Montenegro

Nevladine organizacije: Sudije Ustavnog suda da podnesu ostavke

Sudije Desanka Lopičić, Hamdija Šarkinović, Dragoljub Drašković i Mevlida Muratović, koje su u januaru izglasale neustavnu odluku o izboru Lopičić na funkciju “predsjedavajućeg sudije” i 10 mjeseci istrajavale na njoj, treba da podnesu ostavke i više ne treba da obavljaju ni jednu javnu funkciju, saopštile su danas nevladine organizacije Akcija za ljudska prava HRA, Centar za građanske slobode CEGAS, Evropska asocijacija za pravo i finansije EALF, Institut alternativa IA, Institut za vladavinu prava IVP i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

Te organizacije oglasile su se povodom odluke Ustavnog suda kojom je taj sud ukinuo kao neustavnu svoju prethodnu odluku o izboru Lopičić na funkciju “predsjedavajućeg sudije, te ističu da je neprimjereno da pomenute sudije nakon 10 mjeseci neustavnog djelovanja i dalje budu u mogućnosti da odlučuju je li nešto u skladu sa Ustavom i zakonom ili ne.

“I dalje ostaje sumnja da je cilj izmišljanja funkcije “predsjedavajućeg sudije” zapravo bio da se baš sudija Desanka Lopičić, naklonjena vladajućoj političkoj partiji DPS, zadrži na toj funkciji u izbornoj godini, iako je i to što je prethodno obavljala funkciju predsjednice tog suda sprječavalo da se nađe na tom položaju. Lopičić je, inače, izabrana za sudiju Ustavnog suda na predlog predsjednika države, Filipa Vujanovića, kandidata Demokratske partije socijalista”, navode.

Kako dodaju, takva ocjena se ogleda u činjenici da je većina od četvoro pomenutih sudija mjesecima onemogućavala da se izbor predsjednika suda i postavi na dnevni red, kao i da se Ustavni sud držao pasivno i nijemo posmatrao kako je odlazeća Vlada usvajala i sprovodila sporne i sa ustavnog aspekta problematične odluke koje su se odnosile na epidemiloške mjere u borbi protiv koronavirusa i izborni proces, a koje su prouzrokovale diskriminaciju, povredu jednakosti i ograničavanje ljudskih prava i sloboda.

“Ustavni sud je u kontinuitetu opterećen političkim uticajem, i kao takav ne može proizvesti potrebni integritet te visoke institucije koja treba da stane na branik zaštite ljudskih prava i vladavine prava”, konstatuju nevladine organizacije.

Šest nevladinih organizacija podsjeća da su još 5. februara uputile pismo sa detaljnom argumentacijom u kome su apelovale na sve sudije Ustavnog suda da spornu odluku o izboru predsjedavajućeg sudije odmah stave van snage, iz istih razloga zbog kojih je to na kraju učinjeno deset mjeseci kasnije.

“Ustavni sud na naše pismo nije odgovorio niti je do nedavno mijenjao stav, uprkos kritikama Evropske komisije u “non-paper”-u u junu i konačno u izvještaju o Crnoj Gori objavljenom 6. oktobra. Sumnja u nepristrasnost i nezavisnost Ustavnog suda ne može nikome da koristi, posebno ne državi čije pristupanje EU direktno zavisi od povjerenja u rad njenih institucija”, zaključuju Akcija za ljudska prava, Centar za građanske slobode, Evropska asocijacija za pravo i finansije, Institut alternativa, Institut za vladavinu prava i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

Football news:

Coach Istanbul Webo on the scandal: Tuchel did not show solidarity. I am furious, I was discriminated against
Barcelona did not pay the players for six months in December, although they took out a loan. The club promises payments in February
Messi is in Barca's bid for the Cup game with Rayo Vallecano. Dest will not play due to muscle problems
Gerrard on Lampard's resignation: Chelsea have a history in this matter, so no surprises
Golovin about the nickname Tsar: Nothing more than a joke. This is necessary for the media and fans, but I am a football player
David De Gea: I try to be a leader for Manchester United. I have the experience of winning big titles here
It feels like we've been working together for 10 years! Chelsea stars say goodbye to Lampard