Finland

Työeläkeyhtiö Ilmarisen tuotto plussan puolelle, Varma miinuksella

Eläkeyhtiöt kertoivat tuloksistaan perjantaina.

Toimitusjohtaja Jouko Pölönen eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen osavuositulosta esittelevässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä 30. lokakuuta 2020.

Eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Eläkeyhtiö Ilmarisen eläkevarojen sijoitustuotot kääntyivät plussalle koronakriisin aiheuttamasta säikähdyksestä huolimatta. Sijoitusten tuotto nousi tammi-syyskuussa 600 miljoonaan euroon. Eläkeyhtiön sijoitussalkun markkina-arvo oli syyskuun lopussa 50,3 miljardia euroa, kun se vuosi sitten oli 50,5 miljardia euroa.

– Voi olla, että tämä on ainoa eläkeyhtiö, joka raportoi tammi-syyskuulta positiiviset sijoitustuotot, sanoi toimitusjohtaja Jouko Pölönen tiedotustilaisuudessa.

Myös Ilmarisen vakavaraisuus vahvistui sijoitusmarkkinoiden toipuessa koronapandemian aiheuttamasta alkuvuoden rajusta kurssilaskusta.

Vaikka sijoitustuotot olivat 1,1 prosenttia plussalla, Ilmarisen kokonaistulos jäi tammi-syyskuussa 107 miljoonaa euroa miinukselle. Kolmannen neljänneksen tulosparannus oli kuitenkin lähes miljardi euroa ja kolmannen vuosineljänneksen sijoitussalkun tuotto oli 3,2 prosenttia eli noin 1,6 miljardia euroa sijoitusmarkkinoilla jatkuneen positiivisen kehityksen myötä.

– Kesän aikana koronaviruksen leviämistä onnistuttiin rajoittamaan ja talouksia päästiin avaamaan. Keskuspankkien ja valtioiden massiiviset tukitoimenpiteet ovat jatkuneet tukien laajasti talouksia ja sijoitusmarkkinoita, Pölönen sanoo.

Vakuutusmaksutulo laski neljään miljardiin euroon lomautusten lisääntymisen ja työnantajien TyEL-maksun väliaikaisen 2,6 prosentin alennuksen seurauksena. Työnantajamaksua on alennettu toukokuusta joulukuun loppuun.

Eläkkeitä Ilmarinen maksoi 4,6 miljardia euroa yhteensä 457 937 eläkkeensaajalle tammi-syyskuussa.

Koronan uudelleenleviäminen aiheuttaa epävarmuutta

Talousennusteita on päästy pahimmista skenaarioista korjaamaan hieman ylöspäin, mutta maailmantalouden odotetaan IMF:n uusimmissa ennusteissa taantuvan -4,4 prosenttia.

– Syksyn aikana koronaviruksen uudelleenleviäminen on kiihtynyt aiheuttaen rajoitustoimenpiteiden käyttöönottoa ja kasvavaa epävarmuutta talousnäkymiin, Pölönen arvioi.

Ilmarinen arvioi tulevaisuuden näkymissään, että kasvavan työttömyyden ja työnantajien TyEL-maksun väliaikaisen alennuksen seurauksena maksutulo laskee merkittävästi viime vuodesta.

Työeläkevakuutusyhtiö Varman logo pääkonttorin edustalla.

Varman sijoitusten markkina-arvo nousi 1,5 miljardilla eurolla kesäkuun loppuun verrattuna.Petteri Bülow / Yle

Eläkeyhtiö Varman kokonaistulos kaksi miljardia miinuksella

Eläkeyhtiö Varman eläkevarojen sijoitusten tuotto oli tammi-syyskuussa miinuksella 2,6 prosenttia, kun se viime vuonna oli plussalla 8,8 prosenttia. Sijoitusten markkina-arvo oli 46,8 miljardia euroa, kun se vuoden alussa oli 48,7 miljardia euroa.

Kokonaistulos oli miinuksella lähes kaksi miljardia euroa.

Sijoitustuotot jatkoivat kuitenkin elpymistä vuoden kolmannella neljänneksellä alkuvuoden rajusta koronan aiheuttamasta kurssilaskusta. Sijoitusten markkina-arvo nousi 1,5 miljardilla eurolla kesäkuun loppuun verrattuna.

Football news:

Inter will fine Vidal for sending off against Real Madrid. The player received two yellow cards in 7 seconds
Conor: Rest in peace, Diego
Some love Ronaldo, some love Messi, but they can't even dream of the adoration that Maradona received. Ardiles about Diego
Argentina is drowning in tears. Maradona's coffin displayed in the presidential Palace
Dimitar Berbatov: Ramos will do well at Manchester United. Tiago Silva has proved that it is never too late to move to the Premier League
Maradona's lawyer: the Ambulance drove for half an hour. For 12 hours, my friend was left without medical supervision. Criminal idiocy
Gennady Orlov: I Don't agree that Messi is more talented than Maradona. Leo did not become the leader of Argentina