Montenegro

Medojević: Zločini UDBE se moraju rasvijetliti, a žrtve političkih ubistava rehabilitovati

Nema sumnje da je crnogorski ogranak UDBE učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INA-Marketinga Stjepana Đurekovića, 1983. godine u Bavarskoj, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.  Crna Gora će morati, dodaje, kad tad da se suoči sa zločinima koji su u njenoj totalitarnoj prošlosti, činjeni prema političkim i ideološkim neistomišljenicima.

“Politički i javni skandal, zbog usvajanja zakona u hrvatskom Saboru, kojim se onemogućava izručenje bivšeg agenta UDBE Josipa Perkovića Njemačkoj, zasjenio je istorijsku proslavu ulaska Hrvatske u EU. Njemačka savezna policija raspisala je potjernicu za Josipom Perkovićem koji je osumnjičen da je kao agent jugoslovenske tajne službe UDBE sudjelovao u ubistvu hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INA-Marketinga Stjepana Đurekovića. Javno se govorilo da je naređenje za ovo ubistvo dao Stane Dolanc, a da je egzekucija bila povjerena crnogorskoj UDBI i njenim plaćenim likvidatorima”, saopštio je Medojević.

Kako je rekao, hrvatski Sabor je usvojio izmjene i dopune Zakona o saradnji u krivičnim stvarima sa članicama EU, po kojem se hrvatski građani mogu izručiti, ali samo za zločine počinjene od 2002. godine, zbog ograničenja koje nameće Ustav Hrvatske. Njemačka kancelarka Angela Merkel je otkazala dolazak na proslavu ulaska Hrvatske u EU.

“Crna Gora će morati, kad tad, da se suoči sa zločinima koji su u njenoj totalitarnoj prošlosti, činjeni prema političkim i ideološkim neistomišljenicima. Likvidacije, bez sudskog postupka i presude, na bazi ličnih procjena i presuda, često motivisana i ličnim razlozima, a javno obrazlagane kao odbrana revolucije, komunizma, diktature proleterijata, jednopartijskog sistema, očuvanja SRJ, zaštite interesa svih naroda u SFRJ, odbrane vlasti DPS, nezavisne Crne Gore, moraju biti javno biti javno osuđene kao čin divljaštva, državnog terorizma, pravno procesuirane, nalogodavci, organizatori i izvršioci kažnjeni, a žrtve rehabilitovane i moralno i materijalno obeštećene. Zbog toga, što duboko vjerujem, da bez ovakve javne, pravne, moralne i materijalne osude zločinaca i rehabilitacije žrtava i njihovih porodica, ni Hrvatska, a posebno ne Crna Gora ne mogu postaviti čvrste temelje svoje evropske budućnosti”, rekao je on.

Prava na život, slobodu, mišljenje, imovinu, pravično suđenje su prirodna prava svakog čovjeka i ako nijesu zaštićena Ustavnim garancijama, neće postati dio sistema vrijed-nosti i opšteg dobra nacije. Naprotiv, Medojevioć smatra da praksa nekažnajavanja zločina koji se počine protiv političkih neistomišljenika, a sve u ime patriotizma, države i viših interesa ponovo će se desiti. Bilo kao nastavak terora iste ideologije, bilo kao osveta žrtava.

“Zato cijenim da se i ovim izmjenama Ustava Crne Gore, kao krivična djela koja nezastarjevaju, kroz amandmane na član 33. Ustava, trebaju pored organizovanog kriminala i korupcije, dodati i politička ubistva. Prva postđukanovićevska Vlada će imati najteži zadatak da povrati povjerenje građana u državu i njene institucije. To je nemoguće bez ispravljanja nekih teških nepravdi, koje su učinjene prema političkim neistomišljenicima vlasti od 1945. godine do dan danas. Donijeti političku odluku da ubijete nekoga, samo zato što vam se ne dopadaju njegovi lični i politički stavovi, što se bori za drugu ideju, zloupotrebiti službe bezbjednosti, tužilaštva i sudove i staviti ih u funkciju logistike i zataškavanja takvih zločina, je zločin ravan zločinu protiv humanosti i ratnim zločinima. Ovo su dužni uraditi, makar zbog strijeljanja Duška Jovanovića od strane ovog režima, što je školski primjer političke likvidacije. Taj koji je to naredio, organizovao i izvršio, ali i svi oni koji su ovaj zločin zataškavali, ne smiju mirno da spavaju, računajući na protok vremena i zastaru”, navodi on.

Bez tog kamena temeljca, smatra da Crna Gora neće biti slobodna i stabilna evropska kuća.

Football news:

Georges Jesus: Maradona had a passion for the game. Ronaldo has it to some extent, Messi does not
Donnarumma on the contract: no Problem. I want to stay in Milan for a long time
Mourinho on 0:0 with Chelsea: if anyone should have won, it was Tottenham. The players in the dressing room are not happy and it's fantastic
Lampard on 0:0 with Tottenham: Chelsea did enough to win. I'm glad we didn't miss out
Pape Bouba Diop, the author of Senegal's goal against France at the 2002 world Cup, has died. He was 42 years old
Langle injured his ankle in Barca's game with Osasuna. 21-year-old Minghesa is the only Central defender without injuries
De Gea injured his leg when he hit the post. He can return to the game against PSG on Wednesday