logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Yksi vaalirahoittaja oli kevään eduskuntavaaleissa ylitse muiden

Ylivoimaisesti suurin yksittäinen tukija kevään eduskuntavaaleissa oli jälleen kerran Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland, eli kaksikielisen Suomen säätiö. Säätiön jakama tukisumma oli vaaleissa vähintään 122 900 euroa. Vähintään siksi, että kaikista tukimääristä ei ole tietoa. Vaalirahoitusilmoitus vaaditaan vain valituilta tai varasijalle päässeiltä.

Kaksikielisen Suomen säätiö on tukenut ehdokkaita yli puoluerajojen isoilla summilla. Esimerkiksi kaikki rkp:n valitut kansanedustajat saivat säätiöltä keväällä lain salliman maksimituen, eli 6 000 euroa. Poikkeuksena on ainoastaan Mikko Ollikainen, jonka vaalirahoitusilmoituksen mukaan hän ei ole tukea säätiöltä saanut.

Puolikas, kolmen tonnin tuki napsahti myös useammalle keskustan, kokoomuksen, sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajalle. Yhteensä säätiö tuki 25:ttä huhtikuussa valittua kansanedustajaa.

Säätiö on tukenut kunta- ja eduskuntavaaleissa valittuja 2010-luvulla jo yhteensä yli 400 000 eurolla.


Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland on virallisesti ”tutkimusta ja kulttuuria palveleva järjestö”, mutta omilla nettisivuillaan säätiö kertoo pyrkivänsä ”vahvistamaan perustuslaillista kaksikielisyyttä” ja antavansa ”vaalivuosina tukea ehdokkaille, joiden poliittinen työ edistää säätiön tarkoituksia”.

Säätiön ohella muutkin tukitahot ovat edellisistä vaaleista tuttuja: puolueita, tukiyhdistyksiä ja suurlahjoittajia.

Suurimmat henkilölahjoittajat ovat Suomen rikkaimpia: sijoittajat Kim Väisänen ja Veikko Lesonen listan kärjessä. Väisänen lahjoitti tällä kertaa 16 850 euroa ja Lesonen 12 000. Chaim ”Poju” Zabludowicz lahjoitti tällä kertaa 10 500 euroa. Heidän lahjoituksensa menivät enimmäkseen kokoomusehdokkaille.


Katso alla olevasta listasta kaikki eduskuntavaalien 2019 tukijat niin kuin ne virallisissa vaalirahoitusilmoituksissa oli kerrottu. Jos taulukko ei näy, katso se tästä. Taulukon luvut ovat suuntaa-antavia, koska alle 1 500 euron tukisummia ei tarvitse lain mukaan ilmoituksessa kertoa yksilöidysti.
All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO