Finland

Trump kertoi syövänsä kiisteltyä lääkettä – asiantuntijat tyrmistyivät: ”Todella huono idea”

Hydroksiklorokiini voi pahimmillaan auttaa hengenvaarallisia sivuoireita eikä ole mitään näyttöä siitä, että se ehkäisisi koronavirustartuntaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump järjesti maanantaina yllätyksen kertomalla, että hän on syönyt hydroksiklorokiiniä koronavirustartuntaa ehkäistäkseen jo 10 päivän ajan. Trump kertoi myös syöneensä kerran atsitromysiinia.

Trumpin ulostulo on herättänyt runsaasti kritiikkiä, sillä lääkettä on käytetty koronaviruspotilaiden hoidossa vain sairaaloiden valvotuissa olosuhteissa eikä ennaltaehkäisevänä lääkkeenä. Lisäksi lääkkeen tehosta ei ole vahvaa näyttöä.

– Se, millaista esimerkkiä hän näyttää, on vastuutonta, Harvardin lääketieteen professori Scott Solomon arvosteli New York Timesin haastattelussa.

– Mielestäni on todella huono idea ottaa hydroksiklorokiiniä ennaltaehkäisevänä lääkkeenä, kardiologi Eric Topol arvioi.

– Ei ole mitään dataa tai todisteita, jotka tukisivat sitä ja itse asiassa ei ole olemassa mitään vakuuttavaa näyttöä, joka tukisi sen käyttöä ylipäätään.

– Ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että hydroksiklorokiini on tehokas lääke covid-19-taudin hoidossa tai sen ehkäisyssä, ensiavussa lääkärinä työskentelevä Leana Wen twiittasi USA Todayn mukaan.

– Tällä lääkkeellä on vakavat sivuvaikutukset. Olen todella huolissani siitä, että Trump jatkaa käytöstä, joka voi vahingoittaa useita amerikkalaisia.

Hydroksiklorokiiniä käytetään reuman hoidossa.

Valkoisen talon lääkärin lausunnossa sanotaan, että presidentti ja lääkäri kävivät ”lukuisia” keskusteluja hydroksiklorokiinistä.

– Päädyimme siihen, että mahdollinen hyöty on suurempi kuin hoidon suhteelliset riskit.

Hydroksiklorokiini on klorokiinin johdannainen ja sitä käytetään tavallisesti reuman hoidossa. Klorokiini tunnetaan maailmalla malarialääkkeenä.

Koronaviruspandemian alkuvaiheessa saatiin viitteitä siitä, että klorokiini ja hydroksiklorokiini auttaisivat koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin hoidossa. Trump hehkutti tuolloin lääkkeen ja atsitromysiini-antibiootin yhteiskäyttöä.

Hydroksiklorokiinin vakava haittavaikutus on, että lääke voi aiheuttaa hengenvaarallisia rytmihäiriöitä.

Hydroksiklorokiiniä on käytetty covid-19-taudin hoidossa ainoastaan sairaalaolosuhteissa kokeellisena hoitona. Myös Suomessa hydroksi­klorokiiniä on käytetty yksittäisten vuodeosastolla olevien potilaiden hoidossa.

Yhdessä atsitromysiinin kanssa sitä ei ole käytetty, sillä niiden yhteiskäytössä riski potilaan vaaralliselle rytmihäiriölle kasvaa. Sairaalassa potilaan tilaa seurataan sydänfilmin avulla.

Suomessa ei kuitenkaan ole saatu näyttöä siitä, että hydroksiklorokiini olisi lupaava hoitomuoto.

– Potilaita hoitaneet lääkärit eivät ole osanneet sanoa, onko siitä merkittäviä hyötyjä ollut, HUSin ylilääkäri Asko Järvinen kertoi huhtikuun lopussa.

Myös maailmalla hydroksiklorokiinin tehosta covid-19-tautiin ei ole saatu selvää näyttöä. Huhtikuussa Yhdysvaltojen veteraaneja hoitavissa sairaaloissa toteutetussa kokeessa ei havaittu hyötyä lääkkeen käytöstä covid-19-taudin hoidossa. Kuolleisuus oli jopa korkeampi hydroksiklorokiiniä saaneiden keskuudessa.

Tutkimuksen otos oli suppea, vain 368 koronaviruspotilasta. Alustavat tulokset ovat kuitenkin yksi laajimmista julkaistuista analyyseista koskien lääkkeen tehoa covid-19-tautiin.

Hydroksiklorokiiniä on käytetty kokeellisena hoitona covid-19-potilailla. Sen tehosta ei ole kuitenkaan varmuutta. Kuva El Salvadorista, jonne toimitettiin huhtikuussa lääkettä.

Maaliskuussa kerrottiin, että 60-vuotias mies oli kuollut ja hänen vaimonsa oli päätynyt kriittiseen tilaan sairaalassa, kun pariskunta oli pyrkinyt hoitamaan koronavirustaan klorokiinifosfaatilla.

Trump oli hieman aiemmin hehkuttanut hydroksiklorokiinin ja atsitromysiinin yhteiskäyttöä.

Football news:

Avangard congratulated Zenit with the title: it's Time to match and take the Gagarin Cup
Coach of Orenburg Pro 0:1 with Rubin: Morally devastated, could have drawn
Kike Setien: Griezmann played a great match, understood Messi well, scored a great goal. We changed something
Barca President on the Real Madrid match: VAR always favours one team. I have an unpleasant feeling
Faty scored the 9,000 th goal in the history of Barcelona
Griezmann scored in La Liga for the first time since February with a pass from Messi
Suarez came out on the 3rd place in the list of the best Barca Goalscorers in history