Montenegro

Ivanović: Nećemo dozvoliti partijama u okrilju SPC da posrbe Crnogorce i razdržave Crnu Goru

Nećemo dozvoliti partijama u okrilju Srpske pravoslavne crkve da posrbe Crnogorce i razdržave Crnu Goru, kazala je danas predsjednica Crnogorske, Anđela Ivanović, povodom političke situacije u Budvi.

“Kao građanska, liberalna i državotvorna partija Crne Gore, ljudska prava su nam iznad svega, ukjučujući i pravo na slobodno nacionalno izjašnjavanje i vjersko opredjeljenje svih, pa i Crnogoraca, kojima se,”o tempora, o mores!” u vlastitoj državi osporava pravo na slobodno nacionalno i vjesko opredjeljenje, i to od svih prosrpskih partija, na čelu sa uzurpatorskom SPC.

Već 100 godina njena glavna misija u Crnoj Gori predstavlja posrbljavanje Crnogoraca i razdržavanje Crne Gore. Njena hrišćanska misija postoji samo u ikonografiji, a njena djelatnost je politička, krajnja desnica kleronacionalističke provenijencije”, navodi se u saopštenju.

Ona hoće, kako kaže Ivanović, bar u Crnoj Gori, da sprovede parolu “Srbi svi i svuda”, kada to nijesu uspjeli da urade u Jugoslaviji.

“Narod su okupli na prevari da hoćemo da otmemo naše svetinje koje oni, otete od nas, neće da vrate. Bestidna je družina domaće pete kolone koja ih u tome pomaže, bilo iz neznanja ili čistog kvislinštva. Kao stranka smo imali nesreću da nas rukovodstvo, odnosno "harizmatski" lider vodi, u početku kao privjezak vlasti, a kasnije kao potporu anticrnogorskoj opoziciji, koja je, uz tanku većinu i našu neprincipijelnu podršku (valjda da se nekom opravdamo da nijesmo privjezak DPS)  uspjela napraviti nekompetentnu vlast u Budvi. Naš potonji lider bio je, ustvari, portparol Demokrata i jedan od predvodnika anticrnogorskih protesta zvanih litije”, rekla je ona.

Razvoj sopstvene infrastrukture i obnavljanje svih odbora nakon vraćanja u korpus crnogorskih državotvornih partija, kako je rekla, ostavljaju kao strateški prioritet u narednom periodu.

“Spremamo se za aktivan rad na Cetinju, Baru, Podgorici, Nikšiću i sjevernom dijelu naše države. U Budvi smo u novoj koaliiciji da spriječimo dalje ekonomsko i kulturno posrnuće grada, u koji ga je uvela litijaška koalicija. Oni na direktnan način, uz vođstvo SPC i podršku iz Beograda, nastoje Budvu pretvoriti u srpski četnički bastion, što je protivno njenoj tradiciji, kulturi i poziciji vodeće turističke destinacije u Crnoj Gori i na Mediteranu.

Mi smo svoje mandate zaradili na prethodnim izborima, otriježnjeni i usmjereni ka regeneraciji Budve nakon našeg Kongresa, te političkom raspoloženju prema mjerodavnim istraživanjima. Vjerujemo da će uspjeh nove državotvorne koalicije u Budvi, biti sjajan zamajac rasta Crnogorske u drugim opštinama i uspješnog učešća na predstojećim lokalnim izborima predviđenim za narednu godinu, te na narednim redovnim parlamentarnim izborima”, zaključuje se u saopštenju.

Football news:

Atletico are in talks with Arsenal to buy out Torreira
Kulusevski scored with the sixth touch and the first shot for Juve-this is crucial in the debut victory of coach Pirlo
Real Madrid was the first in La Liga to release 4 players born in the 2000s
Messi says goodbye to Vidal: I always thought you were a phenomenon. Our paths will cross again
Zidane about 0:0 with Sociedad: Real Madrid lost two points. Overall, we played well
Real Madrid have lost points in 1 La Liga game in 5 of the last 8 seasons as Champions
Andrea Pirlo: I don't want to just copy someone's ideas, I have my own