logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Trump allekirjoitti luvatta maahan tulleiden turvapaikkakiellon – Juristit ja asiantuntijat tyrmäävät määräyksen perustuslain vastaisena

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti perjantaina määräyksen, jonka mukaan Yhdysvaltojen etelärajan luvatta ylittävät ihmiset eivät voi hakea turvapaikkaa. Turvapaikkakielto on voimassa enintään 90 päivää alkaen lauantaista.

”Allekirjoitin juuri julistuksen turvapaikoista, hyvin tärkeää”, Trump sanoi toimittajille ennen kuin lähti Pariisiin, missä on määrä pitää ensimmäisen maailmansodan muistelutilaisuus.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Lauantaista alkaen turvapaikkaa voi hakea ainoastaan, jos saapuu maahan virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Trumpin hallinto kertoi uudesta määräyksestä torstaina.

Trump on toistuvasti puhunut Meksikosta Yhdysvaltoihin matkalla olevasta siirtolaiskaravaanista, etenkin ennen tiistaina pidettyjä välivaaleja. Hän on myös määrännyt sotilaita valvomaan Yhdysvaltain ja Meksikon rajaa ja kutsui siirtolaisten saapumista invaasioksi.

Yhdysvaltain kansalaisoikeuksia puolustava järjestö American Civil Liberties Union (ACLU) twiittasi, että hallinnon antama määräys on lainvastainen. Yhdysvaltain laki takaa, että maahan saapuvilla ihmisillä on oikeus anoa turvapaikkaa riippumatta saapuvatko he virallisten rajanylityspaikkojen kautta.


Kongressi on erityisesti sanonut, että turvapaikanhakijoilla on oikeus hakea turvapaikkaa riippumatta rajanylityspaikasta, ACLU:n lakimies Lee Gelernt sanoi uutistoimisto Reutersille.

Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Lain mukaan Yhdysvaltoihin saapuvalla ulkomaalaisella, jolla on syytä pelätä paluuta kotimaahansa, on oikeus anoa turvapaikkaa karkottamisen välttämiseksi. Sen jälkeen viranomaisen vastuulla on järjestää kuuleminen, jossa määritellään, onko turvapaikkaa hakevan ihmisen pelko aiheellinen.

Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Washington Post -lehden mukaan odotettavissa on oikeustaisteluita.

”Yritämme kanavoida tätä niin, että turvapaikkahakemukset tulisivat virallisilta rajanylityspaikoilta, jossa meidän resurssimme on paremmat, ja jossa meillä on enemmän kykyjä ja henkilövoimaa hoitaa hakemuksia nopeasti ja tehokkaasti”, sanoi nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltain hallinnon virkamies Reutersille.

Texasilaisen maahanmuuttajia puolustavan RAICES-järjestön (Refugee and Immigrant Center for Education and Legal Services) johtaja Jonathan Ryan oli eri mieltä.

”Viralliset rajanylityspaikat ovat ruuhkautuneet. Turvapaikanhakijoita on jätetty leireihin päiviksi ja silloille viikoiksi, vaikka heille tulisi taata mahdollisuus rehelliseen kuulemistilaisuuteen”, Ryan sanoi Reutersille.

Aiemmin Trumpin hallinto on saanut osakseen kritiikkiä turvapaikanhakijoihin liittyvistä seikoista. Kesällä Trumpia kritisoitiin, kun Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla olevia perheitä erotettiin toisistaan. Kesäkuussa Trump antoi presidentin määräyksen, jolla hän lupasi, että rajalla olevat perheet yhdistetään.

Lisäksi Trump määräsi aiemmin matkustuskiellon Yhdysvaltoihin useista muslimimaista. Kesällä korkein oikeus piti kiellon voimassa, vaikka useat alemmat oikeusasteet olivat alun perin pitäneet määräystä perustuslain vastaisena.


Themes
ICO