Montenegro

Niko ne zna zašto mijenja boju ni gdje je izvor čudnoj jami

U srcu idilične francuske regije Burgundije, na mjestu okruženom vinogradima, sa renesansnim dvorcem i srednjovjekovnim gradićima na brežuljcima, nalazi se jedna od najtajanstvenijih atrakcija ovog područja.

U gradiću u opštini Tonnare, poznatom kao Fosse Dionne, nalazi se jama iz koje izvire voda, koja naizgled nema dno.

Obilnih 311 litara vode svake sekunde buja iz ovog bunara. Iako su se njome kroz vjekove bavili brojni istraživači koji su se spuštali prema dnu, još niko nije uspio utvrditi odakle voda izvire.

Rimljani su to vrelo koristili za piće, Kelti su ga smatrali svetim, a Francuzi su ovaj bazen vode koja stalno mijenja boju iz tirkizne u plavu i smeđu, i obrnuto, zatvorili kružnim kamenim obodom s amfiteatrom i koristili ga kao javnu perionicu u 1700-ima.

U to su se vrijeme žene koje su zavirivale u dubinu Fosse Dionne tokom pranja počele pitati šta vreba na dnu. Prema jednoj legendi, dnom ‘šeta’ smrtonosna zmija, dok druga kaže da je to ulaz u nove svjetove.

U nastojanju da riješe ovu vjekovnu misteriju, dva profesionalna ronioca spustila su se u uske prolaze stijena u nadi da će stići do izvora. Bilo je to 1974. godine.

Dok su se njih dvojica spuštala prema dnu, kako se provalija sužavala, tako su u jednom trenutku propali i nestali. Grad je 1996. angažovao drugog ronioca koji je takođe umro.

Kako se godinama smatralo da je taj izvor opasan za ronioce, tek je prošle godine gradonačelnik Tonnarre opet angažovao profesionalnog ronioca da pokuša istražiti odakle voda dolazi.

Neobično je što se spustio više od 70 m pod zemlju, odnosno ukupno oko 370 metara od ulaza u rupu i cijeli je taj put uspio snimiti, ali još uvijek nije uspio pronaći izvor vode, pa je jedna od najvećih drevnih tajni Francuske ostala nerazriješena, objavio je BBC.

Football news:

The opinion of Koeman became the decisive issue for Dembele. The coach considers the Frenchman superfluous in the Barca squad
Neville on the Premier League: I bet on city, but I'm changing my mind. Just because I looked at Liverpool
Marc-Andre Ter Stegen: Barca's Goals are still the same: to fight for all the trophies
Dembele is close to a move to Manchester United. Barcelona will let him go for 50-60 million euros
Tottenham want to sign rüdiger due to too high price for Skrinjar
The package goes to Lyon for 21 million euros. Milan will get a percentage of the midfielder's resale
Sancho and Buerki will not play against Bayern in the German super Cup match. They have SARS