Montenegro

Kluge: Fenomenalna saznanja o vakcinama protiv kovida

Saznanja o obećavajućim vakcinama protiv covida-19 su “fenomenalna” i “potencijalno mijenjaju igru”, rekao je danas direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge, dan nakon što je Britanija postala prva zapadna zemlja koja je odobrila upotrebu vakcine.

<<<Isporuka vakcine Bajontek-Fajzer: Mamutska logistika<<<

Britanija je odobrila vakcinu Pfizera i BioNTecha i preuzela vođstvo u svijetu u trci za pripremu najvećeg programa masovnog vakcinisanja u istoriji.

Kluge je u Kopenhagenu rekao da će zalihe vakcina na početku biti vrlo ograničene i da će države morati da odrede prioritete vakcinisanja, iako je SZO takođe istakla “rastući konsenzus” da prvo treba vakcinisati starije ljude, zdravstvene radnike i ljude sa drugim bolestima, kao što Britanija i planira.

Novi koronavirus još može nanijeti ogromnu štetu, rekao je Kluge te dodao da “budućnost izgleda svijetlije” jer su i drugi kandidati za vakcinu, uključujući Modernu i AstraZeneku takođe otkrili pozitivne rezultate kliničkih ispitivanja.

“Što više kandidata imamo, to je više prilika za uspjeh”, rekao je Kluge u Kopenhagenu.

“Vakcine, u kombinaciji s drugim javnozdravstvenim mjerama, dovode do kraja akutne faze pandemije i obnove ekonomija”, smatra Kluge, prenosi Reuters.

Regulator EU, reagujući na brzo britansko odobrenje vakcine Pfizera, objavio je da je njihova duža procedura primjerenija i da im treba više dokaza.

Evropsko i američko odobrenje vakcina očekuje se za nekoliko dana ili sedmica.

Zvaničnik SZO rekao je da su globalna zdravstvena agencija i Evropska agencija za ljekove zatražile od Britanije da podijeli dokumenta koja je koristila u procesu odobrenja kako bi pomogla da se ubrzaju i njihove procjene.

Dijeljenje bi moglo da izgradi povjerenje među ljudima koji će se ciljano vakcinisati, rekao je novinarima Sidarta Data, rukovodilac programa SZO za bolesti koje se mogu spriječiti vakcinisanjem.

“Ova odluka velika je odluka bilo kojeg nacionalnog regulatornog tijela jer će uliti povjerenje u sistem”, rekao je on. “Izuzetno je važno da je taj postupak otporan, da se temelji na dokazima i da se odluka donosi i dijeli na transparentan način.”

SZO je već dobila podatke Pfizera i BioNTecha o vakcini i provjerava ih za “potencijalnu hitnu upotrebu”.

Football news:

Bayern will play Egypt's Al-Ahly or Qatar's Al-Duhail in the Club World Cup semi-finals
Villalibre about delaying time by Athletic: Barcelona is worth a billion euros, and we wanted to win the Super Cup at the cost of our lives
Andrea Pirlo: Juventus want to win a tenth league title. Now is a difficult moment, but the ambitions remain the same
Dynamo crossed the medical examination and Cyberpunk 2077: they decorated the hospital with graphics and stuffed everything with Easter eggs
Joan Laporta: If Messi wants to gain experience in football in America, it will be useful for everyone
Ter Stegen and the Barcelona defenders have filed complaints against Griezmann for commenting on a poor defensive performance after the Super Cup (Cadena SER)
PSG can buy Barca defender Emerson for 25 million euros