Montenegro

Apple najvrijedniji brend na svijetu, težak čak 323 milijarde dolara

Prema klasifikaciji Interbranda, Apple trenutno posjeduje najvrijedniji brend, odnosno ime (Apple) na svijetu, s vrijednošću od 323 milijarde dolara. U odnosu na prošlu godinu, vrijednost Appleovog brenda porasla je za 38 odsto.

Ovu brojku ne treba zamijeniti s vrijednošću kompanije prema tržišnoj kapitalizaciji, koja u ovom trenutku iznosi oko dva biliona dolara. Radi se o čistoj procjeni koliko bi ime kompanije vrijedilo da ga, recimo, želi prodati.

Drugi najvrjedniji brend na svijetu je Amazon, koji prema Interbrandu vrijedi 200 milijardi dolara, s rastom od čak 60 odsto.

Treći je Microsoft s vrijednošću od 166 milijardi dolara, a u stopu ga slijedi Google, čije ime se cijeni na 165 milijardi, s napomenom da je to za 1 odsto manje nego lani. Peti je Samsung s vrijednošću od 62 milijarde dolara.

Sljedeći iz tehnološkog sektora na listi je Intel, koji se smjestio na 12. mjesto, a slijede ga Facebook na 13. i IBM na 14. mjestu. Zanimljivo je da je Instagram, inače dio Facebooka, zauzeo 19. mjesto, ispred Honde, bankarskog diva J.P. Morgan, American Expressa i Ikee.

Football news:

The greatest moments of the greatest's career: from his debut for Argentinos juniors, victory over the USSR at the YCHM to the Hand of God and Naples
Barcelona's away form for the 2021/22 season will be purple
Champions League matches will start with a minute's silence in memory of Maradona
Napoli on Maradona's death: Everyone is waiting for our words, but what words can Express our pain? Now is the time for tears
How will you remember Maradona? Let's share warm memories, stories from your childhood and how much you admired Diego
Barcelona Twitter: Thank you for everything, Diego
Real Madrid: Maradona-an icon of millions of fans, one of the greatest in the history of football