Montenegro

Kilometri na crnogorskim terenima u rangu evropskih

Bilo bi lijepo kada bi postojali podaci za sve crnogorske klubove, ali trenutno pretrčane kilometre u Telekom l.CFL bilježi samo šampion Budućnost. A brojke su zanimljive, s obzirom na to da je godinama ustaljeno mišljenje kako fudbaleri na našim terenma ne trče dovoljno.

Uz pomoć Polar sitema (kombinacija GPS i akcelerometar tehnologije), koji između ostalog omogućava online praćenje kilometraže svakog pojedinca, Budućnost nakon svake utakmice, iznosi najbolje učinke svojih igrača.

Tako je na posljednjem meču protiv Dečića (2:2) najviše pretrčao Marko Vučić 10,9 kilometara. Osim njega nisu se zaustavljali Ivan Bojović (10,7 km) i Miloš Raičković (10,6 km).

Vučić, momak koji je nedavno stigao iz Sutjeske, konstanto je u vrhu kada je ovo mjerenje u pitanju, pa je tako njegova pređena distanca u osmini finala Kupa Crne Gore protiv Rudara bila 11,3 kilometra, koliko je pretrčao i Raičković. Najbolji učinak na tom meču imao je napadač Dejan Zarubica 11,5 km.

Kako bi se ove brojke uporedile sa onima koje ostvaruju najbolji svjetski fudbaleri, dovoljno je pogledati učinke u Ligi šampiona u prošloj sezoni.

Rekorder je bio vezista Slavije iz Praga Petr Ševčik koji je prosječno po utakmici “prešao” 13,4 km, dok je na drugom mjestu bio njegov bivši saigrač, a sada adut Vest Hema, Tomaš Souček sa 12,69 km. Od ostalih fudbalera u vrhu su Marcelo Brozović (12,48km), Saul Njigez (12,24 km), Koke (12,04 km), Doni van de Bek (11,88)…

Distance u kilometrima govore i da se na crnogorskim terenima trči kao na evropskim, ostaje samo pitanje kakav je intezitet tog trčanja kod nas u odnosu na najbolje svjetske fudbalere.

Football news:

Koeman will not be punished for speaking about VAR after the match with Real Madrid. He said that the system works against Barca
Some players of the Real Madrid Foundation believe that a change of coach will benefit the team (COPE)
Kane on BLM: We have to get down on one knee. Education is the main thing we can do
Rennes - French Krasnodar. The owner (8 times richer than Galitsky) invested in his hometown and after a transfer failure created a successful Academy
The DFB wants Klopp to be Germany's coach at Euro 2024. Lev will stay at the world Cup if he reaches the semi-finals of Euro 2020
Alaba wants to earn 15 million euros a year. Juventus, PSG and Chelsea are Interested in him
Bayern want to sign Midfielders Gladbach Neuhaus and Zakaria next season