Montenegro

Priznata potraživanja Atlas banke 133 miliona eura

Priznata potraživanja Atlas banke u stečaju iznose 113,07 miliona eura, ali to nije konačna cifra zbog žalbenih postupaka koje su pokrenuli njeni klijenti nezadovoljni iznosom novca koji im je priznala stečajna uprava.

atlas banka, novac Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

  Stečajni upravnik Atlas banke, Mirko Radonjić, kazao je Vijestima da se trenutno po određenom broju rješenja vode žalbeni postupci, za određeni broj žalbenih rješenja žalbeni rok još traje, a određeni postupci su prekinuti iz zakonskih razloga.

“Uz to, protiv jednog broja rješenja Fonda za zaštitu depozita (FZD), kojima je utvrđeno da su određeni deponenti isključeni iz prava na isplatu garantovanog depozita, se vode upravo sudski sporovi. Sve navedeno će uticati na konačne podatke”, objasnio je Radonjić.


Stečajni odbor Atlas banke je rok za rješavanje potraživanja povjerilaca, koji je bio do 5. juna, produžio do 8. jula ove godine.

Radonjić je saopštio da je građanima, čiji su depoziti zaštićeni priznato 19,93 miliona eura, a preduzećima 8,7 miliona eura.

“Pojedincima i preduzećima koja su isključena iz prava na isplatu garantovanog depozita priznato je 4,22 miliona eura, FZD-u po osnovu obračunatih garantovanih depozita priznato je 12,6 miliona eura. Dakle, ukupni iznos priznatih potraživanja trenutno je 133,07 miliona eura”, precizirao je Radonjić.

Najveće priznato potraživanje je FZD-a, dok stečajni upravnik nije mogao da za ostale povjerioce da podatke, uz obrazloženje da bi na taj način povrijedili obavezu čuvanja bankarske tajne.

Radonjić je kazao da nije prenosio imovinu niti obaveze Atlas banke u stečaju na druge banke.

Stečaj u Atlas banku, u vlasništvu predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, uveden je početkom aprila.

Football news:

Inter will extend their contracts with Handanovic and D'ambrosio until 2022
Pep Guardiola: I would have stayed at Manchester City and in League 2
Manchester United is ready to sell Alexis, Lingard, Smalling, Dalot, Jones and Rojo
Frank Lampard: I expect more from Chelsea, but now the result is most important
Atalanta does not lose 15 matches in a row – 13 wins and 2 draws
Lorient threw one newcomer off a plane and sent another under the water-all for the sake of presentations on social networks
Pasalic scored a hat-trick in the match against Brescia. Atalanta smashes the opponent 6:1