Finland

Toistakymmentä lasta yhä sairaala­hoidossa Venäjän koulu­ammuskelusta: ”Ihmiset ovat hysteerisiä”

Venäjällä Kazanin kouluampumisessa surmansa saaneiden määräksi on tarkentunut ainakin 9.

Paikallinen mies toi kukkia uhrien muistoksi.­

Uhrien joukossa kerrotaan olevan seitsemän oppilasta, yksi opettaja ja yksi koulun työntekijä, kertovat muun muassa Moscow Times ja RIA Novosti.

Toisin kuin aiemmin julkisuuteen kerrottiin, kouluampumisessa oli ilmeisesti vain yksi hyökkääjä, joka on pidätetty, kertoo venäläismedia. Viranomaiset kiistivät aiemmat tiedot, joiden mukaan hyökkääjiä olisi ollut kaksi.

Uutistoimistojen mukaan hyökkääjä on 19-vuotias saman koulun entinen oppilas. Tiedotusvälineiden mukaan hän oli ilmoittanut aikeistaan sosiaalisessa mediassa ennen tekoaan.

RIA Novostin vahvistamattomien tietojen mukaan kaksi oppilasta kuoli hypättyään karkuun ampujaa koulurakennuksen kolmannen kerroksen ikkunoista. Lisäksi useita ihmisiä on haavoittunut.

Kazanin sisältävän Tatarstanin tasavallan johtaja Rustam Minnihanov kertoi uutistoimisto Interfaxille, että sairaalahoidossa on kaikkiaan 18 koulun lasta ja kolme aikuista.

Vahvistamattomien silminnäkijähavaintojen mukaan koululla olisi niin ikään tapahtunut jonkinlainen räjähdys.

– Olin luokassa. Kuulin ensin räjähdyksen ja sen jälkeen laukauksia, kertoi eräs koulun opettajista uutistoimisto Tassille.

– Vanhemmat itkevät ja lääkintähenkilöstö jakaa lääkkeitä. Ihmiset ovat hysteerisiä, kertoi puolestaan Kazanissa asuva Elena moskovalaiselle radioasemalle.

Uutistoimisto Tassin mukaan koululla ei ollut vartijoita, vaan ainoastaan hälytysnappi hätätilanteita varten.

Kazan on Tatarstanin pääkaupunki. Paikalle saapunut Tatarstanin johtaja Minnihanov piti tapahtunutta suurena murhenäytelmänä. Hän kuvasi ampujaa "terroristiksi" ja kertoi, että tällä oli lupa veriteoissa käytettyyn aseeseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi heti tapahtuman jälkeen maan viranomaiset tarkistamaan aselakeja. Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan presidentti haluaa viranomaisten selvittävän tarkasti, millaisia aseita siviilit voivat nykyisin hankkia.

Putin esitti niin ikään surunvalittelunsa veriteossa kuolleiden omaisille ja läheisille.

Kouluampumiset ovat verrattain harvinaisia Venäjällä, koska oppilaitoksissa on tiukat turvatoimet ja käsiaseiden hankkiminen on tiukasti säänneltyä.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on kertonut estäneensä kymmeniä kouluhyökkäyksiä viime vuosina.

Viime vuoden helmikuussa FSB kertoi ottaneensa kiinni kaksi teini-ikäistä, jotka olivat hankkineet aseita ja omatekoisia räjähteitä hyökätäkseen kouluun Saratovissa.

Lokakuussa 2018 Krimin niemimaalla Kertshissä 18-vuotias hyökkääjä tappoi 20 ihmistä hyökättyään kouluun. Ampuja teki lopuksi itsemurhan.

Football news:

Ukraine failed with Austria: skidded on standards and under pressure, the leaders did not show themselves
Some Bundesliga clubs will turn on rainbow lights in their stadiums during the Germany - Hungary match
The oldest Euro stadium is in Glasgow. The gloomy area, the uncut grass around, the insides from the 90s-and the roar of the stands in 115 decibels
City believe it will be difficult to sign Kane this summer. Citizens are ready to wait a year
Mount and Chilwell are isolated for a week and will not play against the Czech Republic. They were in contact with Gilmore who was infected with the coronavirus
PSG is ready to pay Inter for Hakimi up to 75 million euros, including bonuses. The clubs are close to an agreement
Ramos has offers from PSG, Manchester United and City. Defender would prefer to move to a Ligue 1 club rather than the Premier League