Montenegro

Fon der Lajen: Vakcina za članice Evropske unije u isto vrijeme i pod istim uslovima

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je večeras da će sve zemlje članice EU dobiti vakcine protiv Kovid19 “u isto vrijeme i pod istim uslovima srazmjerno broju stanovnika”.

Ursula fon der Lajen je nakon video konfrencije lidera EU 27 koji su vanredno razgovarali o EU saradnji i odgovoru na drugi talas virusa korona, ocijenila da je situacija u Evropi “vrlo ozbiljna”, uz porast brojeva inficiranih, hospitalizovanih i smrtnih slučajeva.

“Ako ne regujemo hitno i koherentno zdravstveni sistemi će biti preplavljeni talasom pandemije”, upozorila je ona.

Predsjednica Evropske komisije pozvala je sve članice EU da dijele tačne i pravovremne informacije o nacionalnim epidemiološkim situacijama sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu zaraze, a sve Evropljane da preuzmu mobilne aplikacije za praćenje kontakata kaoo bi se zaustavilo naglo širenje virusa.

Fon der Lajen je nagalsila važnost masovnog testiranje i poručila da je Komisija izdvojila 220 miliona evra za prekogranični prevoz kovid pacijenata tamo gdje se to pokaže kao neophodno.

Ona je najavila novu EU platformu na kojoj će stručni savjetnici i naučnici iz zemlja članica i EU institucija iznositi svoja zapažanja i najbolje prakse u borbi protiv korona virusa.

“Razumijem da ste svi umorni i zabrinuti, ali sada je vrijeme za strpljenje i disciplinu. Najvažnije je da se usvoje odbrambene zdravstvene navike kao što su nošenje maski, distanca i izbjegavanje gužvi. Samo tako ćemo zajedno pobijediti virus”, zaključila je fon der Lajen.

Football news:

Koeman on the crisis: We must help Barca in the name of our love for her. We need to think about what's best for the club
Bayer midfielder Bailey named son Leo Cristiano: This has nothing to do with football at all
Tuchel after 2:2 with Bordeaux: I always protect the players, but I refuse to do this. You can't play matches of this level
Ole Gunnar Solskjaer: Any decision I make is for the good of Manchester United. The main thing is the result
Mourinho on Tottenham: We don't have the same conditions as some clubs. They create a crazy market
Hazard was injured for the 8th time in 16 months at Real Madrid. He had 12 injuries in 7 years at Chelsea
Frank Lampard: Abramovich is a man who achieves his goals. Without this, it is impossible to achieve his position