logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Montenegro

Još jedna zemlja POVUKLA PRIZNANJE Kosova!

Srbija će naredene sedmice saopštiti ime još jedne zemlje koja je povukla ili suspendovala stav o priznavanju Kosova, a to će biti 15. zemlja po redu, najavio je danas ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

kosovo priština zastava albanci zastava kosova srbija kosovska mitrovica Foto: MONDO, Mario Milojević

Gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS) Dačić nije precizirao koja je to zemlja, ali je naveo da je u dogovoru sa državnim vrhom odlučeno da to bude saopšteno iduće sedmice.

"Nismo htjeli da ispadne kao da se inatimo sa Kvintom", rekao je Dačić, podsjećajući na nedavno upućeni zahtjev pet vodećih zapadnih zemalja da Srbija prekine sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova.

Dačić je dodao da je ta, još uvek neimenovana, zemlja već uputila notu Prištini o svom stavu i da Srbija neće obustaviti svoju diplomatsku kampanju.

Ivica Dačić je naveo kako da u ovom trenutku manje od 100 država priznaje Kosovo.

"Ne prestajemo sa tom politikom. Te zemlje sada same preispituju. Ne možemo sada da im javimo: odustanite od svega toga, to bi bilo neozbiljno", rekao je Dačić.

Komentarišući najnovije provokacije na Kosovu, kada je na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole na Novom Brdu, na srednjevjekovnoj srpskoj tvrđavi, istaknuta kosovska zastava, ministar Dačić je rekao da se međunarodna zajednica Rezolucijom 1244 UN obavezala da će sačuvati srpsko kulturno-istorijsko naslijeđe na Kosovu.

Komentarišući potez odlazeće šefice diplomatije Evropske unije Federike Mogerini, koja je na predstojeći sastanak šefova diplomatije EU u Helsinki pozvala predstavnike Prištine, Dačić objašnjava da je prvi put u praksi pozvana teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Dačić smatra da je tim potezom Mogerinijeva, koja odlazi sa funkcije, htjela da ostavi "neku vrstu legata" svom nasljedniku i nešto učini za Kosovo.

Šef srpske diplomatije napominje da će Srbija najvjerovatnije učestviovati na skupu, ali da će konačnu odluku donijeti u kosultaciji sa državnim vrhom.

Ipak, ukazuje da poziv predstavnicima Prištine nije ukazan na državnom nivou, nego po imenu i prezimenu i dodaje da Srbija ne bi treblo da dozvoli da svojim eventualnim nedolaskom bude optužena da narušava dijalog sa Prištinom.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO