Montenegro

Mitropolit Mihailo: Naredni smo i ponijećemo svoj krst

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je u poslanici povodom Lučindana istakao da vrijeme koje slijedi CPC dovodi pred nova iskušenja.

“Na śutrašnji dan, 31. oktobra 1830. godine, u vječnost se preselio Sveti Petar Cetinjski, svetitelj i državnik koji je utemeljio modernu Crnu Goru, naš molitvenik pred Gospodom, najveća ličnost klasične Crne Gore. Danas se njegove mošti nalaze u manastiru koji su podigli njegovi preci, a kojim upravlja i u kojem stoluje čelnik tuđe crkve – cetinjske filijale Beogradske patrijaršije”, navodi se u poslanici Mihaila.

Prema njegovim riječima zato i poslije 220 godina treba da se priśetimo njegovih riječi upućenih Brđanima 1800. godine: “… Da ne izgubite, nego da uzdržite svoje poštenje i slavu i da utvrdite vašu predragu voljnost i slobodu, koje vi je Bog darova mimo svakoga naroda u svijet, da vi tuđin ne gospodari i ne zapovijeda i da nije gospodar od vašijeh života i đece i ot vašega imuća i domovah…” .

Mitropolit CPC naglašava da su riječi Svetog Petra Cetinjskog i poslije dva vijeka savremene jer vrijeme pred nama Crnogorsku crkvu dovodi pred nova iskušenja, “kojima smo naredni i ponijet ćemo svoj krst”.

“Ali ovoga puta ćemo ga nositi mi s trojicom episkopa, jednim monahom i dvadeset dvojicom sveštenika, đakona i pođakona. Što nas čini ponosnim i radosnim, jer je svih ovih godina crkveni brod brodio kroz nemirno more i od njene obnove 1993. godine do danas, naša Crkva je uzrasla u toj mjeri da u njoj služe dvadeset sedmorica slugu Božjih. Ubrzo ćemo rukopoložiti i još trojicu sveštenika. A kroz četvoricu episkopa unutar sebe čuva hirotoniju, što je u pravome smislu čini autokefalnom. Bog i pravda su na našoj strani i pobijedit ćemo”, stoji u poslanici mitropolita Mihaila.

Povodom Lučindana će se sjutra, od 10 časova, u Crkvi Svetoga Prepodobnoga Ivana Crnojevića na Cetinju služiti sveta arhijerejska liturgija posvećena Svetom Petru Cetinjskom.

Liturgija će se, kako je najavljeno, služiti uz poštovanje svih mjera koje je propisalo NKT.

Football news:

Modric on Real Madrid: We are missing just a little bit. We will get better and have a good season
Joel Matip: Atalanta is a threat to any team in Europe
Zidane on Real Madrid without Ramos: We must correct the statistics of games without him. We understand how difficult it will be
Pep Guardiola: Manchester City are not obsessed with the Champions League. We want to perform as well as possible
Lazio may sell Alberto due to criticism of the club. Juve, Inter and Everton are Interested in the midfielder
Messi is getting old. Barcelona must think about the future. That’O suggested Catalans sign Mbappe and Mukoko
Hans-Dieter flick: it can be very uncomfortable To play against Salzburg