Turkki presidentti Recep Tayyip Erdogan perääntyi maanantaina uhkauksestaan karkottaa kymmenen länsimaista diplomaattia. Asiasta kertoo AFP. Karkotettavien joukossa oli myös Suomen Turkin-suurlähettiläs, joka on Ari Mäki.

Taustalla oli länsimaisten diplomaatin vaatimus liikemies ja ihmisoikeusaktivisti Osman Kavalan vapauttamisesta.

Kavala on ollut vankilassa vuodesta 2017 alkaen, vaikka hän ei ole saanut varsinaista tuomiota. Suomen lisäksi vaatimuksen hänen vapauttamisestaan olivat allekirjoittaneet Kanada, Tanska, Ranska, Saksa, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Norja, Ruotsi ja Yhdysvallat.

Turkki muutti suuntaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja useat muut länsimaista julkaisivat tiedotteen, jonka mukaan ne kunnioittavat YK:n sopimusta, jonka mukaan diplomaatit eivät sekaannu isäntämaansa sisäpolitiikkaan.

Erdogan järjesti maanantaina tunteja kestäneen kabinetin tapaamisen, jossa puitiin diplomaattista kriisiä. Kokouksen päätteeksi Erdogan sanoi, että diplomaatit ovat ottaneet opiksi ja ovat tulevaisuudessa ”varovaisempia”.

– Tarkoituksenamme ei ilman muuta ole aiheuttaa kriisiä vaan suojata kunniaamme ja suvereeneja oikeuksiamme, Erdogan sanoi televisioidussa puheessa.