logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Venäjältä tulleeksi epäilty gps-häirintä esillä sisäministeri Mykkäsen Moskovan-vierailulla – ”Lupasivat vastauksia, jos tutkinnassa tulee esiin konkreettisia seikkoja”

Moskova

Lappiin kohdistunut epäilty gps-häirintä nousi tiistaina esiin, kun sisäministeri Kai Mykkänen (kok) tapasi Moskovassa Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerin Nikolai Patruševin.

”Turvallisuusneuvoston sihteerin Patruševin tapaamisessa otin esille, että Suomessa herättää huolta ja epäluuloja kysymys tästä julkisuudessa nousseesta gps-paikallussignaalin häirinnästä”, Mykkänen sanoi tiistai-iltana.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


”Sovimme, että kunhan tämä viranomaistutkinta Suomessa etenee, niin välitämme siitä lisätietoja. Lupasivat siinä vaiheessa myös vastauksia, jos tutkinnassa tulee esiin konkreettisia seikkoja, joihin on syytä odottaa vastausta.”

Lennonvarmistus antoi viime viikon alussa ensimmäistä kertaa koskaan Suomessa ilmaliikenteelle varoituksen satelliittipaikannuksen laajasta häiriöstä Lapissa. Varoitus koski aluetta, joka ulottui Rovaniemen pohjoispuolelta Norjan rajalle ja Kittilästä Venäjän rajalle.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Häirinnästä on epäilty Venäjää, sillä samaan aikaan Norjassa oli menossa sotilasliitto Naton Triden Juncture -sotaharjoitus. Myös Suomi osallistui siihen.

Pääministeri Juha Sipilä arvioi sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että Venäjä mahdollisesti oli häirinnän takana. Hän asetteli kuitenkin sanansa varoen.

Venäjä on ainakin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskovin suulla kiistänyt asian. Peskov sanoi maanantaina, että mistään tällaisesta toiminnasta ole tietoa.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Mykkänen tapasi myös sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin, jonka kanssa sopi yhteistyön tiivistämisestä maahanmuuttokysymyksissä. Käytännössä Suomi haluaa tiivistää yhteistyötä luvattoman maahantulon torjumiseksi.

Myös poliisiyhteistyön lisäämisestä sovittiin, erityisesti huumausainerikollisuuden ja talousrikollisuuden osalta.

Syyskuussa Suomen viranomaisten tekemä kotietsintä Paraisilla sijaitsevaan Airiston Helmi -yhtiöön liittyi virallisesti talousrikostutkintaan, mutta Mykkäsen mukaan asia ei noussut esiin.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Sen sijaan Mykkänen ja Kolokoltsev keskustelivat Venäjälle haluavien suomalaisten työnharjoittelijoiden oleskelulupakäytäntöjen helpottamisesta. Asiasta ovat aiemmin keskustelleet myös presidentit Putin ja Sauli Niinistö.

Suomi on toivonut suomalaisille opiskelijoille erityismahdollisuutta päästä Venäjälle kesätöihin ilman normaalia kankeaa työlupaprosessia. Näin esimerkiksi Venäjällä toimivat suomalaisyritykset voisivat saada helpommin suomalaisia kesätyöntekijöitä ja harjoittelijoita.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Venäjällä on jo tällainen sopimus Ranskan kanssa. Mykkäsen mukaan tavoitteena on saada Venäjä helpottamaan käytäntöjään, sillä ”Suomen osalta käytäntö on jo riittävän sujuva”.

”Tämä koskee nimenomaan suomalaisia opiskelijoita ja nuoria työnharjoittelijoita, jotka lähtisivät kokeilemaan työuraa Venäjä-asioiden parissa”, Mykkänen sanoi.

Heitä ei ehkä ole määrällisesti kuin kymmeniä, mutta Mykkäsen mukaan suomalaisille Venäjä-osaajille on suuri tarve.

”Toivon, että asia saadaan nyt talven aikana eteenpäin.”


Themes
ICO