logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Trumpin vastustajasta levitettiin peukaloitua videota, asian­tuntijat varoittavat manipulaatioiden yleistymisestä: ”Pandoran lipas on avattu”

Loppuviikosta sosiaalisessa mediassa levisi video, jossa Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi vaikutti sammaltavan.

Monet Pelosin vastustajat, muun muassa presidentti Donald Trumpin juristi Rudolph W. Giuliani, jakoivat videota. ”Mikä Pelosia vaivaa?” Giuliani kysyi twiitissään torstaina.Pian paljastui, että video on peukaloitu. Sitä on ilmeisesti ainakin hidastettu niin, että Pelosin puhe kuulostaa humalaiselta. Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuka manipulaation on tehnyt, kertoo The Washington Post.

Giuliani on sittemmin poistanut twiittinsä. Videota on kuitenkin katsottu jo miljoonia kertoja.Trump ja Pelosi ovat käyneet tällä viikolla kipakkaa, henkilökohtaisuuksiin menevää sanasotaa. Torstaina Pelosi vihjasi Trumpin olevan liian epävakaa hoitamaan tehtäväänsä. ”Toivon että hänen perheensä, hallintonsa tai alaisensa tekisivät intervention tämän maan hyväksi”, Pelosi sanoi. Trump vastasi kutsumalla häntä ”Hulluksi Nancyksi”.

Trump lisäsi kierroksia jakamalla Twitterissä toisen Pelosi-videon. Fox-uutiskanavan leikkaama video kokoaa Pelosin puheesta kohtia, joissa hän änkyttää.


Youtube poisti hidastetun Pelosi-videon, mutta Facebook pyrki vain rajoittamaan sen leviämistä vähentämällä sen näkymistä käyttäjien syötteissä, vaikka yhtiön faktantarkistaja oli arvioinut videon peukaloiduksi. Facebookin edustaja sanoi CNN-kanavan mukaan, ettei sillä ole sääntöä, että käyttäjien jakaman materiaalin täytyy olla totta.

Video jatkoi leviämistään lauantaina myös Twitterissä.

Pelosi-videot herättävät kysymyksiä siitä, mitä videot ja niiden uudet muokkaustekniikat mahdollistavat politiikassa.

Sosiaalisen median yritykset ovat joutuneet viime aikoina pohtimaan, miten väärän tiedon ja manipuloitujen kuvien ja videon levittäminen estetään niiden palveluissa. Aiheen nostivat julkiseen keskusteluun Yhdysvaltain viimeisimmät presidentinvaalit vuonna 2016, joihin Venäjä pyrki vaikuttamaan muun muassa Facebookissa.Yhdysvaltain tiedusteluasiantuntijat ovat varoittaneet, että tulevissa vaaleissa äänestäjiin saatetaan yrittää vaikuttaa taitavilla video-, ääni- ja kuvamanipulaatioilla.

The New York Times siteeraa tietojenkäsittelytieteen professoria Siwei Lyuta, jonka mukaan Pelosi-videossa on korostettu matalia äänentaajuuksia mutta säilytetty hänen sanansa. Siksi se johtaa tehokkaasti harhaan.”Se on hyvin hienovaraista”, hän sanoo lehdelle. ”Mielestäni se on yksi vaarallisimmista väärän tiedon ja valemedian lajeista.”

Lyu on tutkinut niin sanottuja deepfake-videoita. Niissä toisen ihmisen kasvot voidaan istuttaa toiseen vartaloon tekoälyohjelmiston avulla. Jos tekoälyllä on riittävästi materiaalia käytössään, videoista voidaan saada erittäin realistisia. Tekniikalla on saatu muun muassa Mona Lisa -maalaus liikuttelemaan kasvojaan ja Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama puhumaan mitä sattuu.

”Tästä ei ole enää paluuta; Pandoran lipas on avattu”, Lyu sanoo The New York Timesille.

Digitaalisen materiaalin analysointiin erikoistunut professori Hany Farid sanoi puolestaan The Washington Postille, ettei Pelosi-videon kaltainen peukalointi edes vaadi korkeaa teknistä osaamista.

”On hätkähdyttävää, miten niin yksinkertainen manipulointi voi olla niin tehokasta ja uskottavaa, joillekin”, Farid sanoi.

”Vaikka uskon, että deepfake-teknologia on todellinen uhka, tällaiset matalan osaamisen videomanipulaatiot ovat merkki siitä, että tiedon vääristelyyn perustuvien kampanjoiden uhka on suuri – liian monet meistä ovat valmiita uskomaan mitä tahansa ihmisistä, joiden kanssa he ovat eri mieltä.”


Themes
ICO