Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Yökerhoissa juhlittiin jälleen pikkutunneille, ravintoloita valvova viranomainen Avi iski heti – "Joku voisi ajatella, että me ei tulla ja poliisia ei kiinnosta"

Eduskunta hyväksyi digitaalisen koronatodistuksen eli koronapassin perjantaina. Muiden muassa helsinkiläinen ravintola The Riff tarttui tilaisuuteen heti lauantain vastaisena yönä.

Toimitusjohtaja Veikka Moilasen mukaan passi on erittäin tervetullut, koska alan toimintaa on rajoitettu lujasti jo noin puolitoista vuotta.

– Tämä on tietysti iso helpotus, mutta toivomme, että pääsisimme kokonaan rajoituksista eroon, Moilanen sanoo.

Jenny tanssi perjantai-iltana karaokebaari Pataässässä muiden asiakkaiden laulaessa karaokea. Kuva: Silja Viitala / Yle

Koronapassia voidaan lauantaista alkaen pyytää esimerksi ravintolan ovella. Passissa oleva QR-koodi kertoo passin haltijan statuksen. Kuva: Silja Viitala / Yle

"Kiitos Suomen valtio", toteaa Jukka Heiskanen koronapassista. Heiskasen mielestä passin löytäminen Omakannasta oli helppoa. Koronavirukseen on kuitenkin yleisesti ottaen Heiskasen mielestä puututtu liikaa hallituksen toimesta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Moilanen muistuttaa, että rajoitusten aika on ollut koko alalle varsin raskasta.

"Saadaan työntekijöille töitä ja enemmän jengiä paikalle"

Moilasen mukaan passin tuomaan mahdollisuuteen tartuttiin, koska se on tällä hetkellä ainut mahdollisuus päästä rajoituksista eroon.

– Tämä on henkilökunnan kannalta erittäin tärkeä asia. Saadaan työntekijöille töitä ja enemmän jengiä paikalle, Moilanen summaa.

Moilasen mukaan koronapassi tarkistetaan ravintolan ovella tai ravintolassa kännykkäsovelluksesta tai paperisena.

Kaasujalka oli herkässä myös ravintoloita valvovalla viranomaisella. Aluehallintoviraston ylitarkastaja Leena Piipponen teki ensimmäisen iskun heti puolenyön jälkeen.

– Katsoimme, että koronasovellus on käytössä ja paikan koronasuunnitelma ajan tasalla.

"Pitää varmistaa, että siellä ei käytetä toisten koronapasseja hyväksi"

Ylitarkastaja Piipposen mukaan ravintolan on tarkistettava myös asiakkaan henkilöllisyys, jotta passeja ei käytetä väärin.

– Pitää varmistaa, että siellä ei käytetä toisten koronapasseja hyväksi, Piipponen selventää.

"So when you're near me, darling can't you hear me", S.O.S., raikasi ABBAn kappale S.O.S karaokebaari Pataässässä perjantaina. Kuva: Silja Viitala / Yle

Tanssi ja laulu ovat taas sallittujen asioiden listalla. Anni Swahn ja Ilkka Rautavirta eläytyivät Queenin kappaleeseen Bohemian Rhapsody. Parivaljakko pitää koronapassia hyvänä asiana. "Ja turvallisempi olo olla laulamassa", kommentoi Rautavirta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Pyry Päiväniemi pitää koronapassia tarpeettomana, koska se jakaa ihmiset ryhmiin. "Miksi passi pitää olla? Kaikki, jotka ovat halunneet rokotteen, ovat jo saaneet sen", hän toteaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Piipponen pitää tärkeänä, että myös valvonnan osalta oltiin heti liikkeellä.

– Joku voisi ajatella, että me ei tulla paikalle ja että poliisia ei kiinnosta, Moilanen sanoo.

Helsinki ja muu pääkaupunkiseutu on siis yhä koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Ravitsemusliikkeiden anniskelu on rajoitusten vuoksi sallittu enintään puoleenyöhön ja niiden on suljettava ovensa aamuyhdeltä.

Anniskeluravintoloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista.

Koronapassi oli mahdollista ottaa käyttöön perjantain ja lauantain välisenä yönä puoliltaöin niillä alueilla, joilla on rajoituksia voimassa.

Tällä hetkellä rajoituksia on kuudella alueella (siirryt toiseen palveluun), Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä ja pääkaupunkiseudulla.

Jos ravintola ei vaadi asiakkailtaan koronapassia, voimassa olevat rajoitukset säilyvät

Kyltti Apollo Live Clubin ovella kertoi, että ravintola tarkastaa koronapassin kävijöiltä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Lauantaista eteenpäin koronapassia vaativat ravintolat siis välttyvät rajoituksilta.

Niissä ravintoloissa, joissa asiakkailta vaaditaan koronapassi, on mahdollista jatkaa juhlimista pikkutunneille.

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakanta (siirryt toiseen palveluun)-palvelusta ladattuna puhelimen ruudulle tai tulostettua tai paperisena versiona terveydenhuollosta.

Koronapassin edellytyksenä on joko saatu rokotesuoja, 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatesti tai todistus sairastetusta koronataudista.

Koronapassi toimii siten, että puhelimesta näytettävä QR-koodi tai paperinen todistus esitetään saapuessa paikkaan, jossa sitä edellytetään.

Henkilökunta lukee QR-koodin THL:n hyväksymällä Koronatodistuksen lukija -sovelluksella (siirryt toiseen palveluun). Sovelluksen on määrä tulla ladattavaksi maksutta yleisimmistä sovelluskaupoista.

Sovellus näyttää vihreää valoa, jos koronapassin edellytykset ovat kunnossa.

Koronapassin tietoja ei saa rekisteröidä, tallentaa tai käsitellä muussa käyttötarkoituksessa.

Ravintolatarkastuksia tekevän Avin ylitarkastajan Leena Piipposen mukaan vasta melko pieni osa ravintoloista näytti hyödyntäneen koronapassin mahdollisuutta lauantain vastaisena yönä.

Helsingin keskustassa useiden Mannerheimintiellä sijaitsevien ravintoloiden eteen oli kokoontunut suuria ihmisjoukkoja jonottamaan sisäänpääsyä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Laajemmin passia ollaan ottamassa ravintolakentässä käyttöön jo lähipäivinä.

Ravintola-alaa ja etenkin anniskelupainotteisten ravintoloiden toimintaa on rajoitettu monin tavoin puolitoista vuotta. Passi antaa nyt lisää mahdollisuuksia paitsi yökerhoille myös ruokaravintoloille.

Ruokaravintolat voivat passin myötä ottaa tuvan täyteen asiakkaita. Tällä hetkellä ruokaravintolat saavat ottaa sisään 75 prosenttia tavanomaisesta asiakasmäärästä.

Teemu Liikanen ja Kenneth Karlström olivat saapuneet Helsinkiin viettämään viikonloppua. "Ihan täydellinen homma", kommentoi Liikanen koronapassista. Kuva: Silja Viitala / Yle

Koronapassia voidaan vaatia ravintoloiden lisäksi esimerkiksi teattereissa, messuilla ja konserteissa.

Liikuntapaikoista passia voivat edellyttää muun muassa kuntosalit, ryhmäliikuntatilat ja muut sisäliikuntapaikat sekä lasten sisäleikkipuistot.

Lue myös:

Pian henkkarit eivät enää riitä: Ravintoloissa valmistaudutaan tanssintäyteiseen bileviikonloppuun, jona juhla jatkuu aamuun asti

Koronapassi on kiihdyttänyt rokotusintoa osassa maata, mutta ruuhkasta on turha puhua – lain voimaantulosta päätetään tänään

"Pääasia, että nyt loppuu alan kurittaminen", sanoo Ilosaarirockin järjestäjä – koronapassi herättää toivoa Itä-Suomessa, vaikka se tuleekin myöhässä

KORONAPASSI