Montenegro

Green Home: Zasijedanje u Stazburu o slučaju Porto Skadar Lake dovelo do preispitivanja činjenica i na rijeci Tari

Green Home učestvuje na 40. Zasijedanju Stalnog odbora Bernske konvencije, gdje se vodi proces po žalbi koju smo pokrenuli sa neformalnim udruženjem građana Virpazara, saopšteno je iz ove NVO.

Slučaj se odnosi na razvoj projekta Porto Skadar Lake, na teritoriji Nacionalnog jezera Skadarsko jezero, za projekat koji uključuje razvoj vila, stambenih zgrada i hotelskog smještaja, kao i luke, ali je zbog složenosti spornih pitanja proširen i na projekat izgradnje turističkog naselja Mihailovići, izmjene i dopune Prostornog Plana posebne namjene za Skadarsko jezero i studije procjene uticaja na životnu sredinu kao i DUP Mihalilovići sa pratećom dokumentacijom.

Stalni odbor je pozvao crnogorsku vlast da zaustavi svaki dalji razvoj u oblasti Skadarskog jezera, prije nego što uradi sve potrebne procjene i sprovede mjere predviđene Preporukom Bernske konvencije 201/2018 za zaštitu ekološke vrijednosti područja, uključujući Natura 2000 i Emerald potencijalne lokalitete i Ramsarska područja.

Nakon posljednjih primjera iz izvještaja po žalbi NVO o nekvalitetnoj primjeni zakona o procjenama uticaja i zaštiti prirode, Stalni odbor je zatražio i dodatne informacije o statusu autoputa i devastaciji rijeke Tare, planirane luke na Skadarskom jezeru (Virpazar).

Posljednji izvještaj je proširen sa brojnim lošim praksama, poput upravljanja rizikom od požara, gdje je na Skaradskom jezeru izgorjelo 12,13km2 plavnih šumskih površina, neproduktivnom borbom protiv krivolova agregatima i mrežama, ali i kontinuranim ispustima industrijskih voda i drugim brojnim problemima koji ukazuju da je zaštita jezera mrtvo slovo na papiru.

Green Home je na zasijedanju izjasnila stav žalbene strane, da bilo značajnog napretka u pogledu sprovođenja preporuka 201, te da je situacija na jezeru protekle godine bila gora nego ikad. Izrazili smo nadu da će nova Vlada napustiti projekte TN Mihailovići te da će nova zonacija kao dio budućeg Prostornog plana za Skadarsko jezero, biti zasnovana na provjerenim i nezavisnim naučnim istraživanjima.

Pored Green Home, predstavnik RAMSAR sekretarijata je zahtijevao da izvještaj ostane otvoren, dok je predstavnica Direktorata za životnu sredinu EU, Anne Burrill, izjavila da će rješavanje problema biti usmjereno kroz pregovarački proces.

“Slučaj ostaje otvoren uz konstataciju Odbora Bernske konvencije da je na Skadarskom jezeru i dalje prisutna neplanska gradnja, te da za naredni sastanak Biroa Crna Gora treba dostaviti informacije o napretku na terenu”, zaključuje se u saopštenju.

Football news:

Werner has not scored in 11 games in the Premier League. He has 1 goal in his last 15 games for Chelsea
Manchester United are ready to offer 12 million euros for defender Lance Medina. In September, he was called up to the Argentina national team for the first time
Player Eibar Enric and defender Girona Luna were sentenced to 2 years in prison on probation for publishing a video of a threesome
Bayern will play Egypt's Al-Ahly or Qatar's Al-Duhail in the Club World Cup semi-finals
Villalibre about delaying time by Athletic: Barcelona is worth a billion euros, and we wanted to win the Super Cup at the cost of our lives
Andrea Pirlo: Juventus want to win a tenth league title. Now is a difficult moment, but the ambitions remain the same
Dynamo crossed the medical examination and Cyberpunk 2077: they decorated the hospital with graphics and stuffed everything with Easter eggs