Tältä näyttivät keppihevosten SM-kilpailut Seinäjoella lauantaina 15.6. Matti Matikainen

Voisiko keppihevosista ja keppihevosharrastuksesta tulla jopa Suomen uusi vientituote? Suomalainen keppihevisharrastaja on tehnyt tilauksesta kaksi keppihevosta prinssi Williamille ja lajin SM - kilpailuissa oli paikalla mediaa aina Saksasta ja Yhdysvalloista saakka . Lisäksi tapahtumasta tehdään dokumentti Kiinan valtiolliselle uutistoimistolle .

Eikä sovi unohtaa, että harrastajamäärä on kasvanut 2000 - luvun alun muutamista sadoista tai kymmenistä jo yli kymmenen tuhanteen – tosin lajin pitkän linjan harrastaja, 22 - vuotias Nea Kuusisto kertoo, että kasvajamäärä on noussut niin räjähdysmäisesti, että hän ei ole pysynyt enää kärryillä harrastajamäärästä . Kun hän aloitti harrastuksen 12 vuotta sitten, piirit olivat vielä kovin pienet ja rajatut .

Keppihevosia on ollut olemassa jo tiedä kuinka kauan, mutta lajin harrastusbuumi on lähtöisin Suomesta .

Lajin suosiosta huolimatta siihen on kohdistunut väheksyntää . Väheksynnän syynä on ollut etenkin se, että lajia on pidetty lapsellisena . Kuusiston mukaan keppihevonen yhdistetään leluihin, jotka yhdistetään lapsellisuuteen .

– Voi tulla ekana mieleen, että se on jotain, mitä lapset tekee ja että se on leikkiä . Että kuka leikkii enää tämän ikäisenä, Kuusisto sanoo .

Totta kai joillekin harrastajille keppihevostelu voikin olla silkkaa leikkiä . Joillekin se on kuitenkin paljon enemmän .

Nea Kuusisto kuuluu 22-vuotiaana lajin varttuneempaan harrastajaporukkaan Matti Matikainen

Ennen vaiettiin

Kuusiston mukaan etenkään 2000 - luvun alussa harrastuksesta ei haluttu puhua, kun tiedettiin, millaisen reaktion se ihmisissä aiheuttaisi . Tilanne on kuitenkin muuttunut viimeistään vuonna 2017 julkaistun Selma Vihusen ohjaaman Hobby Horse Revolution - elokuvan ilmestymisen jälkeen

– Tästä alkoi vähitellen tulla sellainen juttu, että ihmiset alkoivat tietää, mitä tämä on . Ei tarvitse enää hirveästi selitellä, Kuusisto sanoo .

Tämän vuoksi ihmiset ovat Kuusiston mukaan uskaltaneet puhua lajista ja harrastuksesta enemmän . Se on voinut vaikuttaa asenteisiin ja täten rohkaista muitakin harrastajia kertomaan harrastuksestaan .

– Monet ovat kokeneet, että ovat tulleet kepparikaapista ulos ja he kertovat kavereilleen, että harrastavat tällaista ja että tämä on kova juttu . He ovat saaneet näin monen muunkin asian suhteen itsevarmuutta . Tuntuu, että tämä on vaikuttanut tosi monelle positiivisesti elämään muutenkin .

Tästä huolimatta harrastuksella on Kuusiston mukaan yhä tietynlainen klangi . Kuusisto valmistaa keppihevosia yrityksensä kautta käsityönä, mutta ei aina kerro siitä, kun hänen ammattiaan kysytään . Hän saattaa vastata laveasti vain, että hänellä on yritys ja hän tekee käsitöitä .

– En häpeä sitä, mutta aina ei jaksa, kun tulee kysymyksiä, että häh, mikä juttu tämä on .

Harrastuksesta selittäminen on toki mukavaa silloin, kun vastapuoli suhtautuu siihen neutraalisti . Mutta silti :

– Edelleenkään tästä ei voi sanoa samalla tavalla kuin silloin, jos pelaisi jalkapalloa . Tai monet toki pystyvät, mutta itse koen, että se on ihmettelyn aihe, Kuusisto sanoo .

Tilanne voi muuttua sitä mukaa, kun laji saa enemmän näkyvyyttä . Kansainvälisen median kiinnostus Seinäjoella kesäkuun puolivälissä järjestettyjä SM - kisoja kohtaan kertoo siitä, että lajilla on potentiaalia levitä nykyistä laajemmin myös ulkomaille .

Kansainvälistä mediaa keppihevosten SM-kilpailuissa edustivat muun muassa saksalaisen RTL-kanavan Life-ohjelman kuvaaja Clemes Boecker ja ohjelman toimittaja Claudia Kaffanke. Matti Matikainen

Lajin monta puolta

Nenän nyrpistäminen lajille kertoo Kuusiston mielestä enemmänkin joidenkin ihmisten ahdasmielisyydestä . Taustalla voi olla myös tietämättömyys harrastuksesta . Tietämättömyys ei ole mitenkään kummallista, sillä kuten todettua, lajista ei aiemmin haluttu välttämättä puhua niin paljon ja niin avoimesti .

– SM - kisatkin ovat olleet ennen tosi tiukasti vain yhteisön sisällä se juttu, Kuusisto sanoo .

Nykyään SM - kisoja mainostetaan ulospäin . Kuusisto kertoo huomanneensa, että moni SM - kisoja katsomaan tullut henkilö on huomannut, että harrastus on todella ok .

Sen lisäksi, että harrastus on todella ok, se on perin monipuolinen . SM - kisoissa erilaisia kilpasarjoja on parisenkymmentä . Lisäksi monet harrastajat – kuten Kuusisto – valmistaa keppihevosia käsitöinä . Se on Kuusiston mukaan yleistä etenkin aikuisharrastajien keskuudessa . Keppariharrastuksessa on hänen mukaansa monia piirteitä monista harrastuksista, mutta se on silti omanlaisensa harrastus .

– Tätä voi jatkaa vaikka minkä ikäiseksi, kun aina löytyy jokin muoto, mikä sitten kiinnostaa taas, Kuusisto sanoo .

Harrastajat ovat hänen mukaansa pääasiassa nuoria tyttöjä, mutta myös poikia on tullut lajin pariin . Monet pitkäaikaisimmista harrastajista ovat jo aikuisia .

Osalle keppihevoset voivat olla pääasiassa leikkiä, mutta monille etenkään SM - kisojen kilpailijoille ei . Iltalehden haastattelemat kansainvälisen median edustajat kertovat huomanneensa, että monien kisaajien voitontahto on yllättänyt heidät .

– Laji näytti aluksi hauskalta, mutta kun olen nähnyt, kuinka tosissaan kilpailijat ovat, niin se näyttää ennemminkin kiehtovalta, yhdysvaltalainen valokuvaaja Andy Freeberg kertoo .

Menestyminen lajin SM - kisoissa vaatii kovaa urheilullisuutta . Koulu - ja esteratsastuksessa radat ovat pitkiä haastavimmassa luokassa esteet ovat yli metrin korkuisia . Korkeushypyssä taas nähtiin uusi Suomen ennätys, kun vasta 16 - vuotias Marie Kärkkäinen ylitti 141 sentin korkeudella keikkuneen riman .

Marie Kärkkäinen ylitti keppihevosensa kanssa riman, joka ulottui häntä lähes hartioihin saakka. Matti Matikainen

Joku voi silti esittää epäilyjä lajin urheilullisen puolen suhteen . Voiko harrastus oikeasti olla niin raskasta, että rankimpien kisasuoritusten jälkeen ei meinaa pysyä pystyssä, kuten Kuusisto väittää?

Jotain perspektiiviä lajin raskauteen antaa Selviytyjät - kisan voittaneen ja keppareiden SM - kisoihin keppariesityksen pitämään tulleen Miska Haakanan, nuorille tutummin MiskaMH : n, kokemukset lajista .

– Ei mulla riitä kunto . Sen, mitä harjoittelin mun show’ta, niin olin ihan hiestä märkä . Aivan loppu . Enkä edes vedä kunnolla . Pitää antaa propsit kaikille, jotka jaksavat, Haakana toteaa .

Haakana teki SM - kisoista videota, jossa hän testaa keppareita . Haakanan Youtube - kanavalla on reilut 200 000 tilaajaa, joten harrastuksen tietoisuus voi levitä entisestään hänen kauttaan .

Sitä suuremmin sillä on kuitenkin potentiaalia levitä Iltalehdellekin kuvaamassa olleen Matti Matikaisen myötä . Hän oli paikalla kuvaamassa dokumenttia Kiinan valtiolliselle uutistoimistolle . Sitä kautta dokumentin voi nähdä jopa sata miljoonaa ihmistä .

Selviytyjät-kilpailun voittaja Miska Haakana esiintyi keppihevosten SM-kilpailussa. Roope Reinola

Vahva yhteisö

Iltalehden haastattelemien harrastajien mukaan parasta harrastuksessa on sen parissa olevat ihmiset .

Korkeushyppyennätyksen tehneen Kärkkäisen mukaan keppariharrastajat ovat kuin iso suuri perhe .

– Välillä mä mietin, että miksi raahaudun tänne . Mutta kun mietin kaikkia näitä ihmisiä, niin kaikki mun tiimiläiset ja kaikki… Mä saan syyn heti siihen, Kärkkäinen sanoo .

Kuusiston mukaan harrastajakunta on tosi suvaitsevainen ja helposti lähestyttävä .

– Yhteisössä on tosi helppo olla . Ainakaan harrastuksen sisällä ei ole mitään kiusaamista, vaan ymmärrämme toisiamme tosi hyvin, Kuusisto kertoo .

Yhteisön sisälle pääsevät helposti kaikki halukkaat . Se ei vaadi kuin kiinnostusta harrastukseen . Kuusisto kertoo SM - kisoihin tulleesta sveitsiläistytöstä, joka oli harrastanut keppihevosia kotimaassaan, mutta ei tiennyt niiden olevan mikään isompi juttu missään .

– Sitten hän oli kuullut, että hetkonen, Suomessa se on juttu .

Kansainvälisten harrastajien läsnäolo on hieno asia sekä lajille että sen harrastajille .

– Se voi olla monille itsetunnon nostatus sitä kautta, että tämä on muidenkin mielestä hieno juttu, Kuusisto sanoo .