logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland
An article was changed on the original website

Turistit jättivät Suomeen muhkean 2,6 miljardin rahapotin – Kiinalaiset tuhlaavat enemmän kuin muut

Ulkomaiset turistit toivat viime vuonna Suomeen 500 miljoonaa euroa enemmän rahaa kuin toissa vuonna. Matkailijoiden jättämä rahapotti oli kokonaisuudessaan 2,6 miljardia euroa.

Luvut käyvät ilmi matkailua edistävän Visit Finlandin tuoreesta matkailijatutkimuksesta.

Suomen suosio matkailumaana elää kukoistuskautta, luvuista ilmenee. Vuonna 2017 Suomeen tehtiin kaikkiaan 8,3 miljoonaa matkaa, mikä on 13 prosenttia edellisvuotta enemmän. Erityisesti kiinalaisten matkat lisääntyivät runsaasti, 63 prosentilla vuoden takaiseen verrattuna.

Ruplan kurssin takia hetkeksi notkahtaneet venäläisten matkat kasvoivat 17 prosenttia. Eniten rahaa Suomeen toivat itänaapurit, kun tarkastellaan koko pottia. Venäläiset jättivät viime vuonna Suomeen kaikkiaan 653 miljoonaa euroa.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Kiinalaiset taas kuluttavat eniten rahaa matkustajaa kohden. Visit Finlandin tutkimuksen mukaan kiinalaismatkailija käytti viime vuonna matkallaan keskimäärin 1 260 euroa, kun kaikkien turistien keskimääräinen kulutus on 318 euroa. Tähän sisältyvät kaiken mittaiset matkat.

Visit Finlandissa iloitaan erityisesti kiinalaisten osuuden kasvusta.

”Kiina on noussut viidenneksi suosituimmaksi maaksi Suomeen suuntautuvassa matkustuksessa”, sanoo Business Finland -yksikköä johtava Paavo Virkkunen. Hänen mukaansa erityisesti Suomen näkyvyys sosiaalisessa mediassa on voimistanut Suomen tenhoa.

Yli tuhat euroa matkustajaa kohden on paljon rahaa. Se näkyy myös kiinalaisten kulutustottumuksissa.

”Kiinalaiset kuluttavat eri tavalla kuin monet muut kansallisuudet. He tykkäävät ostaa matkamuistoja ja tuliaisia. He käyttävät paljon rahaa siihen, että tuovat lahjoja ystäville ja perheilleen matkakohteista”, Virkkunen sanoo.

Niin teki keskiviikkona myös Looken Lu, joka kävi Shawn Zoun kanssa ostamassa merkkimatkalaukut Helsingin Esplanadilta.

”Setä pyysi, että ostan hänelle matkalaukun, kun tulen Suomeen”, Looken Lu sanoi.


Shawn Zou kertoi aikovansa hankkia Suomesta myös rannekellon.

”Käyn täällä työasioissa 3–5 kertaa vuodessa. Olen hankkinut esimerkiksi lasia, suomalaista designia.”

Kiinalaiset ostavat paljon matkamuistoja, puukkoja ja lasitavaraa, kertoo Paula Similä Kankurin tuvasta. Myös puuesineet ja edulliset turkikset kiinnostavat heitä.

Kuluttaminen on tehty kiinalaisille helpoksi maksupalvelu Alipayn myötä. Erityisesti kiinalaisille matkailijoille suunnattu Alipay on ollut Suomessa käytössä reilun vuoden, eli ajanjakson, jolloin kiinalaisten matkailijoiden osuus alkoi kasvaa nopeasti.

”Mitä helpommaksi rahankäyttö voidaan tehdä, sitä enemmän rahaa myös käytetään”, Virkkunen sanoo.

Merkittävää on myös se, että kiinalaisten matkustustavat ovat muuttuneet. Ryhmämatkailusta ollaan siirtymässä kohti yksilömatkailua. Ryhmämatkoissa sisältöpalvelut, kuten ostosreissut ja retket kuuluvat matkapakettiin, yksinään matkustavat ihmiset taas tekevät spontaanimpia ostopäätöksiä matkan varrella.

Suurin yksittäinen kuluttajakohderyhmä ovat Virkkusen mukaan 1980-luvulla syntyneet kiinalaiset. He ovat kokeneita ja ostovoimaisia matkailijoita, jotka ovat jo tottuneita matkailupalveluiden kuluttajia.

Suomeen tulee myös muita kiinaa puhuvia matkaajia. Helsingin kaduilla liikkui keskiviikkona taiwanilaisia seurueita. Sheau In Chen, Chen Ying Ju, Lu Wei Ju sekä Kuo Che Yu ostivat Kauppatorilta lapasia ja hatun, koska omat eivät olleet riittävän lämpimiä.

Kahden viikon matka pohjolaan vie heidät vielä Ivaloon, Ruotsiin ja Viroon.

Myös luksus kiinnostaa. Sitä haetaan suomalaisille arkipäiväisistä, usein luontoon liittyvistä asioista. Matkailijat etsivät kokemuksellisuutta ja elämyksellisyyttä yhdistettynä korkealaatuiseen majoitukseen.

Suomalainen luksusmatkailu ei ole samanlaista kuin tyypillisesti.

”Perinteistä bling blingiä on vähemmän. Puhdas vesi ja puhdas ilma ovat monelle matkailijalle luksusta. Esimerkiksi aasialainen matkailija saattaa kokea, että pelkästään puhtaan veden juominen suoraan purosta on sellaista elämyksellisyyttä, jota muualta ei saa”, Virkkunen kuvailee.

Matkailijat tulevat Suomeen myös nauttimaan siitä, että heillä on mahdollisuus matkustaa tuntemattomana. Esimerkiksi jalkapallotähti Lionel Messi kävi lomailemassa Kuusamossa. Virkkusen mukaan Suomessa on käynyt paljon julkkiksia viettämässä aikaa:

”Monelle julkisuuden henkilölle on luksuskokemus, että saa viettää laatuaikaa omassa rauhassa.”

Suomessa majoitutaan yleisimmin hotellissa tai motellissa. Airbnb-tyyppisten omatoimisten yöpymispaikkojen suosio on kuitenkin kasvanut huomattavasti, tutkimuksesta selviää.

Millainen on tyypillisin matka Suomeen?

”Karkeasti yleistettynä se on yhdistelmä urbaania pääkaupunkia ja luontomatkailua Lapissa. Jatkossa toivomme, että voimme tuoda mukaan voimakkaammin Järvi-Suomea ja rannikkoseutua”, Virkkunen sanoo.

Visit Finlandin tutkimukseen haastateltiin kaikkiaan 14 883 ulkomaista matkailijaa raja-asemilla.


Themes
ICO