logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Venäjän poliisipomon Suomen-loma kuohuttaa: Putinin lähipiirin kovanaamaa lennätettiin Kuopion, Helsingin ja Moskovan välillä 120 000 eurolla

Juuri nyt

Aleksandr Bastrykin on presidentti Vladimir Putinin läheinen ystävä ja apuri jo Leningradin opiskeluvuosilta, jolloin miehet olivat kurssitovereita oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

Monien maiden pakotelistalla oleva Venäjän tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin näyttää mieltyneen lomailuun Suomessa, sillä hänen kerrotaan ottaneen uutta vuotta vastaan Kuopion seudulla jo kolmantena vuonna peräkkäin.

Venäjällä on noussut kohu maan vakavien rikosten tutkintakomitean johtajan Aleksandr Bastrykinin Suomen-lomasta.

MBH median tekemien laskelmien mukaan Bastrykinin Suomen-matkoihin upotettiin pelkkien lentojen osalta noin kahdeksan miljoonaa ruplaa eli noin 120 000 euroa venäläisten veronmaksajien rahoja.

IS uutisoi jo aiemmin, että Bastrykin oli vieraillut joulukuun 30. päivänä Helsingissä, jossa hän tapasi suomalaisen kollegansa, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen.

Nyt MBH media -uutissivusto on kuitenkin paljastanut, että Kolehmaisen tapaaminen oli Bastrykinin Suomen-ohjelmassa vain yksi pieni sivujuonne. Hän vietti Suomessa todellisuudessa paljon pidemmän ajan eli yhteensä yksitoista päivää vuodenvaihteen molemmin puolin.

Lue lisää: Putinin lähipiiriin kuuluva ja Yhdysvaltain mustalle listalle joutunut Venäjän tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin vieraili Helsingissä ja tapasi poliisiylijohtajan

Bastrykin lensi Moskovasta ensin suoraan Kuopioon 28. joulukuuta ja käväisi sieltä käsin Helsingissä 30.-31. joulukuuta. Helsingistä Bastrykin ei kuitenkaan palannut takaisin Moskovaan, vaan hän lensi uudelleen Kuopioon, josta hänet lennätettiin takaisin Moskovaan vasta 7. tammikuuta.

MBH median mukaan Bastrykiniä lennätettiin Suomeen Venäjän valtiolliseen Rossija-lennostoon kuuluvilla lentokoneilla. Kyseessä on yritys, joka vastaa muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin sekä valtion muiden ykkösmiesten lennoista.

Yhteensä Bastrykinin Suomen-loman hoitamiseen kului kahdeksan eri lentoa, sillä välillä hänen koneensa palasi ilman matkustajia takaisin Moskovaan. Kun Bastrykinin piti siirtyä Kuopiosta Helsinkiin, sitä varten Moskovasta saapui taas uusi kone hoitamaan Suomen sisäiset siirtymiset.

Flightaware-sivuston perusteella MBH media selvitti Aleksandr Bastrykinin Suomen-lomaan liittyvät yhteensä kahdeksan eri lentoa. Bastrykin saapui Kuopioon Moskovasta 28. joulukuuta. Häntä Kuopioon kuljettanut kone palasi heti takaisin Moskovaan, mutta sitten venäläiskone lensi uudelleen Moskovasta Kuopioon käyttääkseen Bastrykiniä Helsingissä Seppo Kolehmaisen vieraana 30. joulukuuta. Helsingistä Bastrykin lennätettiin taas Kuopioon 31. joulukuuta ja kone palasi jälleen ilman häntä Moskovaan. Viimeinen lento oli 7. tammikuuta, kun Moskovasta tullut kone kävi hakemassa Bastrykinin takaisin Kuopiosta Moskovaan.

Lennoilla oli käytössä vuorollaan kaksi eri lentokonetta, joiden rekisteritunnukset olivat RA-64 059 ja RA-64058. Kun Bastrykin lensi Moskovasta Kopioon, lennon numero oli RSD-091. Tällä samalla lennon numerolla hän palasi takaisin Moskovaan 7. tammikuuta. Lentotietoja on pystytty keräämään Flightaware-sivustolta.

MBH median laskelmien mukaan Bastrykinin lennättelyyn kului yhteensä Venäjän veronmaksajien rahoja noin 120 000 euroa, mutta koko hänen Suomen-lomansa hintaa ei ole voitu arvioida. Kun Bastrykin lensi ensi kertaa Kuopioon, hänellä oli tiettävästi mukanaan noin parikymmenhenkinen seurue.

Omalla rahallaan Bastrykin tuskin lentoja kuittasi eikä hänellä olisi ollut siihen varaakaan. Vuoden 2018 verotustietojen mukaan hänen vuosipalkkansa oli noin 11,5 miljoonaa ruplaa eli noin 170 000 euroa.

Aleksandr Bastrykinin johtama tutkintakomitea tutkii Venäjällä vakavat rikokset. Hän on johtanut tutkintakomiteaa vuodesta 2011.

Ei ole tiedossa, missä Bastrykin vietti aikaansa Kuopion seudulla. Joissakin venäläislähteissä hänen on arveltu viettäneen aikaansa hiihtokohteessa, jolloin kysymykseen voisi tulla esimerkiksi Tahko.

Kaiken lisäksi Bastrykin ei viettänyt aikaansa Kuopion seudulla ensi kertaa. Venäläinen lentokonebongari Alex Ivanov kiinnitti hänen Suomen-lomailuunsa huomiota jo aiemmin ja julkaisi Twitterissä tietoja, joiden mukaan Bastrykin oli ottanut Kuopion seudulla vastaan myös vuoden 2018 ja vuoden 2019. Mieltymys Kopion seutuun on herättänyt arveluita myös siitä, että joko Bastrykinillä itsellään tai jollain hänen tuttavallaan saattaisi olla Kuopion lähellä huvila.

Vuosi sitten Bastrykin joutui keskeyttämään Kuopion-lomansa hetkeksi, kun Magnitogorskissa räjähti kerrostalo ja 39 ihmistä sai surmansa. Räjähdys tapahtui 31. joulukuuta 2018. Bastrykin lensi tuolloin suoraan Kuopiosta Magnitogorskiin, ja takaisin Kuopioon hän lensi jo 2. tammikuuta 2019.

Lue lisää: Venäjä lopetti pelastustoimet romahtaneen rakennuksen raunioilla – yhteensä 39 ruumista löydetty

Venäjän median mukaan Magnitogorskin räjähdyksen syy ei ole vieläkään selvillä, vaikka sitä nyt tutkittu Bastrykinin johdolla reilun vuoden verran. Viranomaiset ovat alusta alkaen puhuneet kaasuräjähdyksestä, mutta paikallisten ihmisten piirissä liikkuu yhä edelleen sitkeitä huhuja mahdollisesta terroriteosta.

Bastrykin on ristiriitaisen ja kovan miehen maineessa oleva hahmo, jota pidetään Venäjällä yhtenä tärkeimmistä Putinin valtakoneiston toimijoista ja pystyssä pitäjistä.

Putin ja Bastrykin ovat ystäviä jo Leningradin valtionyliopiston ajoilta, jossa he olivat kurssitovereita oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

Vladimir Putin opiskeli Leningradin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa 1970-75. Tiedekunnan aulassa on kuvataulu sen kasvateista. Mukana ovat muun muassa Dmitri Medvedev, Dmitri Kozak, Vitali Mutko, Aleksandr Bastrykin.

Venäjän opposition mukaan monet Bastrykinin aloittamat tutkinnat ovat poliittisia ja niiden päätarkoitus on tukahduttaa opposition toimintaa tekaistujen rikostutkintojen avulla.

Bastrykin on Yhdysvaltain Magnitski-listalla, koska hänen epäillään suojelleen lakimies Sergei Magnitskin kuoleman aiheuttaneita venäläisiä vankilaviranomaisia. Lisäksi hän on Britannian, Ukrainan ja Liettuan maahantulokieltolistalla. Hän ei ole kuitenkaan koko Euroopan unionin laajuisella pakotelistalla.

Venäjän mediassa on vuosien varrella kerrottu useista Bastrykiniin liittyvistä skandaaleista. Hänen on muun muassa väitetty plagioineen kirjaansa osia. Hänen temperamenttiaan kuvaillaan räjähteleväksi, mistä kertoo esimerkiksi tapaus vuodelta 2004, kun Bastrykin uhkaili talonsa pihamaalla kävellyttä miestä ja tämän koiraa aseella. Tapauksesta tehtiin virallinen esitutkinta, mutta se kuitattiin arkisena riitana eikä rikoksen merkkejä havaittu.

Themes
ICO