Montenegro

Istraživanje: Vakcina sa Oksforda djeluje kod starijih i mlađih

Vakcina protiv virusa korona Oksfordskog univerziteta i kompanije AstraZeneka daje rezultat na starije i mlađe ljude, pokazala su najnovija istraživanja objavljena danas.

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneka, koji učestvuje u izradi vakcine, saopštio je da bi ovo otkriće moglo da “promijeni igru” u borbi protiv virusa korona, prenio je Rojters.

“Ohrabrujuće je da vidimo ovako jak imunološki odgovor kod mladih i starih ljudi. Kod najstarijih sugrađana, uspješnost je bila nešto niža, ali oni spadaju u najrizičniju grupu”, rekao je danas portparol AstraZeneke.

Uprkos činjenici da istraživanja još nisu dostupna javnosti, Oksford je izdao saopštenje, što je izazvalo radost kod nacije, piše u tekstu Daily Maila.

Ispostavlja se da su najbolji imunološki odgovor protiv kovid-19 razvili stariji ljudi, a studija je pokazala da je vakcina izazvala stvaranje antitijela i T-ćelija, koji su ključni u borbi protiv kovid-19, posebno na ljudima starijim od 55 godina.

U prethodnim zaključcima istraživanja se pokazalo da vakcina daje dobar imuni odgovor kod mlađih ljudi.

Daily Mail dodaje da ovo otkriće ne daje garanciju da će vakcina spriječiti širenje kovid-19, ali je nešto najbolje dosad što se pojavilo u Velikoj Britaniji i svakako povećava šanse za odbranu od virusa korona.

Vakcina je u fazi tri, volonteri su dobili dozu i sada se čeka da se neko od njih inficira slučajno, kako bi se provjerilo da li je vakcina zaista efikasna.

Ukoliko sve prođe kako treba, vakcina bi mogla da bude dostupna javnosti na proljeće 2021. godine.

Ministar zdravlja Met Henkok je danas odbio da kaže da će najrizičnije grupe dobiti vakcine prije Božića.

Football news:

Barcelona are thinking about signing Garay due to Pique's injury
Pepe apologized for the red in the match with Leeds: there is no excuse for My behavior. I am deeply sorry
Manchester City have prepared a 10-year plan for Messi. After finishing his career, they want to make him an Ambassador for the club (The Times)
A Preston player who twice touched an opponent's genitals can be disqualified for 3 matches
Griezmann about his childhood: I tried to get into 10 clubs in France, but no one gave me a chance
Austin Matthew McConaughey (co-owner) is preparing for MLS: all season tickets have been sold, although there are only 2 players in the team, and the stadium (for $240 million) is still under construction
Lineker on Liverpool: Huge praise for Klopp's spectacular performance despite injuries