Montenegro

Njemački obavještajci više ne smiju da prate strance na internetu

Njemačka Savezna obavještajna služba za inostranstvo BND, u svojim aktivnostima širom svijeta mora da se pridržava njemačkog Ustava. Zagarantovana tajnost telekomunikacija i sloboda štampe štite i strance, presudio je njemački Savezni ustavni sud. Sudije iz Karlsruea takvu odluku su donijele po tužbi koju su protiv njemačkog Zakona o BND-u podnijeli Reporteri bez granica, kao i više stranih novinara. Taj propis sada će morati da bude temeljno revidiran i to najkasnije do kraja 2021. godine.

Konkretno, riječ je o propisima koji se odnose na takozvano strateško nadgledanje telekomunikacija u inostranstvu. BND je do sada mogao da, bez konkretne sumnje, pretražuje velike protoke podataka tragajući za bezbjednosno zanimljivim informacijama. Istovremeno, njemački građani na taj način ni do sada nisu mogli da budu nadgledani. BND je, naime, najprije morao da razvrsta njihovu komunikaciju, prije nego što se upusti u procjenu njihovog sadržaja.

Podaci dobijeni na taj način iz inostranstva prosleđivani su i stranim partnerima, ukoliko bi se procijenilo da oni za njih imaju neku vrijednost. Pravna osnova za to u Njemačkoj postoji po prvi put od početka 2017. godine, na osnovu izmjena Zakona o BND-u. Aktivisti za ljudska i građanska prava kritikovali su međutim taj propis kao potpuno neadekvatan i, kao što presuda pokazuje, bili su u pravu.

Potrebna preciznija pravila

Ustavne sudije u principu nemaju prigovor na “strateški nadzor komunikacije” njemačke tajne službe. Predsjedavajući sudija Štefan Harbart naglasio je da to može da ima svoje ustavno opravdanje koje se zasniva na “vanrednom javnom interesu za efikasnost obavještajne službe, a u interesu spoljne i bezbjednosne politike Njemačke”.

Međutim, prema presudi, zakonodavci moraju da regulišu i ograniče ovlašćenja BND-a mnogo preciznije nego do sada. To podrazumijeva veliki broj pojedinačnih tačaka. Na primjer, količina podataka koji se obrađuju mora biti određena od samog početka praćenja: podaci se mogu čuvati najviše šest mjeseci; povjerljiva komunikacija određenih profesionalnih grupa, poput advokata ili novinara, trebalo bi da bude posebno zaštićena. I još: veoma privatni i intimni sadržaji koje službenici BND-a pronađu na mreži moraju se odmah obrisati.

Sudije njemačkog Ustavnog suda postavile su i smjernice kada je riječ o razmjeni podataka i saradnji sa stranim partnerima. U presudi na 140 stranica oni posebno insistiraju na “poštovanju elementarnih principa ljudskih prava”. Takođe, mora postojati i nezavisno, snažno nadzorno tijelo koje prati rad BND-a.

Njemačko udruženje novinara DJV pozdravilo je presudu Ustavnog suda. To je “prije svega pobjeda za slobodu štampe”, izjavio je predsjednik Udruženja Frank Iberal: “Tajna služba koja bi trebalo da štiti demokratiju, ne smije da krši važne, osnovne demokratske vrijednosti.”

Football news:

Zinedine Zidane: if the referee gives a penalty, it means it is a penalty
Lizard on the criticism of VAR: In Real life, they don't pay attention to conversations outside the team
Real need to score 5 points in 3 rounds to win La Liga
Gasperini about the 1/4 final of the Champions League: the Match with Juventus is an imitation of the games with PSG
Courtois played 18 dry games in the La Liga season. Real's record is one game away
Real Madrid won the 8th victory in a row and does not miss 5 matches
There was hardly any contact, and even outside the penalty area. Ex-member of Barca's Board of Directors about real's penalty