logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Yksi karu kuva kertoo kaiken Suomen säästä juuri nyt

Harmaata päivää seuraa musta yö ja mustaa yötä uusi harmaa päivä, jota seuraa musta yö ja harmaa päivä. Osa suomalaisista ei enää muista, miltä aurinko näytti tai tuntui iholla.

100-vuotias Suomi on kosteasilmäinen ja harmaahapsinen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka, haluaisitteko avautua tästä pilvisyydestä?

– Voisi sanoa, että niin kauan kuin me olemme näissä tavallista lämpimämmissä olosuhteissa, meillä on pilvistä säätä, Punkka aloittaa ja kehottaa heti perään muistelemaan mennyttä kesää.

– Meillä on takana jo monta kuukautta säätä, joka on pääsääntöisesti ollut keskiarvojen lämpimällä puolella. Kun oli kesä, se tiesi lämmintä ja auringonpaistetta. Kun syksy edistyi, oli yhä lämmintä ja alkoi olla myös niitä pilvisiä päiviä.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Punkka pitää pienen tauon.

– Ja nyt, kun olemme päässeet marraskuuhun, tämä sama säätyyppi ei tiedä mitään muuta kuin pilviä ja tihkusadetta.

Punkka kehottaa katsomaan myös niin sanottua suurta kuvaa, kehityskaarta tulevaisuuden kesistä tulevaisuuden syksyihin ja talviin.

– Tavallaan tämä on juuri se. Jos olosuhteet säilyvät keskimääräistä lämpimämpinä, mennään aurinkoisista (kesä)päivistä (syystalven) tihkusateisiin.

– Lyhykäisesti paketoituna tilanne on nyt se, että kun me olemme vuodenaikaan nähden keskimääräistä korkeammissa lämpötiloissa, niiden vakituiset seuralaiset ovat pilvisyys ja tihkusade.

Meteorologeilla on sisäänrakennettu taipumus tarkastella nykyhetken rinnalla myös ennustettavaa lähitulevaisuutta.

– Kyllä jatkossa päälinja näyttää aika lailla pilviseltä ja vuodenaikaan nähden lauhalta. 5–7 vuorokauden ennusteessa pysymme keskiarvojen yläpuolella. Tietysti siellä tulee olemaan hetkiä, jolloin pilvet hiukan rakoilevat, mutta yleiskuva tulee olemaan harmaa.

Kysymys on tuulten ja ilmavirtausten suunnista.

– Kun puhaltaa kaakosta, etelästä tai lounaasta, tämä on se yleiskuva. Jos ilmavirtaus saadaan kääntymään länteen, luoteeseen tai pohjoiseen, pilvet alkavat rakoilla, mutta maalaisjärkikin sanoo, että silloin tulee myös kylmempää ilmaa.

Punkka muistuttaa meteorologian rautaisista laeista: kaikkea ei voi saada. Toisin sanoen ilmatiede ei ole mikään seksihelleturistin karkkikauppa.

– Se on joko tai. Jos haluamme eroon harmaudesta ja tihkusta, se kauppa tarkoittaa niiden vaihtamista kylmempään säähän.

Eri asia on, että asiaan on vaikea vaikuttaa.

Punkka näkee ensi viikon lopulla ”joitain merkkejä” mahdollisuudesta, että lännen ja luoteen puoleinen virtaus voisi ”ainakin ajoittain” tuoda reilumpaa pilvien rakoilua.

– Mutta viikon pätkä tässä ainakin mennään vielä reilusti pilvisessä ja harmaassa säässä.

Eikä siinä kaikki.

– Lauantaina menee hajanainen sadealue ja vähän laajempi ja merkittävämpi matalan osakeskus kulkee alkuviikolla Etelä- ja Keski-Suomen yli.

Se tietää sadetta. Vetenä.

Alla 51 paikkakunnan viikon sää, joka kertoo kaiken Suomen säästä juuri nyt:

Themes
ICO