logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Tiitun, 35, puoliso kyttää ja jyrää rahankäytössä – ”En saa käyttää rahojani kuten haluan”

Syyllistämistä rahankäytöstä, ostosten kontrollointia ja tilitietojen kyttäämistä. Me Naisten kyselyyn vastannut 35-vuotias Tiitu kertoo joutuneensa kokemaan jo pitkään parisuhteessaan taloudellista väkivaltaa.

Kun Tiitun ja hänen puolisonsa suhde alkoi vuosia sitten, tilanne ei näyttänyt samalta. Toki Tiitu huomasi nopeasti toisen olevan tarkka siitä, miten rahoja kulutetaan. Aluksi hän piti sitä vain hyvänä asiana, sillä ei halunnut itsekään elää tuhlailevasti.

– Olen nähnyt lähipiirissä, kuinka ihmisiltä katoaa käsitys rahasta, kun halutaan kaikki ja nyt. Mieheni piti huolen, että todella näin tällaisen tavan elää. Hän puhui aina, kuinka kamalaa on törsätä rahaa ympäriinsä, Tiitu kertoo.

Pikkuhiljaa puolison tarkkuus rahankäytössä alkoi kuitenkin häiritä Tiitua. Puoliso alkoi esimerkiksi kiinnittää runsaasti huomiota siihen, mitä Tiitu halusi itselleen hankkia.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


– Jos halusin jotain, hän tokaisi sen olevan turhaa. Silloin sitä ei myöskään ostettu.

Riski kasvaa taitekohdissa

Taloudellinen väkivalta parisuhteessa on viime aikoina puhuttanut suomalaisia paljon. Esimerkiksi Yle on kertonut aiheesta hiljattain jutussaan, ja myös Me Naisten taannoinen juttu perheen sisäisistä tuloeroista liippasi monin paikoin läheltä taloudellista väkivaltaa.

Me Naisten haastatteleman valtiotieteiden maisterin Anniina Kaittilan mukaan taloudellinen väkivalta on Suomessa todennäköisesti melko yleistä. Se voi ilmetä esimerkiksi rahankäytön kontrollointina, toisen rahojen varastamisena tai pihistelyyn pakottamisena. Pahimmillaan se voi muuttua fyysiseksi väkivallaksi.

Ylen haastattelema Naisten Linjan toiminnanjohtaja Kaisa Åberg kertoo, että taloudellisen väkivallan riski kasvaa erityisesti elämän taitekohdissa. Esimerkiksi saman katon alle muuttaminen tai lapsen syntymä altistavat taloudelliselle väkivallalle.

Niin kävi myös Tiitulle. Kun hän jäi perhevapaalle lapsen synnyttyä, hän ajautui suhteessa rahallisesti altavastaajan rooliin. Puoliso muistutteli jatkuvasti olevansa se, joka piti huolen, ettei heidän yhteinen taloutensa kaatunut.

– Meillä ei ollut taloudellisesti mitään hätää, mutta hän valitti jatkuvasti arjen pyörittämiseen menevää rahaa.

Samaan aikaan puoliso käytti rahaa omiin menoihinsa miten lystäsi.

– Mikäli hän halusi jotain, me ostimme sen, eikä minulla ollut valtuutta kieltää, koska se oli ”hänen rahaansa”.

Kun hän palasi töihin, puoliso halusi jakaa asumiskulut tiukasti puoliksi, vaikka tienasikin Tiitua enemmän. Jos Tiitu kyseenalaistaa puolisoaan raha-asioissa, hän saa kuulla tilityksen siitä, kuinka törsää eikä ymmärrä raha-asioista mitään.

Syyllistämistä ja painostusta

Tällä hetkellä Tiitun omat rahat kuluvat lähinnä ruokaan ja auton tankkaamiseen. Vaikka hänen varansa on korvamerkitty tiettyihin menoihin, puoliso haluaa joskus käydä tiliotteen läpi osto ostolta, jotta vakuuttuu, ettei Tiitu ole törsännyt rahoja turhuuksiin.

– Hän myöntää, että olen tarkka rahankäyttäjä, enkä ole käyttänyt koskaan rahoja väärin. Sitten hän sanoo, että tulee vain rahasta huonolle tuulelle, minkä takia haluaa tarkistella.

Selitys ei enää pure Tiituun. Hän on ruvennut ymmärtämään yhä paremmin, kuinka kontrolloivaa puolison käytös raha-asioissa on.

– Silmäni ovat nyt alkaneet avautumaan, minkälaisten tunteiden kanssa olen jatkuvasti tekemisissä: syyllistämisen ja painostuksen. En saa käyttää rahojani kuten haluan. Hän sanoo, että minulla pitää olla omaa rahaa, mutta viikon päästä on jo vaatimassa rahojani yhteiselle tilille, koska rahat eivät muka riitä.

Ainoa positiivinen asia tilanteessa on Tiitun mielestä se, ettei miehen käytös ole vaikuttanut yhteiseen lapseen, sillä puoliso pitää huolen, että hänellä on varmasti kaikki tarvittava.

– Onneksi näin.

Epäiletkö kohdanneesi taloudellista väkivaltaa? Tämän linkin kautta löydät kysymykset, jotka voivat auttaa hahmottamaan tilannetta.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa, ja tekstiä on lyhennetty. Voit lukea alkuperäisen jutun kokonaisuudessaan Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

Suomessa on perheitä, joissa eletään kahta eri elintasoa: ”Mies sanoi, että saat kuitenkin tulla kanssamme samalle lomalle”

Avoliitto päättyi eroon toisen pihiyden takia: ”Kaupassa hän odotti aina, että minä kuittaan laskun”

Kaisa, 39, avautuu vuokralla asumisen vaietusta kipupisteestä: ”Pännii rahoittaa pienistä tuloista varakkaampia vaurastumaan”

5 kotitaloutta kertoo, kuinka paljon ruokaan kuluu kuukaudessa – pihistelijä syö ateriansa ulkona


Themes
ICO