Montenegro

Erdogan pozvao Turke na bojkot francuskih proizvoda

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas pozvao građane na bojkot francuskih proizvoda, a evropske zvaničnike da prekinu “kampanju mržnje” muslimana navodno koju vodi njegov francuski kolega Emanuel Makron.

“Kao što u Francuskoj neki kažu ne kupujte turske marke, ja se sada obraćam svojoj naciji: iznad svega nemojte obraćati pažnju na francuske marke, nemojte ih kupovati”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

On je rekao da “evropski zvaničnici treba da kažu ‘Stop!’ kampanji mržnje koju vodi Makron”, u žustrom govoru koji će još više pojačati tenzije između Turske i Francuske.

“Kampanja linča, slična onoj protiv Jevreja u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata, vodi se protiv muslimana”, rekao je Erdogan optuživši evropske vođe za “fašizam” i “nacizam”.

Erdogan je juče ponovo izrazio sumnju u mentalno zdravlje predsjednika Francuske zbog njegovog stava prema muslimanima, dan pošto je Pariz zbog njegove istovetne izjave “povukao ambasadora na konsultacije”.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel u petak je osudio kao “neprihvatljive” izjave Erdogana o Makronu i pozvao Ankaru da prekine “opasnu spiralu sukoba”.

Spor Francuske i Turske, ali i niza islamskih zemalja zaoštrio se zbog stava francuskog predsjednika da se u ime slobode izražavanja zauzme za pravo na objavljivanje karikatura proroka Muhameda što muslimani smatraju najdubljom uvredom.

Football news:

Pep on city's 1st place in the Champions League group: we played very well in all the matches
Shakhtar defender Vitao on 2:0 with Real Madrid: the main Thing is not to fly too high in the clouds
Kiknadze and Meshcheryakov-out! Rabiner after Loko's defeat by Red bull
Real Madrid conceded 9 goals in 5 rounds of the Champions League group stage for The first time
Flick about 1:1 with Atletico: after Muller and Gnabry came on as substitutes, Bayern added to the movement
Muller scored his 47th goal in the Champions League and moved into 10th place ahead of Inzaghi. Zlatan and Shevchenko have 48 goals each
Liverpool and Porto broke into the Champions League play-offs - there are already 8 teams. Which ones? And who is about to be added to them?