Montenegro

Oglasio se NATO: Ne komentarišemo domaću politiku, pozdravljamo doprinos Crne Gore

NATO pozdravlja crnogorski doprinos Crne Gore zajedničkoj bezbjednosti, posebno njenu aktivnu ulogu u podršci stabilnosti Balkana, kazali su iz tog saveza za Pobjedu, upitani da prokomentarišu situaciju u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta.

Iako je u dijelu javnosti postojala bojazan da bi nova parlamentarna većina mogla nakon dolaska na vlast da pokrene pitanje izlaska iz NATO, prema riječima čelnika tročlane koalicije, to se neće desiti.

Nosioci tri liste koje su na parlamentarnim izborima osvojile većinu glasova, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, potpisali sporazum kojim su se, pored ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati pitanje nezavisnosti Kosova, kao i da će ojačati saradnju sa NATO-om i ubrzati reforme za članstvo u EU.

NATO, kako navode u Alijansi, pozdravlja to što je Crna Gora aktivan učesnik misija i operacija pod njenim okriljem.

“Pozdravljamo kontinuirani, dragocjeni doprinos Crne Gore našoj zajedničkoj bezbjednosti, uključujući kroz njeno učešće u misijama, operacijama i vježbama koje predvodi NATO, a posebno kroz njenu ulogu u podršci stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. Dalje, ne komentarišemo domaća pitanja saveznika. Zbog toga ću vas uputiti na crnogorske vlasti za dalje komentare”, saopštio je Pobjedi NATO zvaničnik.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da nedavno da će poštovati to što je Crna Gora članica NATO, navodeći da je nemoguće izaći iz tog saveza.

“DNP i Nova su jasno saopštavali da je neophodno da se građani o NATO izjasne na referendumu i budu za i protiv. Jasno je da smo bili protiv, ali je geopolitička realnost da je učlanjenje u NATO postignuto kroz ugovore i izlazak iz NATO je nemoguć. Mi ćemo poštovati to stanje ukazujući da smo bili za referendum i da smo bili protiv učlanjenja u NATO”, rekao je Knežević.

Iz DF je ranijih godina saopštavano da će kada dođu na vlast izvesti zemlju iz NATO.

“Mi ćemo posle smjene vlasti organizovati referendum o članstvu u vojnopolitičkom bloku i tako će Crna Gora biti prva zemlja koja će napustiti NATO”, govorio je ranije Andrija Mandić.

Football news:

Jaka defeated Arsenal and Leicester did not create anything except the goal. We will try to take points from Manchester United
Pirlo about 1:1 with Verona: Juve do not need a slap in the face to Wake up and play intensely
Everton and Liverpool in the top 2 at the end of the round in the Premier League for the first time in 27 years
Arteta about 0:1 with Leicester: I Don't know why the hell our goal was canceled. It is difficult to create space when 10 people are sitting behind the ball line
Rodgers on 1-0 with Arsenal: Leicester deserved to win. Vardy is a world-class player
Juve without Ronaldo could not beat Verona and Crotone in Serie A
Vardy has scored 11 goals in 12 games against Arsenal in the Premier League. Only Rooney has more