New York

Yhdysvaltain osakemarkkinan indeksit laskivat perjantaina, kun sijoittajat pettyivät marraskuun työllisyysraporttiin. Sijoittajia huolettaa myös koronaviruksen omikronvariantin leviäminen.

Yhdysvaltojen maatalouden ulkopuoliset työpaikat kasvoivat marraskuussa 210 000 työpaikalla, kun Bloombergin ekonomistiennuste oli 550 000 uutta työpaikkaa. Yhdysvaltojen työttömyysaste laski alle odotusten 4,2 prosenttiin, joka on työllisyyden kehittymisen kannalta hyvä merkki. Ekonomistit ennustivat 4,5 prosentin työllisyysastetta.

“Marraskuun luvut olivat huolestuttavia siinä mielessä, etteivät ne yltäneet lokakuun vahvoihin lukuihin. Tämä lisää epävarmuutta talven tullen, pääekonomisti Steve Rick finanssiyhtiö CUNA Mutual Groupilta kommentoi CNBC:lle.

”Toisaalta ei ole yllättävää, että luvut jäivät heikoiksi. USA:ssa valmistaudutaan omikrovariantin leviämiseen, sekä jatkuviin korkeaan inflaatioon ja toimitusketjujen häiriöihin”, hän jatkaa.

Teknologiaosakkeista sähköautovalmistaja Teslan osake laski 6,4 prosenttia ja videokonferenssipuheluistaan tunnetun Zoom Video Communicationsin osake 4,1 prosenttia.

Koronapandemiasta kärsineistä osakkeista risteilijä Carnivalin osake halpeni 3,9 prosenttia ja Royal Caribbeanin osake 3,1 prosenttia. Hotelliketju Marriott Internationalin osake laski 0,8 prosenttia.

“Omikron aiheuttaa epävarmuutta, ja tämä yhdistettynä heikkoihin työllisyyslukuihin sai sijoittamaan myymään osakkeitaan viikonlopun alla”, päämarkkinastrategi Ryan Detrick finanssiyhtiö LPL Financialilta kommentoi CNBC:lle.

Kiinalainen kyytipalveluyhtiö Didi laski Wall Streetilla 22,2 prosenttia, kun yhtiö tiedotti tänään, että se lähtee New Yorkin pörssistä ja listautuu Hongkongin pörssiin. Taustalla on Kiinan kommunistihallinnon kiristyvät toimet Yhdysvaltoihin listautuneita teknologiayhtiöitä kohtaan.

Toisen kiinalaisen verkkokauppajätin Alibaban osake laski Wall Streetillä 8,2 prosenttia. Kiinalainen sähköautoyhtiö NIO halpeni 11,2 prosenttia.

Euro vahvistui Yhdysvaltain dollaria vasten pörssien sulkeuduttua. Yhdysvaltain valtionvelan 10-vuotinen korko oli pörssien sulkeuduttua laskussa 1,356 prosentissa.

Dow Jones -indeksi laski 0,2 prosenttia, S&P 500 -indeksi laski 0,8 prosenttia ja Nasdaq-indeksi laski 1,9 prosenttia.