logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Yhdysvaltalaiset veteraanit jahtaavat siirtolaisia oman käden oikeudella Meksikon rajalla

Kansalaisoikeusjärjestö ACLU pyytää viranomaisia puuttumaan ryhmään, joka jahtaa siirtolaisia omin päin Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla.

The United Con­stitutional Patriots -niminen joukko on partioinut rajalla Sunland Parkin lähellä New Mexicossa helmikuusta lähtien. Omien sanojensa mukaan ryhmä koostuu pääasiassa sota­veteraaneista.

Aseistetut miehet jahtaavat laittomia siirtolaisia ja ottavat heitä kiinni omin luvin. ACLU kutsuu ryhmää ”fasistiseksi asejärjestöksi”.


”Emme voi sallia rasististen ja aseistettujen ihmisten harjoittaa oman käden oikeutta ja kaapata sekä ottaa kiinni ihmisiä, jotka etsivät turvapaikkaa”, järjestö kirjoittaa torstaina julkaistussa kannanotossaan.

Järjestön mukaan veteraaniryhmä on ottanut kiinni satoja siirtolaisia.

Rajalla omin päin partioivat amerikkalaiset videoivat tekemisiään sekä julkaisevat pidätyksistä klippejä ja suoria lähetyksiä Facebookissa.

Yhdellä videolla esimerkiksi kuuluu, kun aseistettu rajalla partioiva mies väittää siirtolaisille olevansa rajavartiostosta.

Toisella videolla kuvaaja kutsuu tilannetta hyökkäykseksi ja toteaa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin lausuntoja mukaillen, että ”muuri on rakennettava”.

Videoilla miehet käskevät siirtolaisia maahan ja vahtivat näitä niin kauan, että heidän soittamansa oikea rajavartiosto saapuu paikalle.


Videoita kuvaa ryhmän tiedottajana toimiva 43-vuotias Jim Benvie, joka tuli New Mexicoon pari kuukautta sitten Minnesotasta.

The New York Timesille antamassaan puhelinhaastattelussa Benvie kertoo pitävänsä ryhmänsä tekosia rajalla täysin laillisina. Hän vetoaa yleiseen kiinniotto-oikeuteen ja kuvailee rajapartion toimintaa ”sanallisiksi kansalaispidätyksiksi”.

Hänen mukaansa ryhmä aikoo oleilla rajalla siihen asti, että Trumpin lupaama muuri on rakennettu tai Yhdysvaltojen kongressi kiristää turvapaikkalakeja.


Yhdysvaltojen rajavartiolaitos ei ole suostunut suoraan kommentoimaan rajalla toimivaa vapaaehtoispartiota.

Sieltä kuitenkin vastattiin The Guardianille sähköpostitse, että rajavartiolaitos ”ei tue yksityisiä ryhmiä tai järjestöjä, jotka valvovat lakia oman käden oikeudella”. Laitos varoittaa siviilejä lainvalvontaan sekaantumisesta, sillä sillä voi olla niin rikosoikeudellisia kuin yleiseen turvallisuuteenkin liittyviä seurauksia.

Sunland Parkin kaupungin tiedottaja Peter Ibaro puolestaan sanoi The Guardianille, että hänen tietojensa mukaan rajalla liikkuva partioryhmä ainoastaan ”tarkkailee ja raportoi”. Hänen mielestään ryhmä vain harjoittaa perustuslaillista oikeuttaan.


New Mexicon kuvernööri Michelle Lujan Grisham on kuitenkin luvannut selvittää, mistä rajalla oikein on kyse.

Yhdysvaltojen presidentti Trump on toistuvasti uhkaillut rajan sulkemisella – valtaoikeuksiensa rajoja uhmaten.

Esimerkiksi viime viikolla Trump kehotti kotimaan turvallisuusviraston uutta johtajaa sulkemaan etelärajan heti eikä vasta vuoden määräajan jälkeen, The New York Times kertoi. Määräys saattoi olla laiton.

Trump oli aiemmin ehtinyt kertaalleen perääntyä uhkauksistaan rajan sulkemiseksi ja antoi Meksikolle sen sijaan ”yhden vuoden varoituksen”, jonka aikana sen pitäisi saada rajan ylittävä huumekauppa ja siirtolaisliikenne kuriin.


Viime viikolla Valkoisen talon neuvonantajat myös esittivät maahanmuuttoviranomaisille, että pidätettyjä siirtolaisia vapautettaisiin kaduille niin sanottuihin turvakaupunkeihin, jotka ovat kieltäytyneet karkottamasta laittomasti maassa olevia siirtolaisia.

Tarkoitus oli kostaa presidentti Trumpin poliittisille vastustajille. Monet turvakaupungit ovat demokraattien vahvoja kannatusalueita.

Yksi ehdotetuista kohteista oli edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin kotipiirikunta San Franciscossa.

Themes
ICO