Montenegro

Na crnogorskim putevima za devet mjeseci poginulo 38 osoba

Na crnogorskim drumovima za devet mjeseci 2020. godine dogodilo 3.337 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 38 lica, pišu Dnevne novine.

Prema podacima iz Uprave policije, u navedenom periodu sankcionisano je 6.015 vozača, koji su zatečeni da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i 204 vozača koji su odbili alkotestiranje.

„Najviše vozača zbog ovog prekršaja je sankcionisano u Podgorici, te Nikšiću i Baru. Za devet mjeseci 2020. godine zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji većoj od 2,01 g/kg sankcionisana su 234 vozača. Osim upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, najčešći prekršaji su neprilagođena brzina, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje”, kazali su iz policije za Dnevne novine.

Prije nekoliko dana, Bjelopoljcu K.B. (28) određen je pritvor od 20 dana jer je na putu Bar-Podgorica vozio motor brzinom 206 km/h. Njemu su, osim kazne zatvora koju mu je izrekla sudija odjeljenja u Baru Dubravka Mazić, rješenjem izrečena tri kaznena boda i zabrana upravljanja vozilima A kategorije u trajanju od četiri mjeseca.

Početkom godine Bjelopoljac I.R. (33) uhapšen je i kažnjen sa 30 dana zatvora jer je vozio pijan, a alkotestiranjem j e utvrđeno da je u organizmu imao alkohola u koncentraciji od 3,34 g/kg.

Iz policije redovno apeluju na učesnike u saobraćaju da budu savjesni vozači, da ne sijedaju pijani za volan, ne koriste mobilni telefon u toku vožnje, ali i ističu da je ljudski faktor upravo uzročnik najvećeg broja saobraćajnih nesreća.

Prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore (MONSTAT), broj saobraćajnih nezgoda u 2019. godini iznosio je 6.210, što je u odnosu na 2018. godinu više za 4,6 odsto, kada je broj saobraćajnih nezgoda iznosio 5.872.

Broj nastradalih lica u 2019. godini iznosio je 2.801 (od čega je 2.754 povrijeđenih i 47 poginulih lica), što je više za 3,2 odsto u odnosu na prethodnu, 2018. godinu.

Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori, najčešće poginuli u saobraćaju su bili vozači motornih vozila koji čine 50 odsto svih poginulih lica, zatim slijede saputnici koji čine 25 odsto poginulih lica, nakon toga slijede pješaci koji čine oko 17 odsto poginulih lica, a zatim motociklisti koji čine oko 8 odsto od ukupno poginulih lica”.

Football news:

I didn't see the greatness of Maradona at all. But I can't stop thinking about it
Carvajal will miss 4 matches of Real Madrid and plans to return to the Derby with Atletico
Messi always went a lot without the ball. Best of all, this problem was solved Guardiola
Trent on the Premier League calendar: something Needs to change. We do not have time to recover, it leads to injuries
Emir Kusturica: Ronaldo is an ideal, he earned a lot of money, but where is his personality? What can he tell you? Nothing
Maradona is the best dribbler with a phenomenal number of goals and assists. But is it true that he won Serie A alone?
Italian championship. Juventus will play Benevento, Atalanta Miranchuk against Verona, Inter away to Sassuolo