Montenegro

Fajrontom u dijelu Siti kvarta bavi se Ustavni sud

Pred Ustavnim sudom je inicijativa 13 privrednih subjekata koji su tražili ocjenu ustavnosti odredbe Odluke o radnom vremenu koja propisije da ugostiteljski objekti u dvije stambene zgrade u Siti kvartu rade do 22 sata, sa mogućnošću produženja radnog vremena do dva sata ukoliko imaju saglasnost etažnih vlasnika ulaza između kojih je objekat smješten, piše Dan.

Odbor za statut i propise predložio je sudu da se inicijativa odbije. Inače, ova odluka o promjeni radnog vremena lokalima u dvije zgrade donijeta je 31. jula ove godine.

U inicijativi koju su preko advokata Darka Maraša sudu uputili Shamrrock pub, Mohito, Birhaus, Serer, Rakonje, MD Cabinet, Maxinvest, Shootka, Joksimovic 20008, Bms Vujović, Hollywoodd commerce, Imperium i Artip kao i HBO Udruženje ugostitelja, navodi se da su im prekršena ustavna načela koja se odnose na zabranu diskriminacije, pravične uslove rada, zaštitu i ravnopravnost svih subjekata.

“Povod i osnov za podnošenje inicijative je što se podnosioci, kao ugostitelji koji svoju djelatnost na spornom lokalitetu obavljaju poštujući, slovo zakona, stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na apsolutno sve ostale ugostitelje iz Glavnog grada. Oni su onemogućeni da rade od 22 do 24 sata, u kom terminu njihova djelatnost dobija puni obim, pogotovo u ljetnjim mjesecima, kada temperature u gradu ne dozvoljavaju društveni život prije ovog termina. Napadnuta odluka za posledicu ima jako ve liki pad prometa za ove ugostitelje, građani koji su bili redovni korisnici njihovih usluga gube interesovanje za ovaj lokalitet, što će u konačnom, dovesti do zatvaranja njihovih objekata, pa sam tim i gašenja njihovih djelatnosti”, navodi se u inicijativi.

Na navode inicijative negativno se izjasnio Sekretarijat za preduzetništvo navodeći da osporena odredba odluke nije donijeta sa ciljem diskriminacije vlasnika ugostiteljskih objekata u ovim zgradama.

“Primjena osporene odredbe ne proizvodi diskriminaciju vlasnika ugostiteljskih objekata, a u tome ide okolnost da je upravo tom istom odredbom ostavljena mogućnost produženja radnog vremena do ponoći, uz saglasnost skupštine etažnih vlasnika. Tumačeći citirane odredbe izvodi se nedvosmislen zaključak da davanje saglasnosti na produženje radnog vremena od 22 do ponoći za ugostiteljske objekte koji posluju u sastavu stambene zgrade itetako spada u domen odlučivanja o poboljšanja uslova stanovanja i obezbjeđenja primjene kućnog reda u stambenoj zgradi”, piše u izjašnjenju Kemal Grbović, sekretar za preduzetništvo.

Football news:

Barcelona's presidential election will be held on January 24
Koke: to beat Bayern, you need to play a nearly perfect match. I hope their unbeaten streak ends tomorrow
Loew can return Muller, Boateng and Hummels to the German national team if there are a lot of injuries
Nacho about the Real Madrid game: That's not how titles are won. Working to get better
De Bruyne will sign a 5-year contract with Manchester City. He entered negotiations after Pep extended his contract
Tiago will miss a few more weeks. The knee injury was more serious than expected
Suarez will not play against Bayern. He again tested positive for coronavirus