Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Valotaide valtasi Turun – mykistävät, leijuvat kukat ja hypnoottiset jättipuput villitsevät iltakävelylle

Yhteensä valotaideteoksia on 14 eri puolilla kaupunkia. Kokonaisuus maksaa 180 000 euroa. Kaupungin kausivalaistuskohteet täydentävät kokonaisuutta.

Leijuvat kukat ja hypnoottiset puput valaisevat Turkua
Leijuvat kukat ja hypnoottiset puput valaisevat Turkua

Vartiovuoren mäellä valaistut jättipuput ovat herättäneet innostusta jo muutaman illan ajan. Australialainen taiteilija Amanda Parer ei itse päässyt matkustamaan koronapandemien vuoksi, vaan lähetti vain pelkät jättimäiset jäniksensä, kun valotaitelija Kari Kola pyysi. Kolan yritys on ollut Valon polun suunnittelu- ja kuratointityössä. Valotaide on nyt tarpeen.

– Tämä on ollut aika rankkaa tämä puolitoista vuotta kaikille. Nyt eletään vuoden pimeimpiä aikoja. Saamme tällaisen piristyksen tähän pimeyteen, kertoo Kola.

Kolan oma teos Magical Garden on lähellä Tuomaansiltaa. Hän valaisee muuten pimeänä olevan jokirannan. Taiteilija heittää ajatuksen, että sen voisi valaista kulkijoille muutenkin.

Valotaiteilijat Kari Kola(vas.), Antti Kulmala ja projektipäällikkö Minna Heiniö näyttävät, miten Amanda Paperin jättipupu täyttyy ilmalla Turun Vartiovuorenmäellä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turku satsasi nyt kunnolla valotaiteeseen

Turkulaistaustainen Antti Kulmala on tapahtuman tekniikkavastaava ja itsekin valotaiteilija. Hän kannustaa kulkijoita nostamaan katseensa kännyköistä omissa ympäristöissään muutenkin.

– Minua itseäni inspiroi uusissa paikoissa ja kohteissa se, mitä paikasssa jo on. En halua liimata mitään päälle, kertoo Kulmala.

Hänen teoksiaan voi katsoa Kaupungintalon puistossa ja Kauppahallinkujalla.

Turun kaupunki järjesti syksyllä 2020 kaikille avoimen Sytytä Turku -ideakilpailun, jossa etsittiin kaupungin keskustaa elävöittäviä ja turkulaisten elämää riemastuttavia ideoita. Jo viime joulun alla Valon polun kohteita oli ihailtavissa, mutta nyt se täydentyy teoksilla, jotka ovat nähtävissä itsenäisyyspäiväviikonlopun ajan. Osa teoksista on esillä tammikuulle saakka.

– Uskomme, että tapahtuma on turvallinen. Teoksia voi käydä katsomassa koko illan ajan ja ne ovat laajalla alueella, kertoo Valon polku -tapahtuman projektipäällikkö Minna Heiniö.

Flowers of Life on suomalainen uv-valaistuihin teoksiin erikoistunut ryhmä, jonka teoksia on nähty vuosien ajan lukuisilla valofestivaaleilla ja erilaisissa audiovisuaalisissa tiloissa.

Teoksen keskiössä on suuri aurinko Cynthia, josta yhdessä muiden kolmiulotteisten hohtavien elementtien sekä valaistujen puiden kanssa muodostuu värikäs valon leikki. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Flowers of Life loihtii teoksellaan pimeästä Tuomaanpuistosta värin ja valon taikamaailman. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Valon polun reitti on pituudeltaan 10 000 askelta. Turun kaupungin nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy tapahtuman kartta ja esittely. Oheistapahtumissa nähdään muun maussa tulishowta, jättinukkeja ja valosiipiä.

Amanda Parerin puput odottavat ihailijoita Vartiovuorenmäellä. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Pupuilla on jänniä ilmeitä ja asentoja. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Pupuihin voi koskea, mutta ne eivät kestä kiipeilyä. Kankaan alle on puhallettu ilmaa. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Taidemuseonmäellä voi ihailla Alexander Reichsteinin They were here -nimistä teosta. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Taidemuseonmäen teokset ovat esillä vain itsenäisyyspäiväviikonlopun ajan. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Rakenteilla oleva Turun kauppatori on saanut sinistä valoa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 5.12. kello 23.