New York

Yhdysvaltain toiseksi suurin opettajien eläkerahasto on myynyt sijoittajalegenda Warren Buffettin sijoitusyhtiön Berkshire Hathawayn osakkeita. Rahasto on ostanut meemiosakkeiksi kutsuttujen elokuvateatteri AMC:n ja ohjelmistoyhtiö Snowflaken osakkeita sekä kannabisosakkeita.

Meemiosakkeilla viitataan keskustelupalsta Redditin wallstreetbets-ryhmän hehkuttamiin osakkeisiin, jotka ovat nousseet vauhdikkaasti tänä vuonna.

AMC:n osake on noussut alkuvuodesta 1636 prosenttia. Redditin ryhmän sijoittajat haluavat ostoillaan laittaa tiettyjä osakkeita raskaasti shortanneita hedge-rahastoja ahtaalle. Snowflaken osake on kallistunut tänä vuonna 29 prosenttia.

California State Teachers' Retirement System -rahasto osti sijoitusyhtiö Barron’sin mukaan AMC:n ja Snowflaken mukaan myös kannabisyhtiö Tilrayn osakkeita.

AMC:n osake oli laskenut 2,1 prosenttia 36,81 dollariin ja Snowflaken osake oli noussut puoli prosenttia 364,33 dollariin Wall Streetilla Suomen aikaa kello 21:08. Tilrayn osake oli laskenut kolme prosenttia 10,25 dollariin.

Snowflaken ja muiden kasvuyhtiöiden osakekurssin kiitoa on hillinnyt hieman se, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden nimesi Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Jerome Powellin jatkokaudelle.

Monet sijoittajat tulkitsivat, että tämä voi tarkoittaa kiristyvää rahapolitiikkaa jatkossa. Powellin vastaehdokkaan Lael Brainardin rahapoliittista linjaa on pidetty Powellin rahapolitiikkaa löysempänä. Korkojen nousu verottaa yleensä juuri kasvuosakkeita.

Calstrs-rahastoksi kutsutun opettajien eläkerahaston pääoma oli 321,9 miljardia dollaria lokakuun 31.päivänä. Rahasto osti kolmannen vuosineljänneksen lopulla 133 512 AMC:n osaketta, mikä tarkoittaa sitä, että rahasto omisti kolmannen vuosineljänneksen lopulla 689 917 AMC:n osaketta.

Lisäksi eläkerahasto osti kolmannella vuosineljänneksellä 347 900 Tilrayn osaketta. Vielä toisen vuosineljänneksen lopulla rahasto ei omistanut yhtäkään osaketta kannabisyhtiöstä.

Rahasto osti 119 934 Snowflaken osaketta tilikauden kolmannella neljänneksellä ja eläkerahastolla oli tilikauden kolmannen neljänneksen lopulla 328 801 Snowflaken osaketta.

Calstrs-rahasto myi 511 630 Buffettin sijoitusyhtiön Berkshire Hathawayn B-osaketta kolmannella vuosineljänneksellä. B-osakkeen arvo oli maanantaina noin 283,10 dollarissa 0,1 prosentin laskussa. B-osake on kallistunut alkuvuodesta 22 prosenttia.