan kilpailukomissaari Margrethe Vestager esitteli lakiesityksen jo joulukuussa.

Lakimuutoksilla EU haluaa suitsia suurimpien teknologiayhtiöiden ylivaltaa ja lisätä niiden vastuuta internetin valvonnassa isojen sakkojen uhalla.

Cookin mielestä paketissa on joitain hyviä osia, mutta myös huonoja. Hän totesi pelkäävänsä, että ehdotettu sääntely johtaa sovellusten lataamiseen App Store -sovelluskaupan ulkopuolelta.

”En usko, että tämä on käyttäjän edun mukaista”, Cook sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Cookin mukaan nyt esitetyt muutokset pakottaisivat käyttäjiä toimimaan niin, ettei sovelluksia enää ladattaisi App Storesta vaan esimerkiksi suoraan niiden julkaisijoilta. Tämä ei nykyisellään ole mahdollista Iphone-puhelimissa.

”Se tuhoaisi Iphonen turvallisuuden ja ison osan niistä yksityisyystoimista, joita olemme rakentaneet App Storeen”, Cook sanoi.

Cook kertoi Applen pysyvän mukana keskusteluissa EU:n suuntaan ja yrittävän löytää tietä eteenpäin neuvotteluissa.

Lue lisää: EU haluaa Amazonin ja Googlen kaltaisille teknologiayhtiöille vähemmän valtaa ja enemmän vastuuta, komission lakiesitys julki

Sovelluskaupan käytännöt ovat olleet myös Applen ja peliyhtiö Epic Gamesin oikeudenkäynnin keskiössä. Peliyhtiö on vaatinut, että Applen tulee päästää sovelluskauppaansa ulkopuolisia kehittäjiä, jotka voisivat kiertää Applen tarkistukset ja tarjota tuotteitaan kuluttajille suoraan.

Toukokuun lopulla päättyneen oikeudenkäynnin ratkaisua odotetaan lähikuukausina. Käytännössä kyse on siitä, onko Apple syyllistynyt toiminnassaan määräävän aseman väärinkäyttöön vai ei.

EU:n digitaalisia markkinoita koskevassa säädöksessä osa isoista teknologiayhtiöistä luokiteltaisiin portinvartijoiksi, kuten yhdysvaltalaiset Apple, Google, Facebook, Amazon, Microsoft, ja Snapchat, kiinalaiset Alibaba ja Bytedance, eteläkorealainen Samsung sekä hollantilainen Booking.com.

Portinvartijat eivät esimerkiksi saisi estää käyttäjiä poistamasta valmiiksi asennettuja ohjelmistoja ja sovelluksia tai rajoittaa käyttäjiensä pääsyä kyseisen alustan ulkopuolelta hankittuihin palveluihin.

Komission esityksessä on kyse lainsäädäntöluonnoksesta, joka käy läpi pitkän prosessin ennen hyväksymistä.

Viime kesänä komissio aloitti Applesta kilpailuoikeudellisen selvityksen. Tarkoituksena on ollut selvittää, onko yhtiö rajoittanut kilpailua suosimalla App Store -sovelluskauppaansa ja omaa maksupalveluaan.

Nyt keväällä EU:n kilpailuviranomaiset ottivat käsittelyyn syytökset Applen määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä musiikin suoratoistomarkkinoilla. Asiasta oli valittanut komissiolle Spotify-suoratoistoyhtiö.

Lue lisää: Applen toimitusjohtaja Tim Cook puolusti oikeudessa ärhäkästi yhtiönsä sovelluskauppaa

 • OMX Helsinki PI--,--
 • Fortum--,--
 • Kone--,--
 • Neste--,--
 • Nokia--,--
 • Nordea Bank--,--
 • Sampo--,--
 • Nasdaq Composite--,--
 • Alphabet--,--
 • Amazon--,--
 • Apple--,--
 • Facebook--,--
 • Microsoft--,--
 • Tesla--,--

Football news:

In Holland, they believe that racism is everywhere in Russia. I'm explaining: this is no longer the case. The only Russian in the championship of the Netherlands
Manchester United offered 30 million euros for Coulibaly. Napoli refused
Inter was offered to rent Jovic
Barcelona appealed to Juve about the exchange of Griezmann for Dybala (L'Equipe)
The FA has started checking because of the riots at the Euro final: The main thing is that such shameful scenes will never happen again
Justin Kluivert will move to Nice from Roma. The Romans will give him on loan with the right to buy out
Griezmann can put pressure on Barcelona so that his exchange to Atletico for Saul still takes place