Finland

Tshekkiläisministeri avaa ammusvaraston räjähdystutkintaa brittikanavalle: ”Jotain yksinkertaisesti meni pieleen”

Ulkoministeri Haaviston mukaan Tshekin tapaus vaikuttaa huolestuttavalta, jos alustavat tiedot pitävät paikkansa.

Venäjän lähetystön väkeä kuvattuna lentokentällä Prahassa sen jälkeen, kun Tshekki ilmoitti karkottavansa 18 diplomaattia.­

Tshekissä seitsemän vuoden takaisesta ammusvaraston räjähdyksestä kului pitkään ennen kuin viranomaisten tutkinnassa palapelin palat alkoivat asettua kohdalleen.

Pitkä tutkinta johti siihen, että viikonloppuna Tshekki kertoi karkottavansa 18 venäläisdiplomaattia, jotka ovat Tshekin mukaan Venäjän sotilastiedustelun (GRU) ja Venäjän ulkomaantiedustelun (SVR) vakoojia. Maan mukaan on olemassa todisteita, jotka yhdistävät GRU:n upseerit ammusvarikon räjähdykseen Vrbeticen kylässä vuonna 2014.

Tshekin ulkoministerinä väliaikaisesti toimiva sisäministeri Jan Hamacek avasi maanantaina tapauksen yksityiskohtia brittiläisen Sky News -uutiskanavan haastattelussa.

Hamacekin mukaan on luultavaa, että maan itäosassa sijainnut ammusvarasto päätyi räjähdyksen kohteeksi vahingossa, ja oikea kohde oli ammustoimitus, jonka oli tilannut bulgarialainen asekauppias.

– Luulemme, että suunnitelmana ei ollut tuhota sitä (toimitusta) Tshekissä, vaan tarkoituksena oli tuhota se matkalla Bulgariaan ja jotain yksinkertaisesti meni pieleen heidän puolellaan, Hamacek arvioi Sky Newsille.

Hamacekin mukaan on epäilyksiä siitä, että asetoimitus kiinnitti venäläisten huomion, koska se saattoi olla matkalla paikkaan, jossa ammuksia olisi käytetty Venäjän intressejä vastaan.

– Me epäilemme Ukrainaa tai Syyriaa, Hamacek sanoi Sky Newsille.

Lokakuussa 2014 tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli kaksi Tshekin kansalaista. Tukikohdassa tapahtui toinen räjähdys myöhemmin saman vuoden joulukuussa.

Tshekin hallitus ilmoitti maanantai-iltana, ettei Venäjän valtiollinen ydinenergiayhtiö Rosatom ole enää tapauksen vuoksi mukana Dukovanyyn suunnitteilla olevan uuden ydinvoimalayksikön tarjouskilpailussa.

Tshekki toivoo solidaarisuutta

Hamacek kertoi Twitterissä pyytäneensä ministerikollegoiltaan solidaarisuutta maanantaisessa ulkoministerikokouksessa.

– Olkoon se EU- tai kansallisia julkilausumia tai venäläisten tiedustelu-upseerien karkotuksia eurooppalaiselta maaperältä, Hamacek kirjoitti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi Tshekin tapauksen olevan vielä hyvin tuore ja odottavansa vielä lisätietoja asiasta. Jos alustavat tiedot pitävät paikkansa, niin tapaus vaikuttaa Haaviston mukaan huolestuttavalta.

– Tämä tuntuu erittäin huolestuttavalta, että on ollut seitsemän vuotta sitten tällainen tapaus, jossa vielä kaksi ihmishenkeä on menetetty ja tapauksen tutkinnassa on sitten päädytty siihen, että venäläisillä on ollut tällainen rooli, kuten tshekit sanovat, Haavisto pohti.

Venäjä ei yhdy Tshekin näkemykseen

Venäjä kommentoi maanantaina pitävänsä venäläisdiplomaattien karkotusta Tshekistä provokatiivisena ja epäystävällisenä tekona. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan Venäjä ei yhdy Tshekin näkemykseen siitä, että karkotetut diplomaatit olisivat vakoojia.

Vastalauseena Venäjä on ilmoittanut karkottavansa 20 työntekijää Tshekin Moskovan-suurlähetystöstä.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude