Finland

USA:n ulkoministeri Pompeo kovisteli Kiinaa: Aluevaatimukset Etelä-Kiinan merellä käytännössä laittomia

Yhdysvaltain hallinto arvosteli Kiinan lähialuepolitiikkaa poikkeuksellisin suorin sanakääntein.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo. kovisteli Kiinaa sen aluevaatimuksista Etelä-Kiinan merellä. Chris Kleponis / EPA

Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet näyttävät jälleen saavan uusia säröjä. Yhdysvaltain hallinto otti maanantaina kantaa Kiinan aluevaatimuksiin Etelä-Kiinan merellä. Maiden välillä on jännitteitä entuudestaan muun muassa kauppakiistan, pakotteiden ja koronaviruksen vuoksi.

Aiemmin Yhdysvaltain ulkopoliittisena linjauksena on ollut rohkaista Kiinaa ja sen lähinaapureita rauhanomaiseen ratkaisuun aluevesikiistoissa YK.n johdolla.

Maanantaina julkaistussa lausunnossa ulkoministeri Mike Pompeo sanoo Yhdysvaltain pitävän kaikkia kansainvälisesti tunnustettujen merirajojen ulkopuolelle osoitettuja aluevesivaatimuksia laittomina.

Pompeo: Etelä-Kiinan meri ei ole osa Kiinan meri-imperiumia

– Maailma ei salli Etelä-Kiinan meren kuuluvan Kiinan merelliseen imperiumiin. Yhdysvallat tukee liittolaisiaan Kaakkois-Aasiassa ja suojelee niiden etuja, sanoi Pompeo.

Yhdysvallat aikoo pysytellä neutraalina maa-aluevaatimuksia koskevissa. kiistoissa. Ulkoministerin lausunto otettaneen suopeasti vastaan muun muassa Indonesiassa, Filippiineillä, Malesiassa, Bruneissa ja Vietnamissa. Kaikki valtiot vastustavat Kiinan vaatimuksia kiistanalaisilla Spratley- ja Paracel-saarilla. Pompeon lausunnossa listattiin useita kiistanalaisia kohteita liittolaismaiden vesillä.

Yhdysvaltain tulkinnan mukaan Kiinalla ei ole lainvoimaista oikeutta esittää aluevaatimuksia esimerkiksi Scarboroughin matalikolla. Kalliosaarilla on öljy- ja kaasuesiintymiä. Sekä Kiina että Filippiinit katsovat saariryhmän kuuluvan hallintaansa. Maat kiistelevät myös Mischiefin matalikosta ja Second Thomas Shoalin alueesta.

Ulkoministerin linjauksen vaikutukset ovat toistaiseksi epäselviä. Yhdysvallat ei ole mukana YK:n sopimuksessa, joka koskee merialuekiistojen ratkaisua.

Kiina ja Yhdysvallat ovat käyneet kiivasta sananvaihtoa myös Yhdysvaltain laivaston läsnäolosta ja harjoituksista jännitteisellä, mutta vilkkaalla kauppa-alusten reitillä, Etelä.-Kiinan merellä.

Lue myös:

Kiina puhuu “kylmästä sodasta” ja Trump uhkaa Kiinaa – Tutustu tästä 5 tulenarkaan tapaukseen, joissa suurvaltojen voimamittelön kiihtyminen näkyy Aasiassa

Football news:

CSKA is ready to offer 7 million euros for defender Fuchs. Internacional wants 10 million^. CSKA intends to acquire the Central defender of Internacional Bruno Fuchs, who is also claimed by Monaco and Lille
Goretska Pro 8:2 with Barca: This is only the first of three steps
Matteus on the defeat of Barca: it is Painful to see what happened to the team that inspired us for so many years
Bartomeu met with Pochettino this week. He could replace Sethien at Barca
Salihamijic Pro 8:2 with Barca: Bayern are very happy, but they want more
Recently, Mueller did not want to renew his contract with Bayern. Now he's turning the football around
The baby may get angry and leave. Luis Suarez Miramontes about Messi