Kutsukyytipalvelu Uber ja autovuokraamo Hertz aloittavat yhteistyön Yhdysvalloissa. Yhtiöiden sopimuksen mukaan Hertz liisaa Uberin kuljettajille 50 000 Teslaa vuoteen 2023 mennessä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kutsukuskit voivat aloittaa pääosin Model 3-mallien liisauksen marraskuun 1. päivänä Los Angelesissa, San Franciscossa, San Diegossa ja Washingtonissa. Myöhemmin toiminta leviää myös Yhdysvaltojen muihin osiin.

Juttu jatkuu kuvan alla

Sähköllä keikalle. Teslan Model 3-mallista on tulossa Uber-kuskien työkalu. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Suolainen vuokra

Uber-kuskit maksavat Tesloistaan 334 dollarin viikkovuokraa, mikä tosin sisältää ajoneuvojen huollot ja vakuutukset. Uberin mukaan viikkovuokra putoaa toiminnan laajentuessa 299 dollariin viikossa ja jopa alemmas.

Toisaalta vain harvalla kuljettajalla lienee varaa vuokrata itselleen täyssähköinen ajoneuvo. Esimerkiksi vuonna 2019 vain murto-osa Yhdysvalloissa ja Kanadassa tehdyistä kutusumatkoista ajettiin Uberin mukaan sähköautoilla.

Keskiviikkona julkistettu sopimus on alustayhtiön tähän mennessä laajakantoisin sähköistämisponnistus. Uber on aiemmin linjannut, että vuoteen 2030 mennessä sen kuljetukset Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa ajetaan pelkästään sähköisillä ajoneuvoilla.

Muun maailman osalta käänne tapahtuu vuoteen 2040 mennessä.

Kutsupalvelukuljettajat tuottavat tutkimusten mukaan keskimääräistä enemmän hiilidioksidipäästöjä asiakaskilometreihin suhteutettuna, sillä ne ajavat kolmanneksen ajasta tyhjillään. Tukijoiden mukaan yhden kutsuauton sähköistäminen vähentää saman verran hiilidioksidipäästöjä kuin kolmen polttomoottoriauton konvertointi.

Puolet Hertzin Tesla-laivastosta

Ilmoitus yhtiöiden välisestä yhteistyöstä tuli lähes välittömästi sen jälkeen, kun Hertz oli maanantaina kertonut hankkivansa vuokravalikoimiinsa yhteensä 100 000 Teslaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että potentiaalisesti puolet Hertzin sähköautolaivastosta on varattu Uberin käyttöön. Mielenkiintoista on, että Hertz suostui maksamaan Teslalle käytännössä käypän hinnan autoista.

Normaalisti liising-yhtiöt neuvottelevat itselleen kohtuullisen edullisia vuokrasopimuksia.

Uutiset aiheuttivat pörsseissä osakerallin, jonka päättyessä Teslan arvo kohosi 1 triljoonaan dollariin.

Teslan osakekurssi oli keskiviikkona 3 prosentin nousussa, Hertz posotteli 2 prosentin kasvussa mutta Uber taittui 1,4 prosentin laskuun.

Vielä kesäkuussa konkurssin partaalla hoippunut Hertz toivoo valtaavansa takaisin kerran niin kiistattoman markkinajohtajuutensa siirtymällä kohti sähköistä ajoneuvotarjontaa.