Montenegro

Bez podataka o vjeri, naciji i jeziku na popisu do prevazilaženja političkih i ideoloških zloupotreba identiteta

Crnogorski PEN centar podržava inicijativu CDT-a da se na popisu ne prikupljaju podaci o vjeri, naciji i jeziku

Polazeći od temeljnih principa djelovanja Međunarodnoga PEN centra, usmjerenih ka podsticanju dijaloga i suzbijanju rasnih, klasnih i nacionalnih animoziteta, Crnogorski PEN centar podržava inicijativu Centra za demokratsku tranziciju da se na predstojećem popisu u Crnoj Gori ne prikupljaju podaci o nacionalnoj, religijskoj i jezičkoj pripadnosti građana.

“Osim što je taj prijedlog u skladu s obavezama Crne Gore prema Evropskoj uniji, koje podrazumijevaju da se popis stanovništva obavlja registraciono, odnosno bez izjašnjavanja građana, uvjereni smo da bi njegovo prihvatanje doprinijelo depolitizaciji crnogorskoga društva i prevazilaženju izraženih podjela, a posljedično bi doprinijelo i ublažavanju izražene etničke distance u našoj zemlji. Ranija praksa da se popis kao prevashodno statistički postupak zloupotrebljava u cilju sprovođenja etno-inženjeringa, time bi bila prekinuta, a Crna Gora kao građanska država na taj način bi se zaštitila od ideoloških aspiracija spolja, posebno imajući u ovome trenutku u vidu da je ne tako davno s najviše adrese jedne od država iz regiona popis u Crnoj Gori označen kao izuzetno važan, čime je i prije no je donešena odluka o njegovoj realizaciji uveden u zonu politike”, navode u PEN centru.

Kako su istakli, država Crna Gora dužna je da omogući sva ustavom i zakonima zagarantovana prava svakome pojedincu kao i svim nacionalnim, religijskim, jezičkim, kulturnim i drugim zajednicama.

“To podrazumijeva, razumije se, i garantovanje stečenih prava za narode koji su u našemu pravnom sistemu definisani kao manjinski. Uvjereni smo da izostavljanjem nacionalnih, religijskih i jezičkih izjašnjenja na popisu ne bi ni na koji način ugrozilo prava manjinskih naroda, već bi, naprotiv, doprinijelo prevazilaženju političkih i ideoloških zloputreba identiteta, a država bi bila u obavezi da nađe adekvatno rješenje za utvrđivanje njihova procenta učešća u ukupnoj populaciji kako bi se obezbijedilo poštovanje Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o manjinskim pravima i slobodama”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Crna Gora mora dosljedno ostati privržena savremenim civilizacijskim vrijednostima i normama te izgrađivati kroz institucionalna rješenja svoj građanski i sekularni karakter uvažavajući sve različitosti i radeći na prevazilaženju etničke distance i međunacionalnih netrpeljivosti.

“Uvjereni smo da je u tom smislu inicijativa Centra za demokratsku tranziciju kvalitetan doprinos izgradnji građanske države sa što većim stepenom socijalne kohezije, sposobne da se odupre ideološko-političkim pritiscima spolja i profiliše kao moderna, na zapadnoevropskim vrijednostima utemeljena, društvena zajednica”, zaključuje se u saopštenju.

Football news:

Vatican on Maradona: the Pope remembers him in prayer and remembers their meetings with love
Flick about 3:1 with Salzburg: Very happy with Bayern's performance. Neuer-world-class goalkeeper
Tyson about Maradona: we were often compared. He was one of my heroes and a friend
The farewell ceremony with Maradona will take place in the presidential Palace and will last 48 hours. Expected 1 million visitors
Bruno, Sancho, Tadic and Cosens are the contenders for the best player of the week in the Champions League
Khabib reacted to Maradona's death: One of the greatest. Millions love football because of it
Gasperini on 2:0 with Liverpool: This is unbelievable. Atalanta played their football