logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Turkki väittää vallanneensa Ras al-Ainin rajakaupungin Syyriassa, kurdijoukot kiistävät tiedon

Turkki voimisti sotatoimiaan lauantaina Syyriassa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Puolilta päivin Suomen aikaan Turkin puolustusministeriö kertoi Twitterissä joukkojensa ottaneen hallintaansa Ras al-Ainin rajakaupungin. Reutersin mukaan kurdijoukkojen hallussa olleen kaupungin valtasivat Turkin tukemat syyrialaisten kapinallisten joukot.

Hieman aiemmin kaupungin ympäristöstä nousi Reutersin mukaan mustaa savua sen jälkeen, kun Turkin joukot olivat kohdistaneet alueelle tykistötulta. Kaupungista kuului myös ampumista.


Pian Turkin ilmoituksen jälkeen kurdijoukot kuitenkin kiistivät menettäneensä Ras al-Ainia, kertoi uutistoimisto AFP.

Alta voi katsoa uutistoimisto Reutersin välittämää suoraa lähetystä, jota kuvataan Turkin puolelta. Kuvassa on näkymiä Syyrian Tal Abiadista sekä Ras al-Ainista.
Kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rightsin (SOHR) lauantaiaamuisten tietojen mukaan taisteluissa on kuollut 74 SDF-joukkojen kurditaistelijaa ja 49 Turkkia tukevaa syyrialaistaistelijaa. SOHR:in mukaan siviilejä on Syyriassa kuollut tähän mennessä 20.

Turkin puolustusministeriön mukaan Turkin joukot ovat ”neutralisoineet” 415 YPG:n eli Kansan suojeluyksikköjen taistelijaa keskiviikkona alkaneen hyökkäyksen jälkeen. Kansan suojeluyksiköt on kurdien aseellisista joukoista suurin ja johtaa myös SDF-joukkoja.

Syyrian kurdihallinto arvioi lauantaina, että lähes 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan taisteluiden tieltä.


Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti perjantaina, että Yhdysvaltojen joukot Syyriassa joutuivat Turkin tykistötulen tielle. Kukaan yhdysvaltalaissotilaista ei haavoittunut.

Puolustusministeriö Pentagon kertoi, että Turkin ampuma ammus räjähti perjantai-iltana yhdeksältä paikallista aikaa muutaman sadan metrin päässä Yhdysvaltain tukikohdasta Kobanin kaupungissa. Pentagonin mukaan Turkin tiedossa oli, että alueella on Yhdysvaltain joukkoja.

Pentagon kertoi, ettei Yhdysvallat ole vetänyt joukkojaan Kobanista.

Yhdysvallat vastustaa Turkin hyökkäystä Syyriaan, vaikka hyökkäyksen mahdollisti presidentti Donald Trumpin päätös siirtää yhdysvaltalaisjoukot pois Turkin sotilasoperaation tieltä. Yhdysvallat kertoi maanantaina vetäneensä Turkin rajan tuntumasta joitakin kymmeniä sotilaita.

Lue myös: Puhelu, joka aloitti sodan


Samalla kertaa Valkoinen talo ilmoitti, ettei se aio estää Turkkia etenemässä suunnitelmassaan luoda eteläisen naapurinsa Syyrian puolelle ”turvavyöhyke”. Turkki aloitti hyökkäyksen Syyrian kurdijoukkoja vastaan keskiviikkona.


Turvavyöhyke on sana, jota Turkki alueesta käyttää, koska se pitää Koillis-Syyriaa hallussaan pitäviä kurdijoukkoja turvallisuusuhkana itselleen. Turkki tarvitsee Syyrian puolella sijaitsevan kaistaleen haltuunsa myös siksi, että se haluaa palauttaa rajan yli jopa kaksi miljoonaa syyrialaista turvapaikanhakijaa.


”Yhdysvallat vastustaa yhä Turkin sotilaallista liikettä Syyriaan ja vastustaa erityisesti Turkin operaatioita turvallisuusmekanismialueen ulkopuolella ja alueilla, joilla turkkilaiset tietävät olevan Yhdysvaltain joukkoja”, sanoi Yhdysvaltain merivoimien kapteeni Brook DeWalt Pentagonin tiedotteessa.

”Yhdysvallat vaatii Turkkia välttämään toimia, jotka voisivat johtaa välittömiin puolustuksellisiin toimiin.”

Perjantai-iltaan mennessä Turkin hyökkäys oli saanut noin satatuhatta ihmistä jättämään kotinsa Syyrian ja Turkin välisen rajan tuntumassa.


Yhdysvallat on myös uhannut Turkkia taloudellisilla pakotteilla, jos hyökkäystä ei lopeteta. Valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoi Trumpin hyväksyneen Turkkia koskevat pakotteet jo siltä varalta, että hyökkäys jatkuu.

”Voimme pysäyttää koko Turkin talouden, jos meidän täytyy”, Mnuchin sanoi AFP:n mukaan.

Myös puolustusministeri Mark Esper arvosteli Turkkia alueellisen vakauden horjuttamisesta ja ”impulsiivisista teoista”.Venäjän presidentti Vladimir Putin otti lauantaina sotatoimiin kantaa. Venäjän valtiollisen Ria-uutistoimiston mukaan Putin vaati Syyrian vapauttamista ”ulkomaisen armeijan läsnäolosta”, kertoi Reuters.

”Jokaisen, joka on laittomasti jonkin toisen valtion, tässä tapauksessa Syyrian, alueella, pitää vetäytyä alueelta pois. Sama pätee kaikkiin valtioihin”, Putin sanoi ja lisäsi, että myös Syyriassa olevat Venäjän joukot olivat vetäytymisvalmiudessa odottamassa sitä, että ”Syyrian uusi laillinen hallinto kertoo, ettei se tarvitse Venäjän apua.”

Myös Arabiliiton pääsihteeri Ahmed Aboul Gheit vaati lauantaina Turkkia perääntymään.

Saksa puolestaan kertoi lauantaina, ettei myönnä enää uusia asevientilupia Turkkiin. Ulkoministeri Heiko Maas sanoi saksalaiselle Bild-lehdelle, että Saksa ei anna enää uusia lupia sellaisille puolustustarvikkeille, joita voitaisiin käyttää Syyrian hyökkäyksessä.

Viime vuonna Saksa vei Turkkiin aseita lähes 243 miljoonan euron edestä. Turkin osuus oli lähes kolmannes Saksan koko aseviennistä.

Saksa ja muut EU-maat ovat tuominneet Turkin iskun kurdeja vastaan. Myös Suomi on ilmoittanut, että uusia asevientilupia Turkkiin ei myönnetä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei perjantaina osoittanut merkkejä siitä, että hän olisi taipumassa Yhdysvaltain uhkailun edessä.

”Meille sataa oikealta ja vasemmalta uhkauksia lopettaa hyökkäys. Me emme peräänny”, Erdoğan sanoi AFP:n mukaan.


Sekä demokraatit että republikaanit Yhdysvaltain kongressissa ovat hyväksyneet pakotteiden käyttöön ottamisen, mikäli Turkki hyökkää täydellä voimalla kurdijoukkoja vastaan Koillis-Syyriassa.

Kritiikkiä on saanut myös presidentti Trump, jonka päätös vetää joukkoja Pohjois-Syyriasta mahdollisti Turkin hyökkäyksen. Häntä vastaan ovat Syyria-päätöksessä kääntyneet myös monet merkittävät republikaanit.

”Kaikki ne huolet, joita presidentti Trumpin Syyriaa koskeva päätös minussa aiheutti, ovat käymässä toteen täysimittaisina”, kommentoi republikaanisenaattori Lindsey Graham.

Trumpin päätös jättää kurdit Turkin armoille on tuomittu myös kansainvälisesti. Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmaisi perjantaina haluavansa kääntää Trumpin pään ja saada tämän lopettamaan Turkin hyökkäys.

Trump itse on vedonnut lupaukseensa lopettaa Yhdysvaltain osallistuminen ”loputtomiin naurettaviin sotiin”.

Turkki on kohdistanut Syyrian rajalla kurdijoukkoja vastaan tähän mennessä lähinnä ilmaiskuja ja tykistötulta. Yhdysvaltain armeijan mukaan se on käyttänyt ”rajoitetusti” maavoimia. Trump määritteli torstaina ”puolustuksellisiin toimiin” johtavat sotatoimet löyhästi.

”Emme halua heidän tappavan enempää ihmisiä”, Trump sanoi perjantaina.


Turkin hyökkäyksen kohteena Syyriassa ovat kurdijohtoiset SDF-joukot, jotka olivat Yhdysvaltain liittolaisia vuosia kestäneessä taistelussa Isisiä vastaan. Yhdysvallat on antanut Turkille tarkat tiedot joukkojensa sijainnista Syyriassa, jotta amerikkalaisia ei joutuisi tulilinjalle.
Themes
ICO