Finland

Vääntö eläkeputkesta alkaa hallituksessa – vasemmistoliiton Li Andersson lyö tiskiin tiukat ehdot: ”Kyllä hintalappua tulee”

Vääntö eläkeputkesta alkaa hallituksessa – vasemmistoliiton Li Andersson lyö tiskiin tiukat ehdot: ”Kyllä hintalappua tulee”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen peräänkuuluttaa ”porkkanaa ja patistamista”.

Hallitus pyrkii puuttumaan varhaiseen eläköitymiseen. Opetusministeri Li Anderssonin (vas) mukaan ”kokonaisuuden on oltava tasapainoinen työntekijöiden muutosturvan, ikääntyneiden työntekijöiden arvon tunnistamisen ja toimeentulon näkökulmasta”.­

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelut eläkeputken poistamisesta törmäsivät lopullisesti seinään maanantai-iltana.

Työnantajaleirin mukaan sopu kaatui yrityksille kohdistettuihin lisärasitteisiin, jotka olisivat tulleet eläkeputken poiston kylkiäisinä.

SAK, STTK ja Akava esittivät, että yli 55-vuotiailla irtisanotuilla työntekijöillä olisi oikeus kolmen kuukauden palkkaa vastaavaan koulutukseen. Työntekijä saisi rahana kuukauden palkkaa vastaavan määrän ja lisäkuukaudet tilitettäisiin Työllisyysrahastolle.

EK olisi ollut valmis pidentämään koulutusjaksoa, mutta vain kahdella viikolla.

– Hintalaput kasvoivat liian suuriksi. Kiky-neuvotteluissa lisättiin kuukausi irtisanomisaikaa koulutukseen, nyt olisi tullut alle 55-vuotiaille kaksi kuukautta ja yli 55-vuotiaille kolme kuukautta. Meidän ei olisi pitänyt edes neuvotella alle 55-vuotiaista, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

EK:n mukaan yrityksille olisi koitunut työntekijäpuolen ehdotuksesta vuosittain lisäkustannuksia yli 100 miljoonaa euroa. SAK:n mukaan lisäkustannuksia olisi tullut nettona 10–30 miljoonaa vuodessa.

– Varmasti nämäkin kustannukset olivat niin sanotusti liikaa. Meillä on merkittävä näkemysero. Toinen laskee bruttoja, toinen nettoja, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kommentoi.

Budjettiriihikirjauksen mukaisesti eläkeputkiasia palautuu hallituksen pöydälle. Hallituspuolueiden puheenjohtajat käsittelevät asiaa keskiviikkona.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo, että hallituksen täytyy tehdä tarvittavat päätökset yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamisesta vielä ennen joulua.

Hallituksen tavoitteena on puuttua varhaiseen eläköitymiseen ja saada aikaan vähintään 10 000 lisätyöllistä vuoteen 2029 mennessä. Ehdotettujen toimien tulee vahvistaa kokonaisuutena julkista taloutta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan maailma on muuttunut ja ”60 on uusi 50”. Kuusikymppisellä on jopa kymmenen vuotta työelämää edessä, Kurvinen katsoo.­

– Haetaan kompromissia, jossa on sekä turvaa ja porkkanaa että myös patistamista ja kannustavuuden lisäämistä. Rahat eivät riitä esimerkiksi oppivelvollisuusiän nostoon, hoitajamitoitukseen tai tieverkon parempaan kuntoon, jos entistä useampi työikäisistä ei ole töissä pidempään, Kurvinen näkee.

Eläkeputkella tarkoitetaan oikeutta ansiosidonnaisen lisäpäiviin – eläkeikää lähestyvä työtön pääsee siis ”putkeen”, jossa ansiosidonnaista maksetaan tietyin edellytyksin vanhuuseläkkeelle siirtymiseen asti.

Vasemmistoliitto on suhtautunut eläkeputken poistamiseen kielteisesti. Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei ota suoraan kantaa siihen, onko puolue valmis nielemään putken poiston, jos ehdoista päästään sopuun.

– Sanon, että vasemmistoliitossakin ollaan sitouduttu 10 000:een lisätyölliseen, kaikki muu tullaan ratkaisemaan neuvottelupöydässä. Kokonaisuuden pitää olla tasapainoinen ja inhimillinen, ja siinä pitää olla selkeitä ihmisten muutosturvaa parantavia elementtejä mukana.

Andersson painottaa hallituksen alkuperäistä toimeksiantoa, jossa viitataan työllisyystavoitteen lisäksi muutosturvaan, ikääntyneiden työssäjaksamisen sekä osaamisen edistämiseen. Kirjauksen mukaan työnantajien roolia työkyvyttömyyden ehkäisyssä tulee vahvistaa.

– Työllistymisen ongelmat eivät liity taloudellisiin kannustimiin tai työttömyysturvaan vaan yleensä siihen, että ihmisillä on joko puutteita osaamisessa, alentunut työkyky tai yksinkertaisesti asuu paikkakunnalla, jossa sopivia työtehtäviä ei ole tarjolla.

Yrityksille koituvista lisäkustannuksista on Anderssonin mukaan liian aikaista sanoa mitään.

– Itse pidän mahdottomana neuvotella pakettia, joka täyttäisi alkuperäisen toimeksiannon, jos kokonaisuus ei saa maksaa mitään eli kyllä hintalappua tulee.

Myös Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman viestittää, että ratkaisun täytyy olla ”tasapainoinen ja parantaa sekä työllisyyttä että työntekijöiden turvaa”.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan eläkeputken poisto parantaisi julkista taloutta, nostaisi työllisyysastetta ja alentaisi sosiaalivakuutusmaksuja. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan palkansaajille kyse olisi satojen miljoonien leikkauksesta. Kesällä 2019 otetussa kuvassa myös Akavan Sture Fjäder, STTK:n Antti Palola ja Kuntatyönantajien Markku Jalonen.­

Häkämiehen mukaan työntekijäpuoli halusi tehdä irtisanomisen niin kalliiksi, ettei ikääntyneitä työntekijöitä ylipäätään enää irtisanottaisi.

– Yrityksillä on tilanteita, ettei irtisanomisia voi välttää, emmekä voineet hyväksyä kohtuuttomia velvoitteita. Odotamme, että hallitus hakee tasapainoisen ratkaisun myös yrityksille.

Elorannan mielestä työnantajaleiri haki ”säästösopimusta”, joka oli työntekijäjärjestöille täysin mahdotonta hyväksyä. Työttömyysturvan lisäpäivistä luopuminen tarkoittaisi Elorannan mukaan useamman sadan miljoonan euron leikkausta palkansaajille.

Eikö eläkeputken poisto pitkällä tähtäimellä sisältynyt työntekijäpuolen esitykseen?

– Se oli meidän esityksessä kyllä. Lisäpäivien alaikäraja olisi nostettu 65:een, jolloin 1965 ja sen jälkeen syntyneet eivät olisi päässeet putkeen, mutta jos säännöksiä ei muutettaisi, 2030-luvulla putkeen voisi jälleen päästä, koska alimmat eläkeiät ovat silloin yli 65 vuotta. Mallimme tuottaa riittävän työllisyysvaikutuksen hallituksen asettamaan tavoitevuoteen eli vuoteen 2029 mennessä, Eloranta vastaa.

Football news:

Hertha's sporting director loves signing players. Just look at his smile!
Rooney confirmed as Derby County head coach
Barca's presidential election will not take place on January 24 due to anti-coronavirus restrictions
Zlatan on Covid: I tried to train at home, but immediately felt tired
Bayern are Interested in Militao as a replacement for Alaba. The Brazilian has 3 matches for Real Madrid this season
Fiorentina Interested in Odriosola. The defender of Real Madrid played 1 match in the season
Pavlyuchenko on Tottenham: At first, my English was zero. When I drank a beer, I had good English, Spanish, and Portuguese