Finland

Valkiaisjärvessä ja Lämsänjärvessä havaittu runsaasti sinilevää – Oulun kaupunki kehottaa välttämään uimista vesistöissä

Valkiaisjärven uimarannan ja Lämsänjärven uimarannan vesissä on havaittu runsaasti syanobakteereita eli sinilevää, tiedottaa Oulun kaupunki.

Kaupungin luokituksen mukaan runsas määrä sinilevää tarkoittaa sitä, että uimavesi on selvästi syanobakteeripitoista tai uimaveden pinnalle on kohonnut pieniä syanobakteerilauttoja tai rannalle on ajautunut syanobakteerikasaumia.

Oulun kaupunki kehottaakin välttämään uimista järvissä, sillä myös vähäinen syanobakteeriesiintymä voi aiheuttaa oireita herkille uimareille. Mikäli vesistöissä ui, kannattaa vähintään käydä suihkussa uimisen jälkeen.

Kaupunki kehottaa myös pitämään etenkin lapset pois järvien rannoilta runsaiden sinileväesiintymien aikana, sillä syanobakteeripitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

Ulosteperäistä saastumista ilmaisevien E-coli -bakteerien ja enterokokkien osalta järvet kuitenkin täyttävät laatuvaatimukset.

Syanobakteeri eli sinilevä

Syanobakteerien määrä vedessä voi vaihdella nopeasti. 

Syanobakteerit voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. 

Yli puolet syanobakteeriesiintymistä on myrkyllisiä. 

Ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon. 

Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Football news:

Bartomeu is getting closer to retirement: Socios bars collected 20 thousand signatures for impeachment
The American company Krause Group bought 90% of Parma's shares
Prokhorov denied information about wanting to buy Manchester United
Tiago said goodbye to Bayern: This is the most difficult decision of my career. I need new challenges
Bale and Regilon will fly to London today to complete transfers to Tottenham
We have found a club in the Bundesliga that will prevent Bayern from becoming Champions. More precisely, it was put together by the Players from Dortmund and Leipzig, the management from Gladbach, the sponsor from Hertha
Bruno is the best player of the season at Manchester United according to the fans. It came in January