Finland

Tunnista ja katkaise parisuhteessa tavanomainen ikävä kuvio – ”Jotkut riidat ovat jo loppuneet”, kolmekymppiset Antti ja Tiina kertovat

Tunnista ja katkaise parisuhteessa tavanomainen ikävä kuvio – ”Jotkut riidat ovat jo loppuneet”, kolmekymppiset Antti ja Tiina kertovat

Kolmekymppiset Tiina ja Antti ennaltaehkäisivät parisuhteen pulmia verkkokurssin avulla.

Parempia tunnetaitoja kannattaa harjoittaa jo ennen kuin suhteessa ajaudutaan täyteen pattitilanteeseen.­

Aika hyvin kipinöi, mutta yhdessä ollaan edelleen!

Näin tuumaavat Tiina, 33, ja hänen miehensä Antti, 37. Seitsemän vuotta naimisissa ollut pari, jolla on kolme alle kouluikäistä lasta.

Kaikilla, jotka elävät vauhdikasta lapsiperhe-elämää, pukkaa vähän väliä jotain kriisiä. Pientä ja isompaa.

– Luonnollisesti pienten lasten kanssa unta ja omaa aikaa on vähän, ja pinna on välillä kireällä. Silloin meillä päästellään paineita ja desibelit voivat nousta, Antti sanoo.

Jotta haastavista asioista ei paisuisi mitään isompaa, pari päätti osallistua pilottiverkkokurssille, jolla käsiteltiin muun muassa vuorovaikutusta parisuhteessa.

– Kaikissa suhteissa on omat ongelmansa, mutta ne olisi hyvä käsitellä, ennen kuin ne eskaloituvat, Tiina sanoo.

Ei mitään ”hömppää”

Antti tunnustaa alkuun ajatelleensa kurssin olevan ”hömppää”, mutta päätti suostua mukaan Tiinan mieliksi. Kurssin opetukset avasivat molempien silmiä.

– Jotkut riidat ovat jo loppuneet lyhyeen. Ne eivät edes lähde käyntiin. Tilanteita pystyy nyt katsomaan enemmän ulkopuolelta ja asettumaan toisen asemaan, Antti sanoo.

Pari ymmärtää nyt paremmin esimerkiksi sen, että toisen kiehahdus saattaa juontaa juurensa hänen väsymyksestään. Lisää vettä ei ole silloin mieltä heittää kiukaalle.

Sen sijaan asiaa voi käydä läpi ihan vain keskustelemalla.

 On tärkeää, että toisen vuoksi on välillä valmis asettumaan omalle epämukavuusalueelle. – Antti

Uutta voimaa suhteeseen

Antin mielestä yksi tärkeimmistä asioista on sen tajuaminen, että ihmiset ovat väistämättä erilaisia. Siitä huolimatta, että heillä on paljon yhteistä.

Toinen voi ajatella aivan eri tavalla kuin itse tai olla kiinnostunut eri asioista.

– On tärkeää, että toisen vuoksi on välillä valmis asettumaan omalle epämukavuusalueelle. Vähän niin kuin vahingossa saatat saada siitä itsellesikin jotain uutta ja suhteelle voimaa, Antti sanoo.

Tiina kertoo, ettei hän ole ”kummoinen retkeilijä”. Antti sen sijaan nauttii luonnossa liikkumisesta.

– Tämän vuoksi yritän haastaa itseäni tekemään asioita, jotka eivät luonnostaan olisi minulle mieluisia. Usein huomaan jälkikäteen nauttineeni juuri näistä uusista tilanteista eniten. Juuri silloin kun olen ollut epämukavuusalueellani ja kokeillut jotain uutta yhdessä Antin kanssa.

Ja kun Antti tekee yhdessä Tiinan kanssa asioita, jotka eivät ole hänelle luontaisesti helpoimpia, Tiina kokee Antin välittävän hänestä.

”Jos on aina tasaista, se ei ole elämää”

Tiinan mielestä suhteita testataan vaikeilla ajoilla. Niitä tulee väistämättä.

Myös Antin ja Tiinan suhdetta on koeteltu, ja ennen lopullista yhteen päätymistä he olivat erossa.

– Jos on aina vain tasaista, se ei ole elämää. Suhteet ovat monimutkaisia prosesseja, välillä menee paremmin ja välillä huonommin. Vaikeiden aikojen yli pääseminen ja jaksaminen voi myöhemmin olla yksi suhteen kantavista voimista, Tiina sanoo.

Hyvä keskusteluyhteys ja luottamus ovat ensiarvoisen tärkeitä tilanteessa kuin tilanteessa.

Tiina ja Antti kannustavat kaikkia hoitamaan parisuhdettaan aktiivisesti.

– Ehkä aina ei kannata odottaa siihen saakka, että suhde on ihan vinksallaan ennen kuin hakee tukea, Tiina sanoo.

Ne parit, jotka kykenevät kohtaamaan vaikeat asiat yhdessä, ovat vahvoilla.­

Yhdessä ongelmia vastaan

Murretaanpa yksi myytti: onnellisissa suhteissakin riidellään eikä aina ole kivaa.

Vaikeat tunteet ja asiat kuuluvat elämään. Pareista selviytyvät ne, jotka kykenevät kohtaamaan vaikeat asiat yhdessä, sanoo perhe- ja paripsykoterapeutti Eira Eklund-Mikola.

Jos tunneyhteys toiseen on katkolla, ongelmien ja kiistojen ratkomisesta tulee vaikeaa. Silloin toinen voi vetäytyä ja olla puhumaton, toinen syytellä.

Riidoissa on Eklund-Mikolan mukaan pohjimmiltaan kyse juuri tunteista, eikä suoranaisesti esimerkiksi rahasta tai lastenkasvatuksesta. Tai siitä, että kumpi vie ulos roskapussin.

– Tunnekeskeisessä pariterapiassa tai -kurssilla olennaista on se, että pari ymmärtää, että ovat yhdessä ongelmaa vastaan sen sijaan että he olisivat toisiaan vastaan.

Kun tunneyhteys pätkii, ihmisellä on kaksi tyypillistä tapa reagoida: joka hän hyökkää tai pakenee. Kyse on suojamekanismeista. Ei välinpitämättömyydestä tai kylmyydestä, vaan yrityksistä suojella itseä ja suhdetta.

Vaatimus on usein yritys saada toiseen yhteyttä, ja vetäytyminen yritystä rauhoittaa tilannetta.

– Tämän logiikan kun tajuaa, negatiivinen kuvio katkeaa.

Toinen ei enää olekaan ”räyhäävä akka" tai ”puhumaton juntti". Mielikuvan muutos voi olla mullistava.

Parisuhde on tunnesuhde

Parempia tunnetaitoja kannattaa harjoittaa jo ennen kuin suhteessa ajaudutaan täyteen pattitilanteeseen. Tarjolla on sekä verkkokursseja että netti- ja kasvokkaista terapiaa.

– Parisuhde on tunnesuhde, ei sitä voi hoitaa järkeillen tai tekemällä sopimuksia.

Sama sääntö koskee sekä naisia että miehiä.

– Tunteet eivät ole pelkkää naisnäkökulmaa. Minulla on työssäni iso sydän miesten puolella.

Moni mies on stereotypian vanki: jos näyttää tunteitaan ja on herkkä, ei ole miehekäs vaan ”luuseri”. Paras pitää siis naama peruslukemilla!

– Moni mies on väärinymmärretty, kuoren sisällä. Kun hän pääsee avautumaan, kumppani pehmenee silmissä. Se on koskettavaa, Eklund sanoo.

Yksi sitkeä myytti on se, että ihminen on vahva, kun hän pärjää yksin.

– Tosiasiassa olemme vahvempia ja luovempia kun uskallamme tarvita toista. Ne parit, jotka pystyvät turvautumaan toinen toisiinsa, voivat paremmin sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Antin ja Tiinan nimet on muutettu.

Football news:

Fenerbahce wants to rent Hazard until the end of the season (Ajanssport)
Bruno scored 1 goal from the penalty spot and did not make an assist in 6 matches with the big six teams in the 2020/21 season
Messi can miss from 4 to 12 games due to disqualification, if his kick in the match with Athletic is recognized as aggression
Clattenburg on the referee of the Liverpool - Manchester United match: He should have waited in the Manet episode, but I wouldn't criticize him
I put Messi on the body and he got angry and slapped me in the face. Obvious aggression. Athletic forward about red Leo
Messi can be disqualified for 2 games. The referee did not indicate that the Barca forward showed aggression by hitting the opponent on the head
Pirlo about 0:2 from Inter: The coach should be the first to take the blame. We were too predictable